logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz gitarowy po wywrotce odmówił posłuszeństwa!

Pieczar91 21 Cze 2007 10:17 1398 13
REKLAMA
  • #1 4005413
    Pieczar91
    Poziom 10  
    Po "zwykłym" przewróceniu się, mój wzmacniacz gitarowy(a właściwie combo) przestało działać. Gdyby nie wydawał żadnych dźwięków, to bym podejrzewał że niema gdzieś styku, ale on na wejściu "L", tylko szumi, ale reaguje na sygnał, tzn gdy dotykam strun, wzmacniacz szumi "inaczej". Na wejściu "H" wogóle nie gra, raz tylko przez chwile zaczął grać i to z wątpliwą jakością dźwięku. Znajomy, trochę znający się na tym, podejrzewa że podczas lutowania przegrzałem potencjometr(y), ale co to ma wspólnego z upadkiem(przed wszystko ładnie grało przez ponad 2 tygodnie)? Błagam o pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4005425
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1055
    Obejrzyj dokładnie luty może któryś pękł podczas wywrotki
  • REKLAMA
  • #3 4005469
    Pieczar91
    Poziom 10  
    Obejrzałem i nic! Może to końcówka?
  • Pomocny post
    #4 4005972
    s_ebo_l
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Potencjometry , to inna sprawa. Wez miernik i sprawdz polaczenia sciezek sygnalu.
    Mozesz tez podlaczyc wszystko, grac i poruszac elementami , wtedy moze znajdziesz co sie uszkodzilo.
  • #5 4006408
    Pieczar91
    Poziom 10  
    "Mozesz tez podlaczyc wszystko, grac i poruszac elementami , wtedy moze znajdziesz co sie uszkodzilo" to juz próbowałem, i niestety żadnych rezultatów. Niestety posiadam zbyt ogólną wiedzę o elektronice żeby cokolwiek stwierdzić po mierzeniu miernikiem, jakbym miał porównywać z innym wzmacniaczem to jeszcze, ale tak nie dam rady.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4006459
    szod
    Poziom 33  
    Ocena: 120
    Coś się zruszyło pod wpływem wstrząsu. Musisz się dokładnie poprzyglądać.
    Może jakiś źle przylutowany przewód się oderwał lub przestał kontaktować.
    Jak byś mógł wrzucić fotki elektroniki wzmacniacza to może komuś coś się
    rzuci w oczy lub też łatwiej będzie coś doradzić.
  • #7 4006589
    Pieczar91
    Poziom 10  
    Ok wrzucam fotki, tylko jak sami zauważycie ten wzmacniacz jest na tyle prosty, że nie miało prawa nic się w nim zepsuć:
  • Pomocny post
    #8 4007195
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Przyjżyj się wtyczkom sygnałowym. Sprawdź też potencjometry mogły się uszkodzić. Sprawdź też okablowanie dokładnie.
    Może jakiś elektrolit poszedł? Jeśli to jest stary combo to możliwe.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4009457
    Nastek
    Poziom 14  
    Witam,

Ten laminat płytek drukowanych jest dość kruchy. Zobacz czy pod wpływem upadku nie pękła gdzieś płytka i przerwała się ścieżka drukowana.
  • Pomocny post
    #10 4009592
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    To na 99% będzie wina popękanych w skutek upadku lutów. Najlepiej obejrzyj dokładnie pod lupą luty lub przelutuj odrazu całą płytę.

Winny może też być jak pisali koledzy wyżej uszkodzony potencjometr. Jednak ja stawiam na popękane luty.
  • #11 4009715
    Pieczar91
    Poziom 10  
    ok za niedługo wybieram się z piecem do wujka, opisze co tam było źle(o ile nam sie uda go naprawić
    )
  • #12 4019441
    Pieczar91
    Poziom 10  
    Więc przyczyna już znana, ale od początku. Podczas wymiany potencjometrów użyłem bardzo twardej cyny(wtedy nie byłem tego świadomy) i podczas lutowania niedostatecznie rozgrzaną cyną to wszystko połączyłem. Podczas upadku lut nie wytrzymał i w tym cały problem, i teraz moje pytanie: jak najłatwiej "zdjąć" cynę z płytki, chce się pozbyć tej złej. Wszystko ładnie i solidnie polutuje i będę miał z tym święty spokój. A tak nawiasem to ta wymiana potencjometrów to było moje pierwsze zetknięcie się z lutowaniem.
  • #13 4019981
    DJKompot
    Poziom 26  
    Ocena: 30
    Witam

Poco odrazu wszystko porawiać? Skoro lutowałeś tylko potencjometry to je tylko polutuj. Reszte nie ruszaj i nie poprawiał po fabryce chyba że już to zrobiłeś :/.

Pozdawiam
  • Pomocny post
    #14 4020119
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Po upadku wzmacniacza gitarowego typu combo pojawiły się problemy z dźwiękiem: na wejściu "L" słychać szum reagujący na dotyk strun, natomiast wejście "H" nie działa prawidłowo. Podejrzenia padły na uszkodzone luty, potencjometry oraz ewentualne pęknięcia ścieżek na laminacie płytki drukowanej. Zalecano dokładne oględziny lutów pod lupą, sprawdzenie okablowania, potencjometrów oraz wtyczek sygnałowych. Autor potwierdził, że podczas wymiany potencjometrów użył twardej, niedostatecznie rozgrzanej cyny, co spowodowało słabe połączenia lutowane, które uległy uszkodzeniu przy upadku. Wskazano, że najlepszym rozwiązaniem jest ponowne przelutowanie potencjometrów "normalną" cyną, bez konieczności odsysania starej, z zachowaniem ostrożności, aby nie przegrzać laminatu i nie uszkodzić ścieżek. Testowanie działania wzmacniacza podczas poruszania elementami może pomóc w lokalizacji uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA