logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig M19-C, źle odtwarza płyty, felerne lasery?

zbigniew krol 15 Cze 2007 22:23 1553 6
REKLAMA
  • #1 3988323
    zbigniew krol
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    mam problem z odtwarzaniem płyt w tym modelu kupiłem laser w firmie POLTRONIC na którym czasem po wielkich trudach odczyta bibliotekę i po naciśnięciu PLAY czasem zacznie czytać z 5s utwór i zatrzymuje się i wyświetla no disc albo po odczytaniu biblioteki i naciśnięciu PLAY od razu nie czyta utworu .Zamówiłem drugi laser na tym to tylko próbuje kręcić ale w drugą stronę .Może ktoś miał taki przypadek bo nie wiem czy to jakieś uszkodzenie czy felerne lasery.Oczywiście taśmę sprawdziłem regulacja wiązki światła też nic nie zmienia na lepiej tylko gorzej.Typ lasera to KCP-1H,dziękuje i proszę o konsultację .
  • REKLAMA
  • #2 3988604
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Serwisówka do tego modelu podaje, że w oryginale laser to KSS213.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 3997509
    zbigniew krol
    Poziom 15  
    niestety zmiana lasera na KSS213 nic nowego nie wniosła dalej jak za którymś razem odczyta bibliotekę i zacznie odtwarzać to parę słów odtwarza dobrze a następne przerywa i wyświetla brak dysku .Przypuszczam że coś jest nie tak w układzie serwa .Proszę o jakieś podpowiedzi osoby znające ten model ,może ktoś ma schemat i mógłby mi przesłać na P.W lub na pocztę zbigniewkrol(_at_)interia.pl .Pozdrawiam i dziękuje.
  • #5 3998065
    marck1
    Serwisant RTV
    Ocena: 772
    Schemat masz na pw, jeżeli taśma jest dobra to może uszk. jest mechanika (silniki).
  • #6 4001014
    zbigniew krol
    Poziom 15  
    Dziękuje za schemat a silniki chyba że pobierają za duży prąd ponieważ płyta raczej kręci się raczej z dobrą prędkością oczywiście to co można stwierdzić wizualnie a silnik od przesuwu lasera po przesunięciu na zewnątrz wraca do położenia spoczynkowego.Jutro spróbuje podstawić silnik od napędu dysku .Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W modelu odtwarzacza Grundig M19-C występują problemy z odczytem płyt, objawiające się sporadycznym odczytem biblioteki i zatrzymywaniem odtwarzania z komunikatem "no disc". Wymieniono laser KCP-1H na oryginalny laser KSS213 zgodnie z serwisówką, jednak problem pozostał. Sprawdzono taśmę i regulację wiązki światła bez poprawy. Podejrzewa się uszkodzenie układu serwo lub mechaniki, w tym silników napędu i przesuwu lasera. Podstawienie innego silnika napędu dysku oraz wymiana lasera wraz z mechaniką nie przyniosły efektu. Przechylenie lasera również nie poprawiło działania. Poszukiwane są dalsze sugestie i schematy do diagnostyki układu serwo i mechaniki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA