Witam
Mam taki problem.
Chce mieć układ, który zasygnalizuje mi uszkodzenie-przepalenie żarówki samochodowej.
Napięcie zasilania 12 - 14,5V, standardowe w samochodach osobowych.
Układ powinien dać sygnał masy, jeżeli wykryta będzie asymetria poboru prądu przez żarówki w przednich światłach.
Pomysł jest taki. Mierze prąd w żarówce prawej i lewej, a następnie go porównuje. Jeżeli jest asymetria tzn, że któraś jest spalona.
Problemem jest, jak mi sie zdaje pomiar prądu.
Żarówki są ok 50-60 W, każda.
czyli ok 4-5 A
Początkowo myślałem nad pomiarem napięcia na rezystorze wpiętym w szereg. 0R1 5W.
Powinno odłożyć sie na nim ok 0.5 V, przy prądzie 5A
czyli ok 2,5 W będzie sie na nim wydzielało w postaci ciepła.
Czy mogę coś takiego zrobić ??
Drugi problem to co zrobić z tymi napięciami ?? Myślałem o jakimś wzmacniaczu operacyjnym, lub czymś podobnym. 0,5 V to raczej mało.
może wstawić jakiegoś MOSFETa, Czy sie otworzy??
Dren dać na V=14,5V i wyprowadzić na wyjście.
Ale co dalej ??? Nie mam pomysłu na połączenie obu sygnałów.
Może da sie to zrobić jeszcze prościej ?? Może jakiś wzmacniacz operacyjny, lub coś podobnego?? im mniej elementów tym lepiej.
Za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki.
Pozdrawiam Grzegorz.
Mam taki problem.
Chce mieć układ, który zasygnalizuje mi uszkodzenie-przepalenie żarówki samochodowej.
Napięcie zasilania 12 - 14,5V, standardowe w samochodach osobowych.
Układ powinien dać sygnał masy, jeżeli wykryta będzie asymetria poboru prądu przez żarówki w przednich światłach.
Pomysł jest taki. Mierze prąd w żarówce prawej i lewej, a następnie go porównuje. Jeżeli jest asymetria tzn, że któraś jest spalona.
Problemem jest, jak mi sie zdaje pomiar prądu.
Żarówki są ok 50-60 W, każda.
czyli ok 4-5 A
Początkowo myślałem nad pomiarem napięcia na rezystorze wpiętym w szereg. 0R1 5W.
Powinno odłożyć sie na nim ok 0.5 V, przy prądzie 5A
czyli ok 2,5 W będzie sie na nim wydzielało w postaci ciepła.
Czy mogę coś takiego zrobić ??
Drugi problem to co zrobić z tymi napięciami ?? Myślałem o jakimś wzmacniaczu operacyjnym, lub czymś podobnym. 0,5 V to raczej mało.
może wstawić jakiegoś MOSFETa, Czy sie otworzy??
Dren dać na V=14,5V i wyprowadzić na wyjście.
Ale co dalej ??? Nie mam pomysłu na połączenie obu sygnałów.
Może da sie to zrobić jeszcze prościej ?? Może jakiś wzmacniacz operacyjny, lub coś podobnego?? im mniej elementów tym lepiej.
Za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki.
Pozdrawiam Grzegorz.