logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odizolować kondensatory 10000u od gorącego transformatora?

kafka 28 Paź 2003 00:02 1747 12
REKLAMA
  • #1 377083
    kafka
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    Mam taki mały problem. Mam kondensatory 10000u blisko trafa, które się bardzo grzeje. Tzn. nie można na nim utrzymać ręki dłużej niż 10 sekund. Nie mam pojęcia jaką może mieć więc temperaturę. Kondzie są na 85 stopni. Na płytce tak wyszło, że są zaledwie ułamki milimetra od trafa. Czy to wystarczy? Może zastosować jakiś materiał od odizolowania cieplnego trafa od kondziów?

Póki co miedzy trafo a kondsaotr włożyłem zaostrzoną zapałkę. Drewno chyba słabo przewodzi ciepło... Dobrze zrobiłem?
  • REKLAMA
  • #2 377562
    kafka
    Poziom 22  
    Może ktoś by mi coś jednak doradził...
  • #3 377977
    HIOB
    Poziom 17  
    czesc!
    nie wiem czy wiesz ze bardzo duzy wplyw na parametry kondensatorow ma wlasnie wysoka temperatura! nie musi sie to ujawnic od razu lecz z biegiem czasu na pewno!
    proponuje wiec jak najdalej odsunac je od tego transformatora!
    pozdrawiam
    HIOB

DUŻE LITERY zamieniono na małe !! 3molo
  • REKLAMA
  • #4 378040
    Owsik
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Ewentualnie mozna zastosowac kondensatory przeznaczone do pracy w wyzszej temperaturze np. takie na 105 stopni. Moze wlutuj te kondensatory na troche dluzszych nogach i odsun od tego trafa albo w ogole poloz w innym miejscu i polacz przewodami bo jak im zafundujesz dlugotrwaly pobyt w wysokiej temperaturze to szybko je szlag trafi :) Takie eksperymenty z zapalkami wg. mnie nie maja zadnego sensu, po prostu na przyszlosc jak bedziesz projektowac plytke to staraj sie unikac umieszania elektrolitow blisko radiatorow albo innych grzejnikow :)
  • REKLAMA
  • #5 378115
    ufol
    Poziom 23  
    Ocena: 13
    Chwileczkę... Zastosowany przez Ciebie transformator grzeje się na tyle mocno, że nie można utrzymać na nim ręki???? Co z tego, że uchronisz kondensatory przed szybszym starzeniem jeżeli prędzej czy później i tak bedziesz musiał wymieniać sam transformator ponieważ nastąpi jego przegrzanie?? Moim zdaniem powinieneś się skupić na zastosowaniu (wymianie) odpowiedniego transformatora, który spełniałby wymagania stawiane przez obciążenie co do jego wydajności prądowej...
    Pozdrawiam
  • #6 378168
    kafka
    Poziom 22  
    Według moich obliczeń jest w porażdku (transformator) tzn. faktycznie mógłny nyć większy, ale nie przewidziałem, że w ukladzie zastasuję lampę i pobór wzrósł o 300mA i wynosi łącznie poniżej 600mA, trafo ma do 700mA. Układu już nie przeprojektują, za dużo roboty. Może są jakieś koszulki żeby w nie zapakować te kondziałki....
  • REKLAMA
  • #7 378190
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 112
    nie wiem ale coś tu chyba nie gra, chyba że się mylę, kondki 10000 i trafo 0,7A??
    Nie izoluj kodnensatorów, niech sobie żyją na powietrzu, a nie zastanawiałeś się nad małym wentylatorkiem
  • #8 378230
    kafka
    Poziom 22  
    Eh... no bo są dwa trafa. Kondziołki zasilane są trafem 200W. Drugie trafo jest od przedwzmacniacza, procesora i żarzenie lampy. No i w jego pobliżu są te kondensatory, a nawet bardzo blisko. Lampa bieże 300mA, reszta w porywach 200 a trafo się grzeje.

Jak dorobię wiatraczek to pobór wzrośnie o dodatkowe 200mA. Trafo może tego nie przeżyć nawet zchłodzeniem.
  • #9 387283
    tvmarek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Czesc. Moze mostek prostowniczy masz zwalony. Wystarczy niewielka uplywnosc ktorjs diody i (ciepelko) rosnie prad. Trafo pracuje prawidlowo w temperaturze do 80 stopni. Sprawdz go bez obciazenia ma byc zimne inaczej wymien.Powodzenia
  • #10 394731
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    hej mam ten sam problem w swoim wzmacniaczu, według obliczen powinien wytrzymac ma nawet zapas a grzeje sie strasznie....trafo daje ok 1,2A a pobieranie jest z 800mA. Narazie pracuje bez zarzutu. Wymienialem je bo wczesniej tez było ale troszke mniejsze takie na styk i grzało sie jeszcze bardziej.
  • #11 409125
    pawelradomsko
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 108
    Cześć !
    Panowie pamiętajcie o tym, że trafo w obudowie niekoniecznie musi mieć wydajność prądową transformatora nieosłoniętego przy niezmienionej temp. W moich projektach często zaistniały sytuacje, gdzie w przypadku obciążenia w okolicy max. prądu (ew. mocy) transformator dobierałem doświadczalnie. Elektrolity faktycznie bardzo źle znoszą większą temp. (szybciej wysychają) i nawet te oznaczone temp. 105C nie powinny być poddawane w sposób ciągły wpływowi wysokie temp.
    A tak między innymi: temp. elementu, do któreg nie możemy się dotknąć ręką to może być zarówno 55C jak i 90C- jest to bardzo indywidualnym odczuciem.
    Pozdrawiam Paweł
  • #12 409593
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Mam trafo 200W włączone dzięn i noc - nie chce mi się wzmacniacza wyłączać... jakoś nic sie specjalnego nie dzieje ze wzmacniaczem nawet jak wzmacniacze pokroju 7294 chodzą na maxa, trafo jest ciepłe ale moge je dotykać - więc propozycje dotyczace zmiany trafa sa jak najbardziej na miejscu. Być może sam wzmacniacz jaki masz pobiera duże ilości pradu więc trafo zachowuje się jakby było zwarte...

Devolt a w jakich warunkach daje te 1,2 A - w zwarciu, w stanie jałowym, po stronie sieciowej mierzysz te 0.8 czy po stronie wtórnej, może lepiej podasz parametry elektryczne lub wielkość tego trafa i wtedy bedzie można pogadać czy ono rzecyzwiście wytrzyma te 0,8A - i jaki wzmacniacz pracuje na tym trafie..
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 410086
    devolt
    Poziom 21  
    Ocena: 331
    Hej jest to trafo jest o mocy 18VA (TS18/12) według katalogu daje 1,3A. Zasilane tym jest Analizator widma(ok 600mA) przedwzmacniacz TDA7318, przetworniczlka do podswietlania wyswietlacza LCD( ok 40 mA), włącznik zasilania na AT20C51+2 przekazniki. Łącznie ok 800mA.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem umieszczenia kondensatorów elektrolitycznych 10000uF blisko mocno nagrzewającego się transformatora, którego temperatura uniemożliwia dłuższy kontakt ręką. Kondensatory mają dopuszczalną temperaturę pracy 85°C, a transformator pracuje blisko granicy swojej wydajności prądowej (około 600mA przy transformatorze 700mA lub 18VA/1,3A w innym przypadku). Zalecano odsunięcie kondensatorów od transformatora, zastosowanie kondensatorów o wyższej temperaturze pracy (np. 105°C) lub montaż ich na dłuższych nóżkach, aby zmniejszyć wpływ ciepła. Próba izolacji termicznej za pomocą drewnianej zapałki została uznana za nieskuteczną. Wskazano również na możliwość zastosowania wentylacji (mały wentylatorek) dla poprawy chłodzenia. Podkreślono, że przegrzewanie transformatora może wskazywać na przeciążenie lub uszkodzenie, co wymaga weryfikacji i ewentualnej wymiany transformatora. Wskazano, że projektowanie układu powinno unikać umieszczania elektrolitów blisko źródeł ciepła. Dodatkowo zwrócono uwagę na możliwe problemy z mostkiem prostowniczym powodującym nadmierne nagrzewanie transformatora. W dyskusji pojawiły się konkretne parametry transformatorów i obciążeń, a także przykłady zastosowań (wzmacniacz, przedwzmacniacz TDA7318, przetworniczka LCD, układ AT20C51 z przekaźnikami).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA