logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polska wersja VirtualDub lub alternatywa do edycji filmów 704MB na CD-R

renoraines 31 Mar 2008 15:48 8792 10
REKLAMA
  • #1 4976885
    renoraines
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    lub tez innego programu do obrobki filmu. Chodzi o to, ze film ma 704MB i nie miesci sie na cdr. Wiec chce uciac koncowa liste obsady zeby zmniejszyc plik. Nie piszcie zeby szukac, bo po wpisaniu wyskakuje 13 tys postow i nie mam czasu zeby to wszystko ogladac. Takze albo masz konkretna odpowiedź to napisz, zeby pomoc albo daruj sobie.
  • REKLAMA
  • #2 4977034
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    V-Dub jest banalny w obsłudze i bardzo łatwo w nim uciąć kawałek filmu. Ale istnieje tez inne rozwiązanie. Możesz kupić płytę 800 MB i na nią nagrać film. Poza tym 704 MB też powinno się zmieścić jak nagrywarka obsługuję overburning.
    Jak będziesz miał problemu z v-dub to pomożemy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4980444
    renoraines
    Poziom 15  
    Zgadza sie powinno sie nagrac na plycie 700 z overburningiem, ale nie idzie, na 800 rowniez nie moge - wloze kazda z tych plyt i wysuwa sie naped z komunikatem w stylu '' zbyt mala pamiec nosnika''. Mam w nero na pasku u dolu zaznaczone ponad 700, to overburning mam wlaczony - tak mysle.
    Za polska wersje Virtual Dub dziekuje.Probowalem skrocic ten film, na wyczucie, dlugo sie przetwarzał, az zapisal sie i wielkosc pliku 5,12 GB, wiec cos nie wyszlo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4980597
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4845
    renoraines napisał:
    Zgadza sie powinno sie nagrac na plycie 700 z overburningiem, ale nie idzie, na 800 rowniez nie moge - wloze kazda z tych plyt i wysuwa sie naped z komunikatem w stylu '' zbyt mala pamiec nosnika''. Mam w nero na pasku u dolu zaznaczone ponad 700, to overburning mam wlaczony - tak mysle.
    Za polska wersje Virtual Dub dziekuje.Probowalem skrocic ten film, na wyczucie, dlugo sie przetwarzał, az zapisal sie i wielkosc pliku 5,12 GB, wiec cos nie wyszlo.

W Nero przed kliknięciem ZAPISZ zaznacz Disk At Once , wtedy musi to wypalić .
  • #8 4981034
    renoraines
    Poziom 15  
    erian mozesz powiedziec co dalej z AVI ReComp?
    Jest okno Panel zadan Zrodlo produktu, otwieram avi, zapisz avi - wybieram sciezke, potem nowy rozmiar avi 703MB i co dalej zeby to zakonczyc?
  • Pomocny post
    #9 4981540
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Renoraines wejdz w opcje Nero i ustaw tak jak na załączonym obrazku ...

Jeśli chcesz uciąć kawałek filmu to w ...
    VirtualDub - Wycinanie części filmu (wycięta zostaje usunięta)
    -----------------------------------------------------------------
    Ten sposób wykorzystuje się do usuwania np. napisów początkowych i końcowych lub cenzurowania filmu.

a) menu File->Open video file (wybieramy film)
    b) menu Video->Direct stream copy
    c) menu Audio->Direct stream copy
    d) Znajdujemy początek fragmentu do wycięcia.
    Można to zrobić wskazując określone miejsce suwakiem lub wybierając z menu
    Edit->Go to i wpisując numer klatki lub czas.
    Jeżeli to początek to z menu Go wybieramy Beginning
    e) menu Go ->Next keyframe
    f) menu Edit->Set selection start
    g) Znajdujemy koniec fragmentu w ten sam sposób co początek.
    Jeżeli jest to koniec to z menu Go wybieramy End.
    h) menu Go->Next keyframe
    i) menu Edit->Set selection end
    j) menu Edit->Delete
    k) menu File->Save as AVI
    Załączniki:
    • Polska wersja VirtualDub lub alternatywa do edycji filmów 704MB na CD-R Nero.JPG (46.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 4981898
    erian
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Przejdź do zakładki Kolejka i Dodaj Pracę i Klikasz Start
  • #11 4981959
    renoraines
    Poziom 15  
    Dziekuje wszystkim za pomoc :)

Mam jeszcze pytanie. Otoz dzis przy okazji uzycia AVI ReComp (tam jest wersja podglad) otworzyl sie ten film w Windows Media Player i od tego momentu mam filmy, teledyski (.avi,.mpeg,.mpg ) strasznie ciemne, intensywne kolory - nie da sie ogladac. W SubEdit Player rowniez bardzo ciemne, Best Player takze. Natomiast w Allplayer jest ok.
    Wyskakiwalo mi ze windows media player 11, a na komputerze mam legalnego windowsie xp, windows media palyer wersja 9, wiec odinstalowalem 11, zeby powrocilo do stanu pierwotnego, ale to nie pomoglo. Moje pytanie jest nastepujace co zrobic zeby bylo ok na pozostalych programach. (Moje kodeki K-lite mega codec pack).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zmieszczenia filmu o rozmiarze 704 MB na nośniku CD-R, gdzie standardowa pojemność płyty to około 700 MB. Użytkownik chce uciąć końcową listę obsady, aby zmniejszyć rozmiar pliku. VirtualDub jest polecany jako prosty w obsłudze program do cięcia filmu bez konieczności ponownej kompresji, stosując opcje "Direct stream copy" dla audio i wideo, co pozwala na szybkie usunięcie fragmentów bez zmiany formatu. Alternatywnie wskazano program AVI ReComp, który umożliwia ustawienie docelowego rozmiaru pliku i kompresję. Problemy z nagrywaniem na płyty 700 MB i 800 MB (z overburningiem) wynikają z błędów napędu lub ustawień Nero; zaleca się w Nero włączyć opcję "Disk At Once" przed nagraniem. Po edycji filmu w AVI ReComp pojawiły się problemy z jasnością i kolorami w odtwarzaczach (Windows Media Player, SubEdit Player, Best Player), co może być związane z kodekami K-Lite Mega Codec Pack. Wskazano, że AllPlayer odtwarza poprawnie. Instrukcje krok po kroku do wycinania fragmentów w VirtualDub obejmują wybór pliku, ustawienie trybu bezpośredniej kopii strumienia, zaznaczenie fragmentu do usunięcia i zapis nowego pliku AVI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA