logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stabilizacja napięcia 13-20V na 13-13.5V, moc do 15W.

TomaszRag 04 Lip 2007 22:32 1941 8
REKLAMA
  • #1 4049998
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam,
    Potrzebuje wykonać stabilizator napięcia, który by stabilizował napięcie 13-20V na 13-13.5V.
    Oczywiście prąd jest wyprostowany przez mostek Graetza, diody z zasilacza ATX.

Prosiłbym o jakiś prosty schemat. Dodam, że moc jaka by przechodziła przez układ nie przekraczałaby 10-15W.

Czy stabilizator napięcia daje sie przed wyprostowaniem prądu z cewek, czy już za mostkiem Graetza?

Czy jest możliwość regulacji danego układu?

Dodam, że posiadam dość spore tranzystory z zasilacza, niewiem czy to ma coś wspólnego z stabilizatorem. :)

Z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4050110
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam. Określ jakie masz źródło napięcia przed stabilizacją , domyślam się że to trafo? Czy potrzebujesz ograniczenia prądowego ? czy potrzebujesz regulacji napięcia wyjściowego i w jakim zakresie ?
  • #3 4050738
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Cytat:
    Witam. Określ jakie masz źródło napięcia przed stabilizacją , domyślam się że to trafo? Czy potrzebujesz ograniczenia prądowego ? czy potrzebujesz regulacji napięcia wyjściowego i w jakim zakresie ?

Zródłem napięcia jest cewka z motocykla, napewno potrzebuje regulacji napięcia, wiem napewno że cewka w zależności od obrotów silnika daje 15-20V, a potrzebuje około 13-13.5V tak by można było akumulator podładować. Ograniczenie prądowe, w sumie też mogło by sie przydać, a bardzo skomplikuje to sprawe? Przy 13.5V to tak by wiecej niż 1A nie wyszło.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4054508
    TomaszRag
    Poziom 16  
    OK dzieki wielkie, teraz tylko poszukam tego LM-a i zabiore sie za przygotowanie regulatora.
  • #6 4099731
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Witam,
    Zmontowałem taki układ, lecz nie jestem pewien czy będzie on dobrze ładował.
    Sam dokońca nie jestem pewien jak to jest, że na ramie pojazdu (masa)
    będa tak jakby 2 sygnały, jeden wyprostowany, drugi zmienny prosto z cewki. Czy nie trzeba przypadkiem oddzielić cewki?

Pozdrawiam, Tomasz.
    Załączniki:
    • Stabilizacja napięcia 13-20V na 13-13.5V, moc do 15W. ładowanie.JPG (12.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4101199
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Tak jak sie spodziewałem, układ w fazie testowej działa prawie jak należy. W każdym razie do motocykla niewiem jak go podłączyć.

W motocyklu mam cewke która daje napięcie 13-20V zależnie od obrotów silnika. Jedno wyjście z cewki idzie do masy (rama pojazdu), natomiast drugie wyjście idzie do uszkodzonego stabilizatora napięcia, którego chciałem zastąpić moim nowym.

Gdy podłącze mój stabilizator z mostkiem prostowniczym do cewki pojazdu to niewiem jak podłączyć wyprostowany "-" do akumulatora, gdy równocześnie jest on zmasowany, przez co ma przebicie do cewki gdy ta zmienia fazy. Dodam, że nie moge odłączyć od masy akumulatora, bo wtedy ładowanie by działało, lecz akumulator nie zasilał by odbiorników.

Czy wie ktoś może jak naprawić te usterke? Jakąś diode dodatkowo wstawić?
  • REKLAMA
  • #8 4101512
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    To się robi jednopołówkowe prostowanie i wtedy nie ma problemu, oczywiście większy kondensator elektrolityczny byłby dobrym rozwiązaniem. Wtedy masa zawsze jest " - " a na wyjściu układu zawsze " + ". Tzn. tak mi się wydaje, a czasem po paru piwkach mogę gadać głupoty :)
  • #9 4101560
    TomaszRag
    Poziom 16  
    Czyli mówisz, zeby cały ten mostek prostowniczy wywalić?
    Wydaje mi sie, ze jednopołówkowy, nie wykorzysta mi dobrze prądu z cewek pozatym napięcie może być drastycznie nizsze. Chyba, że kondensator pomoże, ale też nieznam sie na tyle by cos sensownego powiedzieć.
    Pozdrawiam, Tomasz.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykonania stabilizatora napięcia do stabilizacji napięcia z zakresu 13-20V do wartości około 13-13,5V przy mocy do 15W, zasilanego z cewki motocyklowej. Źródłem napięcia jest cewka motocyklowa, która generuje napięcie zmienne zależne od obrotów silnika, wymagane jest prostowanie i stabilizacja napięcia do ładowania akumulatora. Poruszono kwestie umiejscowienia stabilizatora względem mostka Graetza oraz możliwości regulacji napięcia i ograniczenia prądowego (do około 1A). Zaproponowano użycie układu z regulatorem LM (prawdopodobnie LM317) wraz z mostkiem prostowniczym. W dyskusji pojawił się problem podłączenia układu do masy pojazdu, gdzie jedno wyjście cewki jest masowane, co powoduje interferencję sygnałów i trudności z prawidłowym podłączeniem wyprostowanego minusa do akumulatora. Sugerowano zastosowanie jednopołówkowego prostowania zamiast mostka Graetza, co uprościłoby problem masy i polaryzacji, choć może obniżyć efektywność wykorzystania prądu z cewki. Wskazano również na konieczność zastosowania większego kondensatora elektrolitycznego do wygładzenia napięcia. Dyskusja kończy się wątpliwościami co do optymalnego rozwiązania prostowania i stabilizacji napięcia w układzie motocyklowym z masą wspólną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA