logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wykryć przepaloną żarówkę w aucie? Pomiar prądu 12-14,5V, 50-60W

AudiDW 13 Wrz 2007 22:58 1392 6
  • #1 4281122
    AudiDW
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Mam taki problem.
    Chce mieć układ, który zasygnalizuje mi uszkodzenie-przepalenie żarówki samochodowej.
    Napięcie zasilania 12 - 14,5V, standardowe w samochodach osobowych.
    Układ powinien dać sygnał masy, jeżeli wykryta będzie asymetria poboru prądu przez żarówki w przednich światłach.
    Pomysł jest taki. Mierze prąd w żarówce prawej i lewej, a następnie go porównuje. Jeżeli jest asymetria tzn, że któraś jest spalona.

Problemem jest, jak mi sie zdaje pomiar prądu.
    Żarówki są ok 50-60 W, każda.
    czyli ok 4-5 A
    Początkowo myślałem nad pomiarem napięcia na rezystorze wpiętym w szereg. 0R1 5W.
    Powinno odłożyć sie na nim ok 0.5 V, przy prądzie 5A
    czyli ok 2,5 W będzie sie na nim wydzielało w postaci ciepła.
    Czy mogę coś takiego zrobić ??

Drugi problem to co zrobić z tymi napięciami ?? Myślałem o jakimś wzmacniaczu operacyjnym, lub czymś podobnym. 0,5 V to raczej mało.
    może wstawić jakiegoś MOSFETa, Czy sie otworzy??
    Dren dać na V=14,5V i wyprowadzić na wyjście.
    Ale co dalej ??? Nie mam pomysłu na połączenie obu sygnałów.

Może da sie to zrobić jeszcze prościej ?? Może jakiś wzmacniacz operacyjny, lub coś podobnego?? im mniej elementów tym lepiej.

Za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki.

Pozdrawiam Grzegorz.
  • #2 4281201
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Temat jest stary jak..............................................motoryzacja. Nawet fabrycznie w jakimś aucie było to rozwiązane w ten sposób że na kontraktonach (bezpośrednio) było nawinięte 40 zwojów (na oko) drutu adekwatnego do obciążenia i to wystarczało by zewrzeć kontrakton gdy płynie prąd - czytaj żarówka OK. Potraktuj to jako ogólny pomysł szczególnie dobieranie ilości zwojów do konkretnej czułości kontraktonu. Pozro RUBIK
  • #3 4281213
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Lubisz sobie komplikować życie?
    Mam taką propozycję: nawijasz cewkę przekaźnia 2 drutami (to po kilka zwojów, dokładnie ile - trzeba dobrać doświadczalnie). Przez te 2 cewki przepuszczasz prąd do żarówek tak, aby pola magnetyczne pochodzace od obu prądów się znosiły. Jeżeli wystapi asymetria (brak jednego prądu), to przekaźnik przyciąga i załącza stykiem zwiernym sygnalizację.
  • #4 4281233
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Jerzy Węglorz napisał:
    Witam!
    Lubisz sobie komplikować życie?
    Mam taką propozycję: nawijasz cewkę przekaźnia 2 drutami (to po kilka zwojów, dokładnie ile - trzeba dobrać doświadczalnie). Przez te 2 cewki przepuszczasz prąd do żarówek tak, aby pola magnetyczne pochodzace od obu prądów się znosiły. Jeżeli wystapi asymetria (brak jednego prądu), to przekaźnik przyciąga i załącza stykiem zwiernym sygnalizację.

Wszystko OK ale jeżeli padną obie żarówki na raz, np od przepięcia to układ nie zadziała. Pozdro RUBIK
  • #5 4281361
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    OK, dalej jest możliwość taka:
    2 uzwojenia "sumujace się", ale tak, że tylko suma 2 prądów uruchamia przekaźnik, który na styku rozwiernym ma sygnalizację. Jeżeli prąd był "połówkowy" lub "zero", to przekaźnik się nie przełączy i styk pozostaje zwarty.
    Niemniej, prawdopodobieństwo spalenia 2 włókien jednocześnie jest nikłe, również możemy "gdybać", co by było, jeżeli element sygnalizacyjny też się uszkodzi ...
  • #6 4281625
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam.Miałem przypadek przepalonych wszystkich włókien w obu żarówkach /mijania i drogowe/.Dobre i niezawodne urządzenie kontrolne jest trudno wykonać.
  • #7 4289561
    AudiDW
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    sytuacja spalenia się 2 żarówek jest mało prawdopodobna, ale możliwa :)

no faktycznie kontaktrony będą chyba najlepsze do takiego działania.
    pytanie pomocnicze. czy wytworzone pole na cewkach w poszczególnych czujnikach nie będą za mocno oddziaływały na sąsiednie cewki ??
    jeżeli tak jak można zminimalizować ich działanie zakłócające ??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metody wykrywania przepalonej żarówki samochodowej o mocy 50-60 W i napięciu zasilania 12-14,5 V poprzez pomiar prądu i wykrywanie asymetrii poboru prądu między żarówkami przednich świateł. Proponowany pomiar prądu miałby być realizowany przez rezystor szeregowy 0,1 Ω 5 W, na którym przy prądzie około 5 A pojawi się napięcie około 0,5 V, co wymaga wzmocnienia sygnału operacyjnym wzmacniaczem lub innym układem. Alternatywnie zaproponowano użycie cewek indukcyjnych nawiniętych na kontaktrony lub cewki przekaźnika, które wykrywają przepływ prądu i sygnalizują brak prądu (przepalenie żarówki) poprzez zmianę stanu przekaźnika. Omówiono również problem wykrywania jednoczesnego przepalenia obu żarówek, co może uniemożliwić działanie układu. Poruszono kwestię interferencji magnetycznych między cewkami i sposoby ich minimalizacji. Ogólnie rekomendowane są rozwiązania oparte na kontaktronach lub cewkach indukcyjnych jako niezawodne metody sygnalizacji uszkodzenia żarówek w samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA