logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Thomson TX807 - klawiatura lokalna zmienia głośność zamiast kanałów

nadawca 18 Cze 2007 21:50 1592 6
REKLAMA
  • #1 3997668
    nadawca
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Trafił do mnie TX807CS z brakiem wizji, fonii, OSD - było tylko niebieskie tło. Po wejsciu w tryb serwisowy wszystko powróciło do normy. Po tygodniu wrócił do mnie ten tv z innym uszkodzeniem. Fonia sama sie wycisza - linijka OSD leci na min. Przy czym zaobserwowałem dziwne zachowanie się klawiatury lokalnej . Tylko za pomocą P+ można przełączać kanały a pozostałe klawisze P- ,V-, V+ wpływaja na poziom fonii. Podstawiłem profilaktycznie eeprom ale bez zmian . Klawisze nie są zwarte. Może ktoś się spotkał z takim przypadkiem w tym tv ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3997728
    bodek1966
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam! Wylutuj przyciski bo mągą mieć upływność pod napięciem.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3997920
    nadawca
    Poziom 28  
    Taśmy nie ma . Może przyciski szwankują . Tylko nie daje mi spokoju ta poprzednia usterka i tak sobie jakoś łącze te dwa przypadki; może nie potrzebnie. Spróbuję podmienic przyciski.
  • #7 3999738
    nadawca
    Poziom 28  
    Wylutowałem przyciski i zwierałm ścieżki wkrętakiem i okazało sie , że przyczyną były przyciski. W ogóle w Thomsonach często są kłopoty z przyciskami . Nie pamiętam chassis ale takie przyciski z folii też często szwankowały.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Thomson TX807CS występował problem z brakiem wizji, fonii i OSD, objawiający się niebieskim tłem, który ustępował po wejściu w tryb serwisowy. Po powrocie urządzenia pojawiła się nowa usterka: samoczynne wyciszanie dźwięku i nieprawidłowe działanie klawiatury lokalnej – przyciski P- oraz V-/V+ zmieniały głośność zamiast przełączać kanały, a tylko P+ działał poprawnie. Próba wymiany EEPROM nie przyniosła efektu, a zwarcia klawiszy zostały wykluczone. Wskazano, że w modelach Thomson często występują problemy z przyciskami, które mogą mieć upływność lub zwarcia powodujące nieprawidłowe działanie. Po wylutowaniu przycisków i sprawdzeniu ścieżek stwierdzono, że to właśnie uszkodzone przyciski były przyczyną problemu. Zalecane jest odłączenie taśmy klawiatury i testowanie działania pilota oraz wymiana lub oczyszczenie przycisków, które mogą mieć zabrudzenia lub uszkodzenia folii przewodzącej.
REKLAMA