chcesz go w domu użyć ?
jeśli tak to bez sensu kompletnie...
Moc będzie oscylowała w okolicach nieco ponad 20 wat,
jeśli chcesz go zastosować w samochodzie to kup lepiej o ile dobrze pamiętam tda1560q - jest przeznaczony do 8R obciążenia i uzyskuje z tego co pamiętam 40w.
A jeśli ma to napędzać coś w domu to lepiej zainwestuj w coś w klasie AB, a nie w H...
Jakiś lm3886 czy tda7294 niedość że zagra zdecydowanie lepiej , osiągnie dużo większą moc to i sumarycznie okaże się tańszy...
do emeryt2 tego PDFa już mailem i nie znalazłem w nim żadnego wykresu zależności mocy i obciążenia ale dzięki za chęci
do takero myślałem już nad tda7294 ale trafo by mnie zrujnowało, chyba ze wiesz gdzie takie trafo można dostać za rozsądną cenę. z lm3886 mam ten sam problem wiec została mi zabawa w klasę H. mógłbyś mi zaproponować jakieś ciekawe rozwianie na ukl z pojedynczym zasilaniem nie koniecznie zabójczej mocy (40 - 60W) z góry dzięki
Przecież jak nie potrzebujesz dużej mocy, to do LM albo TDA7294 możesz zastosować małe trafo, takie jak chciałeś do tego TDA1562Q. (małe w znaczeniu moc. Napięcie musi być w miarę duże).
Ta kostka nie jest rewelacyjna i też ma swoją cenne. Jeśli potrzebujesz
tanio kupić transformator to udaj się marketu budowlanego i można ta
kupić toroidy do zasilania halogenów (są tańsze) poszukaj sobie np. z
napięciem 24V 100W przeważnie uzwojenie jest nawijane bifilarnie (obok
siebie) wystarczy że rozłączysz końce i masz prawie idealne symetryczne
dwa uzwojenia 24V.
Po wyprostowaniu napięcia 2x24V AC będziesz miał około ±35V DC.
Jedynie jakie mogę układy polecić to TDA7294 i LM3886 lub możesz
zbudować wzmacniacz na elementach dyskretnych.
MODY dzięki nie sądziłme ze napięcie po wyprostowaniu aż tak wzrośnie ale czy 4A wystarcza by zasilić lm3876 (mocniejszy brat lm3886) chyba ze bym trochę napięcie obnizyl
a to te 7 czy 10A to przy max. dozwolonym napięciu gdy z ukł wyciska sie 7 poty to świetnie bardzo mi pomogłeś a ja by pewne kopił za mocne trafo (2x35 10A) i by zbankrutował. Jednak wybiorę LM3876 bo jest trochę mocniejszy, pobiera mniej prądu i jest tańszy
Podany prąd katalogu to maksymalny który może, który może popłynąć
przez stopień końcowy w tym wypadku typowo 7A i 11.5A w impulsie
(chwilowo). LM3886 jest mocniejszy i chyba w podobnej cenie co LM3876.
jak lm3886 jest mocniejszy wg katalogu lm3886 przy nap 35V ma 50W a 3876 przy tym samym nap 56W?
mam jeszcze jedno pytanko na schemacie są 2 kondensatory Cs przy zasilaniu jaka pojemność dobrać i co daje kondensator Ci?
Tylko że LM3876 ma maksymalny prąd wyjściowy 6A, a LM3886 11,5A. Poza tym co z tego, że ma przy ±35V jakieś 6W więcej jak to koniec jego możliwości, a LM3886 przy ±35 i 4Ω, albo ±42 i 8Ω odda 75W, albo troche więcej i to nie wynika z tabelek, tylko zostało sprawdzone w praktyce.
✨ Dyskusja dotyczy mocy wzmacniacza TDA1562Q przy obciążeniu 8Ω i zasilaniu około 15V. Wskazano, że moc wyjściowa tego układu wynosi około 20W, co czyni go mało efektywnym do zastosowań domowych. Zalecane są alternatywy klasy AB, takie jak LM3886 lub TDA7294, które oferują wyższą moc (około 50W przy ±35V i 8Ω) i lepszą jakość dźwięku. Poruszono kwestie doboru transformatora – sugerowano użycie toroidalnych transformatorów z marketów budowlanych, np. 24V 100W z uzwojeniem bifilarnym, które po wyprostowaniu dają około ±35V DC. Omówiono również parametry prądowe transformatorów i układów, podkreślając, że LM3886 ma większy maksymalny prąd wyjściowy (11,5A impulsowo) niż LM3876 (6A), co wpływa na moc i stabilność pracy. Wskazano, że LM3876 jest odpowiedni dla głośników 8Ω, a LM3886 może pracować także z 4Ω. Poruszono także pytanie o kondensatory filtrujące przy zasilaniu, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi. Podsumowując, dla zasilania 8Ω i mocy około 40-60W lepszym wyborem są układy LM3886 lub TDA7294 z odpowiednim zasilaniem, a TDA1562Q jest mniej optymalny przy 15V. Wygenerowane przez model językowy.