Witam,
mam ten oscyloskop od pewnego czasu i jest naprawde i szczerze bardzo z niego zadowolony, też się zastanawiałem nad tym Owonem, ale ostatecznie padło na Rigola. Owszem, sprzęt jest chiński, ale naprawdę solidnie wykonany. Używam go w serwisie RTV. Oprócz tego mam jeszcze kilka chińskich urządzeń (niestety taki budżet małej firmy) i różnica między tym oscylem a resztą "sprzętu" jest ogromna. Solidna obudowa (wysokiej jakości plastik) i wysoka estetyka wykonania.
Co do automatycznych funkcji pomiarowych to bije tego Owona na głowe kilka razy, w dziedzinie czasu (częstotliwości) i napięcia praktycznie wszystkie wymagane pomiary, również pomiary między dwoma kanałami (np czas przejścia między we a wy).
Posiada funkcję rejestracji przebiegów, jest pamięć, można podłączyć do PC jest RS232 oraz USB - można przebieg zrzucić na pendriva.
Jest również "maska", czyli można ustawić jakieś granice dla przebiegu, jeśli wyjdzie poza nie, poda odpowiedni sygnał do PC.
W tej wersji oscyloskopu nie ma w zestawie oprogramowania, ja dostałem kopie (nie prosząc o to specjalnie) i szczerze to nawet jeszcze nie testowałem tego, brak czasu...
Szczerze to korzystam z kilkunastu procent jego możliwości.
Jak na razie bezawaryjny.
Rigol jako firma ściśle współpracuje z Agilentem, a tej marki chyba nie musze zachawlać.
Z tego co pamiętam to ten Owon miał jedynie większą rozdzielczość wyświetlacza i chyba przekątną (nie pamiętam już dokładnie), ale w praktyce, to akurat najmniej odczuwalna różnica.
Wart zainteresowania jest jego troche droższy "brat bliźniak", posiada również analizator stanów logicznych, chyba 16 kanałowy (trzeba by sprawdzić, dokładnie już nie pamiętam).
Myślę że w tej cenie to naprawdę dobry sprzęt, co do awaryjności czas pokaże...choć mam nadzieje że nie;)
To wszystko co na razie mogę powiedzieć, mam nadzieje że troche rozjaśniłem temat.
pozdrawiam