logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop cyfrowy OWON PDS5022s co sądzicie o tym sprzęcie?

miloon 25 Cze 2007 09:34 21821 25
REKLAMA
  • #1 4017910
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Witam, mam zamiar kupić ten oscyloskop do serwisu, proszę o opinie na jego temat, może ktoś go posiada i używa, tym cenniejsze bedą dla mnie takie opinie. Posiadam już analogowy oscyloskop Siemensa, z góry dziękuje za podpowiedzi.

http://sklep.integron.pl/index.php?products=product&prod_id=14

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4217588
    miloon
    Poziom 19  
    Ponawiam pytanie i proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #3 4370735
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Tutaj profesjonalista, firma Atlantec: www.atlantec.pl wziął się za ten oscyloskop. Można go kupić i obejrzeć tu: http://www.atlantec.pl/sprzet/pds5022.html Sam od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem cyfrówki tylko jeszcze wciąż nie mam przekonania. Kupił już go ktoś z szanownych forumowiczów?
    Załączniki:
    • Oscyloskop cyfrowy OWON PDS5022s co sądzicie o tym sprzęcie? 12_.jpg (93.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4390281
    miloon
    Poziom 19  
    Już troszkę po fakcie, zakupiłem oscyloskop RIGOL DS1022C i jestem z niego bardzo zadowolony, pozdrawiam.
  • #5 4421577
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Ocena: 38
    ...teraz ja proszę o użytkowników i znawców tego oscyloskopu ze zdjęcia....interesuje mnie cos takiego w tej cenie...i tych wymiarów bo bede go uzywał w terenie (diagnostyka aut)....Bardzo prosze czy to jest jakieś chińskie badziewie czy do podstawowych pomiarów w autach i oczywiscie w serwisie RTV wystarczy ??....
  • #6 4618384
    elektronikwrc
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witaj
    miloon napisał:
    Już troszkę po fakcie, zakupiłem oscyloskop RIGOL DS1022C i jestem z niego bardzo zadowolony, pozdrawiam.

Mam zamiar kupić ten oscyloskop do badania wzmacniaczy ( układy audio) oraz do budowania przetwornic do 100KHz co o nim sądzicie? jest wart uwagi?
    moja pula pieniężna na ten cel to 1900 zł
    Użytkownik miloon proszę wyraź swoją opinie o tym sprzęcie jak sie sprawuje? czy ma jakiś zapis przebiegu i ew przesłanie go do komputera
    Dzieki
    Pozdrawiam i wesołych świąt oraz szczęśliwego nowego roku
  • #7 4618649
    miloon
    Poziom 19  
    Witam,
    mam ten oscyloskop od pewnego czasu i jest naprawde i szczerze bardzo z niego zadowolony, też się zastanawiałem nad tym Owonem, ale ostatecznie padło na Rigola. Owszem, sprzęt jest chiński, ale naprawdę solidnie wykonany. Używam go w serwisie RTV. Oprócz tego mam jeszcze kilka chińskich urządzeń (niestety taki budżet małej firmy) i różnica między tym oscylem a resztą "sprzętu" jest ogromna. Solidna obudowa (wysokiej jakości plastik) i wysoka estetyka wykonania.
    Co do automatycznych funkcji pomiarowych to bije tego Owona na głowe kilka razy, w dziedzinie czasu (częstotliwości) i napięcia praktycznie wszystkie wymagane pomiary, również pomiary między dwoma kanałami (np czas przejścia między we a wy).
    Posiada funkcję rejestracji przebiegów, jest pamięć, można podłączyć do PC jest RS232 oraz USB - można przebieg zrzucić na pendriva.
    Jest również "maska", czyli można ustawić jakieś granice dla przebiegu, jeśli wyjdzie poza nie, poda odpowiedni sygnał do PC.
    W tej wersji oscyloskopu nie ma w zestawie oprogramowania, ja dostałem kopie (nie prosząc o to specjalnie) i szczerze to nawet jeszcze nie testowałem tego, brak czasu...
    Szczerze to korzystam z kilkunastu procent jego możliwości.
    Jak na razie bezawaryjny.
    Rigol jako firma ściśle współpracuje z Agilentem, a tej marki chyba nie musze zachawlać.
    Z tego co pamiętam to ten Owon miał jedynie większą rozdzielczość wyświetlacza i chyba przekątną (nie pamiętam już dokładnie), ale w praktyce, to akurat najmniej odczuwalna różnica.
    Wart zainteresowania jest jego troche droższy "brat bliźniak", posiada również analizator stanów logicznych, chyba 16 kanałowy (trzeba by sprawdzić, dokładnie już nie pamiętam).
    Myślę że w tej cenie to naprawdę dobry sprzęt, co do awaryjności czas pokaże...choć mam nadzieje że nie;)
    To wszystko co na razie mogę powiedzieć, mam nadzieje że troche rozjaśniłem temat.
    pozdrawiam
  • #8 4618696
    LAMBDA
    Poziom 17  
    a gdzie go kupiłeś i za ile?....

..a może jest ktoś posiadaczem OWONA i sie podzieli informacjami??...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #10 4618777
    LAMBDA
    Poziom 17  
    ..dzieki...no to roznica w cenie kolosalna wiec nie ma sie co dziwic ze lepszy od Owona....ja jednak pozostane przy Owonie...choc nie zaprzeczam ze ten Twoj lepszy...ale cena przemawia jednak..

3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
  • #11 4618846
    miloon
    Poziom 19  
    Hmmm... no ciekawe....
    Wg linka który podałem jego cena to 1817,80 pln, a Owon o którm mowa w temacie (link podałem w pierwszym poście) kosztuje 1695 pln, ja osobiście nie widze tu "kolosalnej różnicy" w cenie.
    Podejrzewam że nie popatrzyłeś dokładnie na model Rigola o którym cały czas pisze (podałem we wcześniejszym poście), cóż wszystkiego "na tacy" podać sie nieda, wystarczyło przewinąć strone troche niżej a nie patrzeć na pierwszy model z brzegu...
    pozdr

dodam tylko że ja tu nikogo do niczego nie namawiam, ktoś pytał o moją opinię to ją wyraziłem.
  • #12 4618917
    LAMBDA
    Poziom 17  
    Sorki faktycznie źle spojżałem....wziąłem pierwszy od góry..mój błąd...w takim razie przypatrze się mu...

nikt tu nie mówi że coś komuś wmuszasz więc sie nie denerwuj tak...ale chętnie uslysze opinie kogoś kto uzywa Owona..
  • #14 4632627
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    A czy może ktoś kupił już generatorek Rigola DG1011 ??
    Oscyloskop cyfrowy OWON PDS5022s co sądzicie o tym sprzęcie?
    jego cena w NDN to 2000 netto, co o tym myślicie ??
  • #15 5332827
    wojciech.nurzynski
    Poziom 15  
    Ocena: 73
    Witam!

I ja się wtrącę do tematu, również mam zamiar kupić sobie jakiś dobry oscyloskop, w miarę mobilny.
    Początkowo myślałem o Owonie ale po przeczytaniu postów moja uwaga przeszła na Rigola.
    Zastanawiam się tylko czy w przypadku modelu DS1022C nie dopłacić 500zł i mieć wersję z możliwością analizy stanów logicznych: DS1022CD
  • #16 5422858
    miloon
    Poziom 19  
    Jeśli będziesz korzystał z analizatora to myślę że warto, ja go nie potrzebowałem.
  • #17 5471591
    wwmajor
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam
    Posiadam oscyloskop OWON MSO5022
    Projektuję urządzenia oparte o mikrokontrolery oraz serwisuję urządzenia do komunikacji głosowej. Więc 2*25 MHz to dla mnie wystarczająco.
    Zalety:
    Oscyloskop:
     Regulacja ustawień przy pomocy pokręteł, co przyspiesza pracę
     Przyciski funkcyjne obok monitora, co pozwala na intuicyjną pracę
     Pozwala dość dokładnie określić punkt zatrzaśnięcia sygnału (zbocze, napięcie progowe)
     Po zatrzaśnięciu można oglądnąć sygnał jak i to, co się działo tuż przed wyzwoleniem zapisu
     Mamy do dyspozycji dwie pary kursorów (dla czasu i napięcia).
     W czasie ustawiania na bieżąco widać ich wartości i różnice miedzy nimi.
     Wyniki wyświetlać można jako zbiór punktów (dokładnie) lub wektory (czytelnie)
     Sondy wykonane dość solidnie
     Obsługa jest dość prosta (choć bez przesady) trzeba przynajmniej raz przeczytać instrukcję a potem to już leci.
     Przycisk automatycznego doboru parametrów do sygnału
     Cena 2000 za oscyloskop cyfrowy z analizatorem
    Analizator:
     Mamy do dyspozycji 16 linii, ale włączamy tylko te, które potrzebujemy i tylko te widzimy na ekranie
     Można ustawić napięcie progowe miedzy 0 a 1
     Większość funkcji obsługujemy przy pomocy pokręteł
     Całkiem zadowalające wykonanie sond analizatora

Wady:
     Tragiczny kontrast LCD po prostu porażka!!! Mały kont widzenia. Przy oświetleniu dziennym nic nie zobaczysz (próbowałem przy aucie). Jeśli zamierzasz z nim chodzić na naprawy w terenie to odradzam.
     Po wyjęciu z opakowania czuć, że to tani Chińczyk (zapach, dotyk) Wygląd na miarę ceny nie zachwyca nie zniechęca.
     Włączony do prądu wprowadza zakłócenia (ja słyszę bzyczenie w starym radio)
     Przystawka analizatora ma trochę za sztywny kabel zbiorczy (ciężko go ułożyć przy elektronice)
     Dołączony program komputerowy jest strasznie ubogi. Jakby go napisali gimnazjaliści.

Ogólna ocena

Generalnie gdyby nie LCD to całkowicie spełniałby moje oczekiwania.
    Pozdrawiam
  • #18 5507333
    szakamason
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Na którymś forum, pisałeś, że kupiłeś tego owon'a za 2 tyś, czy możesz mi przesłać namiary gdzie kupiłeś go za taką cenę? I jeszcze pytanie odnośnie analizatora stanów logicznych, czy działa funkcja przedstawiania przebiegów w postaci binarnej, hexadecymalnej itd. jak to wygląda??
  • #19 5515870
    wwmajor
    Poziom 15  
    Kupiłem w firmie www.mezaret.pl i zapłaciłem 2tyś z hakiem, nie pamiętam dokładnie.
    Nie mam z nimi jakiegoś doświadczenia ale byli najtańsi i chwalili się że są serwisem OWONa oraz dają w związku z tym 36 miesięcy gwarancji.

Kontakt taki sobie ze wskazaniem na dobry. Dostałem Polską instrukcję, ale bez analizatora, bo podobno jeszcze nie przetłumaczyli.
    Przedstawianie wyników wygląda tak, że masz pionową kreskę na LCD. Oscyloskop pokazuje, jaki jest stan poszczególnych wejść w miejscu kreski.

Nie znalazłem czegoś takiego żeby na jednym wejściu leciała jakaś paczka wielobitowa a on zczytywał stany i grupował je w bajty do odczytania. (nie znalazłem to nie znaczy że niema)

