logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektronika - 2 problemy (prostwonik,rezonator kwarcowy)

Dest 28 Cze 2007 15:43 1295 5
REKLAMA
  • #1 4029676
    Dest
    Poziom 11  
    Witam ;] Prosiłbym o pomoc, w 2 zagadnieniach:
    a) Prostownik jednopołówkowy z indukcyjnością
    -analityczny wzór na prąd w obwodzie
    - przebieg prądu oraz napięcia w zależności od indukcyjności (indukcyjność jako parametr)

b) Rezonator kwarcowy
    - Znalazłem schemat zastępczy elementu (układ RLC równolegle z Co), i chciałbym się dowiedzieć, jak zinterpretować ten schemat

wg mnie :
    Co- pojemność obudowy
    L,C - parametry płytki kwarcowej
    R - tłumienie obwodu

z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 4030877
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    Dest napisał:
    Witam ;] Prosiłbym o pomoc, w 2 zagadnieniach:
    a) Prostownik jednopołówkowy z indukcyjnością
    -analityczny wzór na prąd w obwodzie
    - przebieg prądu oraz napięcia w zależności od indukcyjności (indukcyjność jako parametr)

przy takim nadmiarze informacji, to nawet wróżka Tobie nie pomoże...
    W jakim obwodzie jest ten induktor; prądu przemiennego, czy stałego i jaki jest charakter obciążenia tego prostownika jednopołówkowego?
    Jakie są parametry napięcia przemiennego?

Dest napisał:
    b) Rezonator kwarcowy
    - Znalazłem schemat zastępczy elementu (układ RLC równolegle z Co), i chciałbym się dowiedzieć, jak zinterpretować ten schemat

wg mnie :
    Co- pojemność obudowy
    L,C - parametry płytki kwarcowej
    R - tłumienie obwodu

Prawie dobrze; R to jest rezystancja strat rezonatora kwarcowego, natomiast L i C to parametry zastępcze idealnego szeregowego obwodu rezonansowego.
    Czyli wartość częstotliwości fr rezonansu szeregowego (parametr charakterystyczny każdego rezonatora kwarcowego) wynosi:
    fr = 1/[2•Π•√(L•C)]

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4030998
    Dest
    Poziom 11  
    no tak , zapomniałem ;]

a więc :
    - na wejście przez transformator podawany jest przebieg sinusoidalny
    - obwód to :szeregowo dioda, cewka, i rezystor obciążający
    - induktor jest w obwodzie prądu przemiennego ( chociaż nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem pytanie)
  • REKLAMA
  • #4 4040322
    Dest
    Poziom 11  
    temat się trochę zgubił ;]
    a info co do 1 pytania bardzo potrzebuję na jutro (tj. wtorek)
    z gory thx
  • REKLAMA
  • #5 4040669
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 845
    Induktor w takim prostowniku będzie wygładzał prąd, przyjmuje się że dla wL>=10*R prąd jest ciągły i wygładzony. Na dobrą sprawę dla wystarczająco dużej indukcyjności ten prostownik zamienia się w źródło prądowe (daleko odbiegające od ideału, ale jednak).
    Z drugiej strony napięcie na wyjściu takiego prostownika może nawet przyjmować ujemne wartości...prąd płynący przez cewkę może wymuszać otwarcie diody nawet przy ujemnej połówce napięcia.
  • #6 4040795
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    tronics napisał:
    Induktor w takim prostowniku będzie wygładzał prąd, przyjmuje się że dla wL>=10*R prąd jest ciągły i wygładzony. Na dobrą sprawę dla wystarczająco dużej indukcyjności ten prostownik zamienia się w źródło prądowe (daleko odbiegające od ideału, ale jednak).

prawda, ale czy takie dalekie od ideału?

tronics napisał:
    Z drugiej strony napięcie na wyjściu takiego prostownika może nawet przyjmować ujemne wartości...prąd płynący przez cewkę może wymuszać otwarcie diody nawet przy ujemnej połówce napięcia.

Kwestia względna, ponieważ mamy tu do czynienia z szeregowym połączeniem; E - D - L - R (prostownik jednopołówkowy), a więc wszystko zależy od tego jak wybierzemy zaciski wyjściowe dla tego układu.

Pozdrawiam
REKLAMA