Witam. Nabyłem zamiennik ka9259d bo oryginalny S30011 był uszkodzony ( nie kręcił spin motor). Płytka próbowała się zakręcić i w tym czasie przygasała kontrolka zasilania ( czerwony led) a z głosnika przydzwięk. Po ręcznym rozkręceniu płytki przeczytał TOC. Zatem doszedłem do wniosku, że laser O.K. Sprawdziłem jeszcze spin motor i przy 3V pobierał zaledwie 20mA. Kręcił nawet przy napięciu 0,4V ( wtedy prąd 10mA) bez zacięć. Wymieniłem układ na ka9259d ( u mnie 4,5 puste). I teraz kręci talerzykiem czyta płytę i gra ale nie za każdym razem. MP3 nie czyta w ogóle. Rozkręcanie płytki odbywa się tez jakby z oporami a wymieniony układ się grzeje. Zdarza się , ze po czasie nie zakreci w ogóle a objawy takie jak przed wymiana ( przy zamkniętej klapce). Prawdopodobnie to było przyczyna uszkodzenia oryginalnego S30011. Skoro wykluczam spin motor to co zostaje . Laser? Sprawdziłem i na oko świeci słabawo. Ale słaby laser nie powinien przegrzewać sterownika. Dopóki osłona płyty jest otwarta jakoś to chodzi. Po zamknięciu klapki po czasie "nd" I nie ma dziwne bo wtedy chłodzenie słabsze. Z cd-kami w sumie prawie nie robię. Kiedyś robił je wspólnik, a teraz prawie już ich nie przynoszą. Robota w sumie nieopłacalna ale jak już się zabrałem to z ciekawości opisałem i pytam czy ma ktoś pomysł.
sprzęt wydany "po kosztach". na dalsze inwestycje nie poszli a z otwarta klapka jakoś działał
sprzęt wydany "po kosztach". na dalsze inwestycje nie poszli a z otwarta klapka jakoś działał