Znalazłem ostatnio fajną funkcję. Można w oscyloskopie zapisać kilka sygnałów np. wzorcowy przebieg ze sprawnego urządzenia. Potem przy serwisowaniu można sobie wyświetlić ten zapisany sygnał i porównać go z aktualnie badanym .
  • #20 5547295
    cepelia
    Poziom 20  
    Najlepiej jak organoleptycznie zobaczy się i OWONA i RIGOLA. Ja kupiłem w NDNie w wawie Rigola ,pokazali mi kilka modeli były OWONY Gwinsteki Hamegi i Rigole właśnie. Szukałem oscyloskopu właśnie do amatorszczyzny do domku który miał by zakres około 20-40 MHz. Na początku nie wiedziałem czy to ma być cyfra czy analog czy kolor czy mono czy jeden kanał czy dwa ,może analizator , więc zachowałem się jak blondynka wsiadłem w auto w wolne popołudnie przejechałem 200 km i wylądowałem w NDNie. Tam jak mówię pokazali mi te wszystkie dobra a ja najpierw odkładałem sprzęty które wyglądały jak by miały się rozpaść.
    Pierwszy do pudła poszedł OWON przenośny który miał piękną walizeczke aluminiową mnóstwo sond i chyba nawet śrubokręt (nie pamiętam dobrze) ,po odpaleniu tego miernika bo inaczej nie można tego sprzętu określić pierwsze co rzuca się w oczy to to że nic nie widać na wyświetlaczu trzeba nim trochę pomachać żeby znaleźć odpowiedni kąt co by w ogóle zobaczyć czy działa. Matryca ma takie smużenie jak porządny ruski ciężki jednokanałowiec na lampie ,przyciski nie pasują do obudowy a odlew nie jest obrobiony (ma spore nadlewy). Drugi do pudła poszedł Gwinstek który wtedy był w niesamowitej promocji ale jego na siłe spolszczone menu nie skłoniło mnie do wydania 2k ciężko zarobionych złotówek. Jakość wykonania przypominała mi troszkę produkty Diory z lat 80-dziesiątych. Przyszedł czas na Hamega analogowo-cyfrowego który strasznie mi się spodobał i został na ladzie do dalszych testów. Później pokazali mi dwa modele Rrigola jeden mono za to 60 MHz dwa kanały drugi kolor ale 25MHz, przyszedł czas na podłączenie generatora do oscyloskopów Hameg 25MHz ze zwykłą lampą był bardzo szybki ogólnie prawie faworyt ale niestety wielki. Na ladzie stały koło siebie dwa Rigole podłączone do generatora oczywiście i tu odpadł czarno biały z powodu kiepskiej czytelności niby duży kontrast ale jak się przebiegi nakładają to jednak łatwiej zobaczyć to jak jeden jest wyraźnie innego koloru. Jak się pewnie domyślacie wybór padł na Rigola 1022C z powodu jego perfekcyjnego wykonania , trzyletniej gwarancji ,kolorowego wyświetlacza ,2 kanałów i rzeczywistych wartości podanych w katalogu.
    A jeszcze odnośnie Owona ma znacznie większą rozdzielczość niż Rigol tyle że na Owonie nie chowa się ramka.
  • #21 5548150
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Dzięki Cepelia za perfekcyjny opis , na pewno pomoże wielu forumowiczom.Ten Hameg anologowo-cyfrowy w jakiej był cenie?
    Pozdrawiam
  • #22 5551225
    cepelia
    Poziom 20  
    Wiesz co nie pamiętam bo kupowałem niecałe 2 lata temu wtedy ten Rigol co go kupiłem kosztował jakoś tak koło 2k złotówek a ten Hameg był sporo droższy i kosztował niecałe 3,7k złotówek, ale tam wkradł się błąd bo ten Hameg był 50 MHz. Poza tym opis taki sobie bo dokładny to on nie jest wcale :D.
  • #23 6785466
    miloon
    Poziom 19  
    Mam do sprzedania swojego RIGOLA DS1022C, zainteresowani PW, pozdr
  • #24 6906975
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Po lekturze tego tematu jestem ciekaw co skłania cię do rezygnacji z tego Rigola. Puść farbę kolego bo właśnie próbuję się na coś zdecydować. Zacząłem się chyba właśnie przekonywać do cyfrówek, ale jeszcze czegoś mi brak. Chyba kropki nad i.
  • #25 6907100
    miloon
    Poziom 19  
    Sprzedaję bo w pewnym sensie zmieniłem branżę (instalacje el. EIB/KNX), nie prowadzę już serwisu, a pieniądze zawsze się przydadzą...
    Co do sprzętu naprawdę nie można mu nic zarzucić, potrafi miło zaskoczyć, trochę z "łezką w oku", ale jednak sprzedaję. Obecnie jest wystawiony na allegro, jest tam dokładny opis możliwości i trochę zdjęć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oscyloskopu cyfrowego OWON PDS5022s, rozważanego do zastosowań serwisowych i diagnostyki. Użytkownicy porównują go z innymi modelami, zwłaszcza z Rigol DS1022C, który jest chwalony za solidną konstrukcję, funkcje automatycznych pomiarów, rejestrację przebiegów oraz możliwość podłączenia do komputera przez USB i RS232. OWON jest oceniany jako sprzęt chiński, ale solidnie wykonany, z intuicyjnym sterowaniem i przydatnymi funkcjami, takimi jak maska sygnału i dwukanałowa analiza. Cena OWON-a jest niższa niż Rigola, co wpływa na wybór użytkowników. Wspomniano także o modelu OWON MSO5022, który posiada analizator stanów logicznych i jest używany do projektowania mikrokontrolerów oraz serwisu urządzeń komunikacyjnych. Użytkownicy podkreślają, że OWON spełnia podstawowe potrzeby serwisowe i diagnostyczne, choć Rigol oferuje więcej za wyższą cenę. W dyskusji pojawiły się także inne marki i modele oscyloskopów oraz generatorów sygnałów, jak ADS 220, Hameg i Gwinstek, jednak główny nacisk położono na porównanie OWON PDS5022s i Rigol DS1022C. Sprzęt OWON można kupić w polskich dystrybucjach z gwarancją 36 miesięcy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA