logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DJ 710C/840C - nie wciąga papieru / gniecie papier

Stefan_2000 17 Cze 2007 01:06 6107 7
REKLAMA
  • #1 3991868
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Witam,

mam problem z drukarkami jak w temacie: nie chciały wciągać papieru. Na forum rozwiązanie tego problemu jest postaci: "umyj rolki, umyj (wymień) separator".

Budowa tych drukarek jest praktycznie identyczna (część części można, przynajmniej moim zdaniem podmieniać); za wciąganie papieru odpowiadają o ile dobrze rozumuję, trzy elementy:
    *korkowy prostokącik na tacce papieru - separator
    *gumowa kosteczka pod jedną z rolek
    *rolki

Po wyczyszczeniu tych trzech elementów albo dalej nie wciąga papieru, albo jak wciągnie to gniecie na wysokości tej rolki z kosteczką pod spodem (nie wiem jak nazywa się ten element). Jak nasmaruje kosteczkę (i drukarka wciągnie papier) to pierwsze pół strony wciąga się poprawnie, dalej jest pognieciona.

Mam dwa pytania:
    1. Które z tych trzech elementów powinny być czyste, odtłuszczone? Odnoszę wrażenie, że rolki obracają się z dużym oporem, jeżeli nie jest nasmarowana środkowa rolka.
    2. Na allegro można dostać separator do HP LJ 1100/3200/5L/6L. Zgaduje, że jest on w postaci samoprzylepnych pasków. Czy taki separator ma szanse pasować do DeskJet'a? Ewentualnie czy jakieś inne będą pasować.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam
    stefan
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3992408
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Tak, wszystkie te małe rolki kręcą się bez oporów,
  • #4 4019036
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Wpadłem na szatański pomysł i przekręciłem separator o 180 stopni. Uznałem, że on się zużywa tylko z jednej strony. Pomogło o tyle, że drukarka wciąga papier (często za drugim podejściem i trochę krzywo), ale na kartce zostaje smuga przez całą długość na wysokości tej gumowej kosteczki od dołu (czy może mi jakiś dobry człowiek podpowiedzieć jak te elementy sie nazywają? :-) )

Ogólnie jest bardzo duży opór między gumową kosteczką a rolką wciągającą papier, chwilami drukarka nie chce kręcić, bo wydaje jej się, że papier się zakleszczył. Mam poczekać, aż rolki zarosną pyłem z papieru i wtedy im się polepszy?

Z góry dziękuje za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam
    stefan
  • REKLAMA
  • #5 4031806
    Dziadol
    Poziom 12  
    Stefan_2000 napisał:
    (czy może mi jakiś dobry człowiek podpowiedzieć jak te elementy sie nazywają? :-) )
    stefan

http://partsurfer.hp.com/cgi-bin/spi/main
    wpisujesz model - i masz wszystkie częsci zamienne razem z ich numerami
  • #6 4073347
    jasiek1975
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    z boku z lewej strony masz wodzik zaspszęglajacy rolki, prawdopodobnie on zeskakuje,blokuje przy poborze papieru,jak to jest to,to trzeba go lekko podocinać na prowadnicach.
  • REKLAMA
  • #7 4087265
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Odnoszę wrażenie, że problem jest gdzie indziej.
    Po umyciu gumowych rolek one nie chcą się slizgać po sobie, blokują się na klocuszku od spodu i dlatego drukarka nie wciąga papieru.

Czym nasmarować te gumowe elementy?

pozdrawiam
    stefan
  • #8 4089939
    jasiek1975
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Generalnie gum się nie smaruje,tylko czyści np.naftą,rozpuszczalnikem.Z twojego opisu wynika że coś jest nie tak z tym gumowym padem,może wyskoczył z zaczepów.Spróbój wyjąć rolki poboru,z boków z prawej i lewej strony masz panewki na zaczepch.Jak wyciągniesz je to zobacz czy ten gumowy element jest dobrze zamocowany,ewentualnie go wymontuj i spróbuj bez niego czy pociągnie cały wydruk,ale wtedy może dobrze nie separować.Jak będzie ok bez pada ale nie będzie prawidłowo separować to musisz dokładnie się przyjżeć na jego zamocowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarek HP DeskJet 710C i 840C, które nie pobierają papieru lub gniotą go podczas podawania. Kluczowe elementy odpowiedzialne za podawanie papieru to separator (korkowy prostokąt na tacy papieru), gumowa kosteczka pod jedną z rolek oraz same rolki. Po wyczyszczeniu tych części problem nadal występuje – papier jest często pobierany krzywo, a na kartce pojawia się smuga na wysokości gumowej kosteczki, co wskazuje na duży opór między nią a rolką. Przekręcenie separatora o 180 stopni częściowo poprawiło podawanie papieru. Rolki i gumowe elementy należy czyścić rozpuszczalnikami (np. naftą), ale nie smarować, gdyż smarowanie gumy powoduje blokowanie się rolek. Zaleca się sprawdzenie mocowania gumowego padu (kosteczki) w panewkach po bokach rolek, gdyż może on być źle osadzony lub wyskoczyć z zaczepów, co powoduje blokowanie i problemy z podawaniem papieru. W przypadku usunięcia gumowego elementu drukarka może podawać papier, ale separacja może być niewłaściwa. Dodatkowo wskazano na możliwość problemów z wodzikiem sprzęgającym rolki, który może wymagać delikatnego podcięcia na prowadnicach. Do znalezienia części zamiennych polecono serwis HP PartSurfer.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA