logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć zwarcie do masy i zasilić lampkę 12V w samochodzie?

moons 29 Cze 2007 19:28 6407 8
REKLAMA
  • #1 4033642
    moons
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Mam pytanie, czy jest to możliwe i jeśli tak to w jaki sposób aby wykrywać zwarcie do masy. jest coś takiego: Moduł podaje na czujniki około 0,6V, ich zwarcie do masy (czarny kabelek) odczytywane jest przez moduł, który decyduje co dalej Czujnik jest dwustanowy, tak jak w każdym innym aucie, otwarte drzwi - zwarcie do masy, zamknięte - przerwa w obwodzie. Mi chodzi o to aby układ wykrywał niezależnie od modułu zamontowanego fabrycznie w samochodzie zwarcie i podawał napięcie +12V na lampkę zamontowaną pod drzwiami. Czyli drzwi zamknięte prąd 0,6V sobie płynie nic się nie dzieje otwieram drzwi robi się zwarcie na 0,6V układ przepuszcza 12V na lampkę. oczywiście 12V podciągnę sobie z innego źródła, wystarczy żeby układ przy zwarciu przepuszczał inne napięcie.
    wygląda to mniej więcej tak:

Jak wykryć zwarcie do masy i zasilić lampkę 12V w samochodzie?

Czy w ogóle gra jest warta świeczki bo może układ jest tak rozbudowany że szkoda zachodu, a może da się zastosować jakiś jeden element.
    Dzięki za wszelkie podpowiedzi
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4033655
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    zastosuj przekaznik jeden koniec cewki do drzwi drugi do +12V Jeden styk +12v a z drugiego bedziesz miał wyjście. Jeśli otworzysz drzwi to wtedy na wyjściu pojawia się +12V
  • REKLAMA
  • #3 4036085
    moons
    Poziom 13  
    Dzięki za odpowiedź, ale niestety nie działa. Dziś obadałem dokładnie i to przy otwartych drzwiach na w kablach płynie prąd tylko że właśnie taki malutki 0,6V i przekaźnik na nim nie chce działać. czy są takie przekaźniki które to wykryją? A może da się jakoś przerobić jakiś już istniejący aby zwierała się przy takim małym napięciu?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4036249
    mariuz
    Poziom 31  
    Ocena: 108
    Janek mówi dobrze...

Uwizualizuje ci co nieco układ połączeń :P
    Załączniki:
    • Jak wykryć zwarcie do masy i zasilić lampkę 12V w samochodzie? drzwi.GIF (3.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #5 4036460
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Ja mówię dobrze ty rysujesz dobrze a kolega mówi że nie o to mu chodziło (pisał w PW) ale zobaczymy o co mu chodziło. Zresztą napisał wyżej że mu nie działa :)
  • REKLAMA
  • #6 4036734
    moons
    Poziom 13  
    Dzięki janek1815 za GG wszystko lata jak ta lala. przy pierwszej okazji zabieram się za montaż tego.
  • #7 4037174
    mariuz
    Poziom 31  
    rysuję źle, bo brzydko i niechlujnie :p
    ale nie chciało mi się szukać w eaglu przekaźnika. ot, taki leń ze mnie :D
  • #8 4037262
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    schnelltot napisał:
    rysuję źle, bo brzydko i niechlujnie :p
    ale nie chciało mi się szukać w eaglu przekaźnika. ot, taki leń ze mnie :D

Tak na przyszłość polecam zakładkę relai :)
    pozdr
  • #9 4037282
    mariuz
    Poziom 31  
    wiem wiem.. mowie ze nie chcialo mi sie szukac, a nie ze nie moglem znalezc ;p
    z reszta nie korzystam w swoich projektach z relay...
    a które uswitche ładnie pasuja do tych dostępnych w sklepach??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykrywania zwarcia do masy w układzie czujnika drzwi samochodowych, który podaje na czujniki napięcie około 0,6V. Zwarcie do masy (czarny kabel) sygnalizuje otwarcie drzwi, a przerwa w obwodzie ich zamknięcie. Celem jest niezależne od fabrycznego modułu wykrywanie zwarcia i załączenie lampki 12V pod drzwiami, zasilanej z innego źródła 12V. Proponowano użycie przekaźnika, jednak standardowe przekaźniki nie reagują na niskie napięcie 0,6V. Wskazano potrzebę zastosowania specjalnego układu lub modyfikacji istniejącego przekaźnika, który mógłby działać przy tak niskim napięciu. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące schematów połączeń i alternatywnych rozwiązań, jednak nie podano gotowego, prostego elementu do wykrywania tak niskiego napięcia i sterowania lampką 12V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA