logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kondensator 1000uF może być nieelektrolityczny? Jakie alternatywy?

Kasia18 03 Paź 2005 07:57 2673 21
REKLAMA
  • #1 1868736
    Kasia18
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć,
    rzućcie okiem na ten schemat, znajduje się tam kondensator, który nie jest elektrolitem i ma pojemność 1000uF - chyba nie ma takich pojemności dla ceramicznych, mkse i foliowych? Ew czy można zastosować tam elektrolit (+ do układu)?

Mam coś takiego jak na zdjęciu poniżej. Jak mogę zrobić z tego zasilacz? Rozumiem, że trzeba odlutować to 'coś' kondensatoropodobne i dac mostek greatza i kondensator wygładzający. Jaki prad ma miec mostek? Jaka pojemnosc, napiecie kondensator?

Aha, jak wykonujecie obudowy na wzmacniacze? Szczególnie chodzi mi o przód.
    Załączniki:
    • trafo.jpg (127.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • TDA2004.gif (9.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1868756
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Wygląda to jak przelotowy kondensator, przeciw zakłóceniowy.
    Pozdrawiam
  • #3 1868758
    Artee18
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Jeśli chodzi o zrobienie zasilacza to podaj jakiego typu masz trafo i ile wolt ma być na jego wyjściu?
  • Pomocny post
    #4 1868767
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam - to ja sie wypowiem tylko w kwestii obudowy do zasilacza :) przód (chodzi Ci o napisy jak mysle) można zrobić z blachy, otwory wycinamy albo jakimś dremmelem albo wykrojnikami (w warunkach domowych) a napisy najlepiej zrobićsitodrukiem, robimy w corelu np projekt płyty czołowej idziemy z tym do jakiegoś zakładu gdzie robią sitodrukiem i za jakieś 20-30zł mamy naniesiony bardzo precyzyjnie corelowki rysunek farba na naszej płycie czołowej...

pozdrawiam łukasz
  • #5 1868771
    Kasia18
    Poziom 12  
    Artee18 napisał:
    Jeśli chodzi o zrobienie zasilacza to podaj jakiego typu masz trafo i ile wolt ma być na jego wyjściu?

Co do typu to nie wiem, można to jakoś zmierzyć, albo coś? Wymontowany ze starego Elwro (komp. 8 bitowy). Na wyjściu bym chciała 18V @ 4A.

janek11389 napisał:
    Witam! Wygląda to jak przelotowy kondensator, przeciw zakłóceniowy.
    Pozdrawiam

It sounds useful. Zostawić czy wyrzucić? Co zrobić z tym drugim kablem odlutowanym teraz (jeden masa, a drugi)?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1868843
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    Kasia18 napisał:

It sounds useful. Zostawić czy wyrzucić? Co zrobić z tym drugim kablem odlutowanym teraz (jeden masa, a drugi)?

Lepiej zostawić ten filtr przeciwzakłóceniowy.

To trafo na zdjęciu ma zbyt małą moc do zasilenia tego wzmacniacza, potrzebne będzie takie o mocy 30-40VA.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1868853
    fysiek
    Poziom 24  
    Ocena: 609
    Schemat najprostszego zasilacza niżej. Mostek prostowniczy - powinien wystarczyc na 1A, ale lepiej dla zasady zastosować na 3A. Różnica w cenie to jakieś 1zł. Zamiast mostka możesz dać diody w układzie Greatza - 1N540x (max prąd - 3A). Kondensatory elektrolityczne min. 3*1000µ. Lepiej dać większą ilośc o mniejszej pojemności, niz jeden o bardzo dużej. Daj dodatkowo min. jeden kondensator 100 - 220n. Jest to schemat uproszczony i az sie prosi o bezpieczniki. Kondensatora przeciwzaklóceniowego nie musisz stosować.
    Załączniki:
    • Zasilacz.gif (127.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1868893
    Kasia18
    Poziom 12  
    żarówka rtęciowa napisał:
    Kasia18 napisał:

Lepiej zostawić ten filtr przeciwzakłóceniowy.

To trafo na zdjęciu ma zbyt małą moc do zasilenia tego wzmacniacza, potrzebne będzie takie o mocy 30-40VA.

Mam jeszcze takie transformatory (dławiki? Nie wiem czy dobrze to nazywam). Który z nich będzie pasować do schematu zamieszczonego powyżej?

Można tak narysować schemat ten co zamieścił kolega fysiek tak jak jest na zdjęciu?
    Załączniki:
    • IMG_0008.jpg (428.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #9 1868898
    fysiek
    Poziom 24  
    Teraz trafo:
    Chcesz miec na wyjściu 18V, czyli należu uwzględnic spadek napięcia na prostowniku - 1.2V dla mostka Greatza. Napięcie na kondensatorach filtrujących wynosi √2*Uz. Czyli:
    18 = 1.41*Uz
    Uz ≈ 12.8V

Teraz trzeba doliczyc spadek napięcia na prostowniku, czyli:

Uz = 12.8 + 1.2 = 14V

Odpowiednie trafo to:
    TS 25/25 - 13V/3A
    TS 50/47 - symetryczne 2*13.5V/2*1.5A

W przypadku TS 50/47 lepiej zastosować prostownik dwudiodowy.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

Kasiu na twoim rysunku diody w prostowniku sa źle połączone, a dokładnie te dwie po prawej stronie.
  • #10 1868927
    Kasia18
    Poziom 12  
    fysiek napisał:
    Teraz trafo:
    Chcesz miec na wyjściu 18V, czyli należu uwzględnic spadek napięcia na prostowniku - 1.2V dla mostka Greatza. Napięcie na kondensatorach filtrujących wynosi √2*Uz. Czyli:
    18 = 1.41*Uz
    Uz ≈ 12.8V

Teraz trzeba doliczyc spadek napięcia na prostowniku, czyli:

Uz = 12.8 + 1.2 = 14V

Odpowiednie trafo to:
    TS 25/25 - 13V/3A
    TS 50/47 - symetryczne 2*13.5V/2*1.5A

W przypadku TS 50/47 lepiej zastosować prostownik dwudiodowy.
    Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

Kasiu na twoim rysunku diody w prostowniku sa źle połączone, a dokładnie te dwie po prawej stronie.

Strasznie drogie to TS 25/25, aż 40 złotych! Nie dało by się zrobić czegoś z tych na obrazku? Ew, jakie napiecie i prad by to mialo? Nie musi być 18V może być mniej chcę po prostu zasilic ten wzmacniacz na górze (6..18V@3.5A).
  • #11 1868929
    fysiek
    Poziom 24  
    Na oko te trafa moga byc odpowiednie ze względu na swoja moc. Podaj ich oznaczenia. To po lewej stronie niestety trzeba wyjąc z ekranu, bez tego raczej nie zobaczysz.

Dodano po 1 [minuty]:

Podaj oznaczenia..........
    Pomyslimy
  • #12 1868966
    Kasia18
    Poziom 12  
    Oznaczenia:
    UNITRA ZATRA
    TS 50/11

UNITRA ZATRA
    TS 120/13

Ten ekran stawiał opór, ale w końcu skapitulował :wink:
  • Pomocny post
    #13 1869021
    fysiek
    Poziom 24  
    TS 50/11 - 2*7.5V/2*2.6A - w połączeniu szeregowym na wyjściu 15V/2.6A czyli coś ponad 20V na filtrze. W połączeniu równoległym na filtrze około 9V.

TS 120/132 - niestety nie nadaje sie do tego - 2*25V, 2*18,5V
  • #14 1869058
    Kasia18
    Poziom 12  
    fysiek napisał:
    TS 50/11 - 2*7.5V/2*2.6A - w połączeniu szeregowym na wyjściu 15V/2.6A czyli coś ponad 20V na filtrze. W połączeniu równoległym na filtrze około 9V.

TS 120/132 - niestety nie nadaje sie do tego - 2*25V, 2*18,5V

Raczej interesowałaby mnie ta pierwsza opcja z TS 50/11. Ale tam jest 2.6A - IMAX wzmacniacza wynosi 3,5, pociągnie ten wzmacniacz? Jak tak to prosiłabym o schemacik dla tego pierwszego rozwiązania.

I co sądzisz o tym kondku na schemacie pod pinem 2? Jest wogóle coś o takiej pojemności nie elektrolitycznego?
  • #15 1869173
    fysiek
    Poziom 24  
    Kasiu chyba nie ma sie czym łamac. To 3.5A jeżeli w ogóle będzie to tylko w impulsie w czasie pracy z maksymalnym obciążeniem. Bardziej zastanawia mnie to, że wybrałas połączenie mostkowe. Czy chcesz zasilać jeden kanał czy może chcesz zrobic dwa układy w mostku???????
  • #16 1869197
    Kasia18
    Poziom 12  
    Chciałam ten układ najpierw zrobić według schematu (na górze) na jedną kolumnę 4R a później ja będzie działać przerobić na stereo 2 kolumny 2R. Czyli jednak będzie można coś z tych części wykożystać?
  • #17 1869204
    fysiek
    Poziom 24  
    Niom trafo sie nadaje, ale teraz nie wiem jak on sie zachowa z podwójnym mostkiem. Trafo w audio musi mieć rezerwe inaczej będzie strasznie siadać napięcie. Teoretycznie powinno wystarczyć. Możesz sprawdzic jak sie będzie zachowywac z powójnym mostkiem. Jeżeli nie pójdzie z dymem. a kontrolka zasilania nie zgasnie w majnocniejszych fragmentach to bedzie dobrze.

Dodano po 2 [minuty]:

A co do tego kondensatora - wydaje mi sie on ma pojemnośc 1nF. Moge sie mylić. Nie udało mi się znaleźc aplikacji mostkowej. Poszukam na necie.

Dodano po 27 [minuty]:

Kasia18 napisał:
    Chciałam ten układ najpierw zrobić według schematu (na górze) na jedną kolumnę 4R a później ja będzie działać przerobić na stereo 2 kolumny 2R. Czyli jednak będzie można coś z tych części wykożystać?

Co oznacza 4R i 2R????
  • #18 1869299
    Kasia18
    Poziom 12  
    Widziałam, że ktoś na forum używał zamiennie Ω z R, a nie chce mi się wybierać z bocznego panelu znaczka. A co to jakiś błąd?
  • #19 1869407
    fysiek
    Poziom 24  
    Kasia18 napisał:
    Widziałam, że ktoś na forum używał zamiennie Ω z R, a nie chce mi się wybierać z bocznego panelu znaczka. A co to jakiś błąd?

Teoretycznie nie.

Teraz inna sprawa. Napisałas że chcesz urzywać tego wzmacniacza do kolumny o impedancji 2Ω. Zauważ prosze, że przy tak małej wartości na większych mocach wzrasta poziom zniekształceń. Dla tego wzmacniacz to straszne tortury. Jeżeli chcesz miec wysoka moc przy małych zniekształceniach zainwestuj w TDA2050.

Dodano po 3 [minuty]:

Niżej karta katalogowa TDA2050. Układ jest prosty i ma niezłe parametry. Niestety trzeba zainwestowac w trafo 2*15V. Najlepiej zlecic wykonanie, bo ceny w sklepach sa wysokie.
    Załączniki:
    • TDA2050.pdf (167.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 1869501
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 392
    Moc scalaków podaję się przy zniekształceniach harmonicznych wynoszących 10%, to już p***dzenie a nie granie, dotyczy to nawet TDA 7294.

Jeżeli zależy nam na uzyskaniu odpowiednio dużej mocy przy małych zniekształceniach to należy zbudować wzmacniacz tranzystorowy, który może pracować przy zmianie tranzystorów na 2N3055 na obciążeniu nawet 2Ω przy minimalnych zniekształceniach, przy których scalaki maja problem.

Schemat wzmacniacza na 2N3054, należy zmienić tranzystory sterujące na BD139/140 oraz końcowe na 2N3055, wtedy może pracować na obciążeniu 2Ω, napięcie na wyściu przed kondensatorem powinno wynosić połowę napięcia zasilania,https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic311492.html

Oraz wzmacniacz większej mocy.https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic273212.html
  • REKLAMA
  • #21 1869557
    fysiek
    Poziom 24  
    I tak i nie. Każdy uklad ma swoje wady i zalety. W tym przypadku użycie gotowych kostek, które wymagaja tylko paru elementów zewnetrznych nie jest żadnym problemem. Do tego dochodzi zasilacz, ale to tylko pare kondensatorów trafo i mostek. Układ nie jest drogi. TDA2050 to koszt ok 8zł/szt. Trafo toroidalne w TORAL 2*15V 100VA ok 30 zł + 12 zł przesyłka. Reszta jakies grosze. Z tranzystorami jest gorzej. Najczęściej wzmacniacz tranzystorowy wymaga regulacji (prąd spoczynkowy). Jakby nie patrzeć jest trudniejszy w montażu - więcej elementów. Zdarzało się że układ wykonany przez amatora zamiast pełnic funkcje wzmacniacza był generatorem i to o dośc dobrych parametrach.

Dodano po 8 [minuty]:

żarówka rtęciowa napisał:
    Moc scalaków podaję się przy zniekształceniach harmonicznych wynoszących 10%, to już p***dzenie a nie granie, dotyczy to nawet TDA 7294.[/url]

Zgadzam sie.
    Popatrz prosze w karte katalogową. Przy napięciu zasilania ±22V (trafo 2*15VAC) zniekształcenia wynosza 0.5% przy mocy 28W - głosnik 4Ω, oraz 18W - głosnik 8Ω.

10% jest dopiero przy 35W - 8Ω, oraz 22W - 4Ω.

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Dla zasady podaje schemat wzmacniacza 2*TDA2050
    Załączniki:
    • Wzmacniacz.gif (128.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1873284
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    witaj
    ten kondensatorek to 1000pF = 1nF tak jak proponowano projekt zasilacza jest dobry lecz on troszke się różni od twojego musisz uważniej się przyjrzeć kropki oznaczają połączenie z daną gałęzia, ty robisz zwarcie i na wyjściu trafa i mostka, u kolegi fysiek jest oki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię zastosowania kondensatora o pojemności 1000uF, który nie jest elektrolityczny, co jest nietypowe, gdyż kondensatory ceramiczne, MKSE i foliowe rzadko występują w tak dużych pojemnościach. Zasugerowano, że kondensator na schemacie może być kondensatorem przeciwzakłóceniowym (przelotowym). W przypadku zasilacza do wzmacniacza o napięciu wyjściowym około 18V i prądzie 3,5-4A, zalecane jest użycie mostka prostowniczego o prądzie co najmniej 3A (np. diody 1N540x) oraz kondensatorów elektrolitycznych o pojemności minimum 3x1000uF, z dodatkowymi kondensatorami o mniejszych pojemnościach (100-220nF) dla filtracji. Wskazano, że transformator użyty w schemacie (np. TS 50/11, TS 25/25) powinien mieć odpowiednią moc (około 30-40VA) i napięcie wyjściowe uwzględniające spadki na prostowniku (około 14V AC dla 18V DC na wyjściu). TS 50/11 (2x7,5V/2,6A) może być użyty w połączeniu szeregowym, dając około 15V AC i prąd 2,6A, co jest nieco poniżej wymaganego 3,5A, ale może wystarczyć przy obciążeniu impulsowym. Omówiono także kwestie konstrukcji obudowy wzmacniacza, gdzie front panel można wykonać z blachy z naniesionym sitodrukiem. Poruszono temat impedancji kolumn (2Ω i 4Ω) oraz wpływu na zniekształcenia i moc wzmacniacza, rekomendując układy scalone TDA2050 dla lepszej jakości dźwięku przy niskich zniekształceniach lub wzmacniacze tranzystorowe z tranzystorami 2N3055 dla pracy na niskich impedancjach. Podkreślono, że układy scalone są prostsze w montażu, ale wzmacniacze tranzystorowe oferują lepsze parametry przy niskich impedancjach, choć wymagają regulacji prądu spoczynkowego. Wskazano również na poprawność schematu prostownika i konieczność unikania zwarć. Kondensator o pojemności 1000pF (1nF) pod pinem 2 na schemacie to prawdopodobnie kondensator filtrujący o małej pojemności, nie elektrolityczny.
REKLAMA