logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zainwestować w oryginalny system Windows?

25 Cze 2007 13:14 5462 11
REKLAMA
  • #1 4018533
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4018612
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Oczywiste jest ze sie opłaca poniewaz masz dostep do najnowszych aktualizacji firmy Microsoft i masz legalny system operacyjny.
  • #3 4018848
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Możesz też sprawdzić czy szkoła/uczelnia należy do programu MSDN AA i czy oferują studentom/uczniom oprogramowanie microsoft za darmo, w pełni legalne podczas pobierania nauki. Legalne również po ukończeniu kursu/studiów/szkoły, lecz bez możliwości pobierania legalnych aktualizacji. Warto sprawdzić, te trzy stówki po drodze nie chodzą ;)
  • REKLAMA
  • #4 4019210
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 924
    Cytat:
    Oplaca się kupić winde orginalną?

Biorąc pod uwagę kary nakładane przez sąd jak złapią pirata to napewno warto.

Biorąc pod uwagę bazpieczeństwo w stosunku do darmowego linuksa nie warto.

Test pisma, które ciężko nazwać propagatorem linuksa

http://www.pcworld.pl/liga/12/Systemy%20operacyjne.html
  • REKLAMA
  • #5 4019262
    piotreq22
    Poziom 11  
    Można też zaistalować pirata, a później zlegalizować go jakimś kluczem czy czymś takim, ściągniętym za darmo z sieci.
  • #6 4019314
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Witam,
    Cytat:
    Można też zaistalować pirata, a później zlegalizować go jakimś kluczem czy czymś takim, ściągniętym za darmo z sieci.

Obawiam się że takie rozwiązanie będzie jednak mało legalne. Żeby kupić Windows to Cię raczej nie stać :) , bo
    Cytat:
    Windows(r) i Office są licencjonowane, nie sprzedawane. Nikt nie może kupić systemu Windows(r) czy Microsoft Office, zamiast tego klient płaci za pozwolenie na używanie danego programu. Licencja szczegółowo opisuje warunki tej zgody. Jest to prawniczy tekst, na który musimy się zgodzić klikając na przycisk “OK” w czasie instalacji.

Jeśli Windows jest Ci bardzo potrzebny, to licencję opłaca się kupić - ale w przeciwnym wypadku ja bym nie inwestował - myśle tak jak kolega marek216.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • REKLAMA
  • #7 4019635
    kinek81
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Krzychoocpp, sądzę że piotreq mówił o tym, że można pirata zalegalizować pakietem legalizacyjnym, fakt, można to z netu dostać, ale Piotreq - nie jest to darmowe, kosztuje tyle co nowa Winda

Feni czy się opłaca ?? jeśli masz wybór pirat - oryginał - opłaca się, jeśli wybór między oryginałem a linuksem - nie opłaca się
    Ja ostatnio rodzicom do laptopa kupiłem oryginał, bo po co mam się kontrolą martwić, a co do obsługi linucha to u niech odpada, szczegół, że wszyscy znajomi jak zobaczyli oryginalne pudełko to mnie wyśmiali, ale uważam że ten spokój wart jest ceny !
  • #8 4020407
    piotreq22
    Poziom 11  
    yhy chodziło mi właśnie o to co napisałeś kinek, ja to miałem za darmo bo kolega ściągnął z neta czy z kąś i mi pożyczył ;)
  • #9 4020482
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Oczywiście że warto. Ja posiadam w laptopie oryginalnego Windowsa, komputer aktualizuje bez żadnych problemów. Nie mam czego się bać gdy w mieście słyszę o najazdach policjantów.

Pozdrawiam
  • #10 4020655
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    feni napisał:

A opłaca się kupić samochód czy go ukraść?
    Za takie idiotyczne pytania temat powinien iść do Kosza!
  • #11 4020656
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    feni napisał:

Nie którym się opłaca, ale potrzebny jest jeszcze komputer, który jest troszkę droższy.
    Innym co się nie opłaca to mają przeważnie nie legalne oprogramowanie i zepsuty stary złom.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #12 4020716
    morys
    Poziom 11  
    W 2000 roku kupiłem win98se za pół ceny wraz z komputerem i mam go do dzisiaj.
    To co mam to mi starcza i chyba już nigdy nie kupię windowsa.
    Średnio co dwa lata trzeba by kupić nowy system windowsa (szaleństwo).
    Na codzień używam Debiana i zawsze bezpłatnie mogę za pomocą internetu zupgradować go do najnowszej wersji z najnowszymi programami.
    To jest tak jak by kupić windowsa 95 i zaraz za darmo zupgradować go do Wisty.
    To się opłaca i jest sprawiedliwe :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu oryginalnego systemu operacyjnego Windows. Argumenty za zakupem obejmują dostęp do legalnych aktualizacji Microsoft, bezpieczeństwo prawne oraz stabilność działania systemu. Wskazano także możliwość uzyskania legalnego oprogramowania Microsoft za darmo lub po obniżonej cenie w ramach programów edukacyjnych MSDN AA dla studentów i uczniów, choć bez dostępu do aktualizacji po zakończeniu nauki. Przeciwnicy podkreślają wysokie koszty oryginalnego Windowsa oraz alternatywę w postaci darmowych systemów Linux, które oferują bezpłatne aktualizacje i stabilność, choć mogą wymagać większej wiedzy technicznej. Wspomniano również o ryzyku prawnym związanym z używaniem pirackiego oprogramowania oraz o metodach legalizacji nieoryginalnych kopii Windowsa, które jednak wiążą się z kosztami porównywalnymi do zakupu oryginału. Podsumowując, zakup oryginalnego Windowsa jest rekomendowany dla użytkowników ceniących legalność i wygodę, natomiast dla osób z ograniczonym budżetem lub techniczną wiedzą alternatywą może być Linux.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA