logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta TV Avertv go 007 fm plus - słaby sygnał radia!

scott 21 Cze 2007 01:27 2846 8
REKLAMA
  • #1 4004960
    scott
    Poziom 11  
    Mam kartę Avertv go 007 FM plus - kupiłem ją używaną.
    Problem w tym że pomimo anteny FM około 2m radio praktycznie nie ściąga.
    Słychać tylko szumy ewentualnie jakieś głosy których nie idzie zrozumieć.
    Czy jest jakaś możliwość wzmocnienia tego sygnału?
  • REKLAMA
  • #2 4005826
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Może spróbuj podłączyć jakąś lepszą antenę, bo 2 m kabelka to prawie żadna (to kabelek o ile się orientuję?). Podłącz kablówkę, antenę od TV czy coś podobnego. Aha - to nie może być kabel ekranowany (jak od TV), tylko jednożyłowy z jak najcieńszą izolacją.
  • REKLAMA
  • #3 4006467
    scott
    Poziom 11  
    Antenę podłączam przez zwykły jack, rozumiem że musiałbym kupić powiedzmy 4-5m miedzianego kabla w cienkiej oprawie i dać końcówkę jack?
  • REKLAMA
  • #4 4008683
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ale jaki kabel masz podłączony do tego Jacka? Koncentryk antenowy czy jakiś cienki kabelek w cienkiej izolacji?
  • #5 4010658
    scott
    Poziom 11  
    Dokładnie taki: Karta TV Avertv go 007 fm plus - słaby sygnał radia!
  • REKLAMA
  • #6 4011748
    michcio
    Specjalista elektryk
    A więc ja mam taki sam (ale tuner inny) i działa OK. Tunery do kompa są mniej czułe niż zwykłe odbiorniki i potrzebują lepszego sygnału. Najlepszym wyjściem jest antena zewnętrzna. Ale to nie koniecznie musi być przyczyną. Teoretycznie już na znacznie krótszym kabelku odbiór powinien być lepszy.

Może sieje komputer. W biosie spróbuj włączyć funkcję Spread Spectrum.
    Masz uziemiony komputer? W mieszkaniu masz trzyprzewodową instalację elektryczną?
  • #7 4012473
    scott
    Poziom 11  
    Uziemiłem komputer lecz nie dało to skutku ;/ Chyba najlepszym sposobem będzie wymiana anteny na "coś" innego tylko nie wiem na co;/ Może jest jakiś sposób aby podłączyć wzmacniacz do tej anteny?

Jeżeli chodzi o funkcję w biosie - niestety nie mam jej u mnie.

jeszcze pytania:
    - czy jeżeli podłącze zwykłą antenę do tej karty czy muszę podłączyć wzmacniacz na końcu tego kabla antenowego?
    - czy pod kabel antenowy mogę podpiąć antenę FM np do ekranu kabla?
  • #8 4013328
    michcio
    Specjalista elektryk
    Żaden wzmacniacz. Najpierw musi mieć co wzmacniać. Zresztą może tu narobić więcej kłopotów niż korzyści. Zdecydowanie wystarczy sama antena.

Anteny FM nie podpina się do ekranu kabla. Stosuje się oddzielny kabel koncentryczny (antenowy) podpięty do anteny.

Przykładowa antena radiowa to:
    http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_radiowa_Dipol_1RUZ_B_A0210.htm
    http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_radiowa_Dipol_1RUZ_PM_A_anodowana_A0221.htm
    czy też
    http://www.dipol.com.pl/sx/pl/katalog/Antena_radiowa_Dipol_1-RZ_B_A0200.htm

Spróbuj może umieścić dotychczasowy kabel przy oknie.
    Pozdrawiam
  • #9 4014759
    scott
    Poziom 11  
    Kabel jest cały czas przy oknie, jakieś 30-40 cm jest nawet poza oknem i nadal nic. Jak trochę pochodzę z anteną to złapie stację ale niestety i słuchanie tego odpada.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty TV Avertv go 007 FM plus zgłasza problem ze słabym sygnałem radia FM mimo użycia anteny o długości około 2 metrów. Słyszalne są jedynie szumy i niezrozumiałe głosy. Zalecane jest zastosowanie lepszej anteny zewnętrznej z kablem koncentrycznym o cienkiej izolacji, a nie zwykłym ekranowanym kablu telewizyjnym. Antena powinna być podłączona do karty przez złącze jack z odpowiednim kablem, najlepiej miedzianym o długości 4-5 metrów. Wzmacniacz sygnału nie jest rekomendowany bez odpowiedniego sygnału wejściowego, gdyż może powodować zakłócenia. Anteny FM nie należy podłączać do ekranu kabla, lecz do dedykowanego kabla koncentrycznego. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie uziemienia komputera oraz funkcji Spread Spectrum w BIOS, choć w tym przypadku funkcja ta nie była dostępna. Umieszczenie anteny przy oknie może poprawić odbiór, jednak w opisywanym przypadku efekt jest minimalny. Przykładowe anteny radiowe polecane do poprawy odbioru to modele Dipol 1RUZ B, 1RUZ PM anodowana oraz 1-RZ B.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA