logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chcę zgłębić tajniki mikroprocesorów. Od czego zacząć?

uaz 01 Wrz 2002 21:55 3485 7
REKLAMA
  • #1 37297
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Zwracam się z prośb do osób dla których technika mikroprocesorowa nie ma tajemnic.

Zajmuję się elektroniką ok. 10 lat. Wykonuję, projektuję układy o różnym stopniu zaawansowania. Doszłem do takiego absurdu, że w dzisiejszych czasach robię płyty na których sadzam po 10 - 20 TTLi czy CMOSów !!! Aby istnieć trzeba się rozwijać. Chcę zgłębić tajniki mikroprocesorów.

Co byście polecili na początek ???

Mój stan wiedzy na dzień dzisiejszy: Elektronika analogowa - dobry, elektronika cyfrowa - dobry, a o prockach wiem tyle, że z regóły to potrzebują kwarca :) . Jeśli chodzi o wiedzę z dziedziny programowania, to w szkole raz zerżnołem zadanie z turbpascala !
  • REKLAMA
  • #2 37315
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Cześć
    Ja bym proponował na początek zacząć od 51 i Bascoma.
    Kupić (lub zrobić) programator do układów seri AT89CX051 jest to odmiana 51 z pamięcią programu w postaci flash , przerobić lekcje Bascoma (schematy programatorów , przykłady lekcje, bascom tutaj: http://portal.plocman.pl/pol/elektronika/elektroda/pafiledb.php?action=category&id=1 ) zainstalować program i do roboty.
    Później można nauczyć się asemblera i innych procków.
    Pozdrawiam Sławek
  • REKLAMA
  • #3 37322
    uaz
    Właśnie ściągam BASCOM + koledż ( nie wiem jak sie to pisze :) ). Co do programatora to prosiłbym o wskazówki jaki zrobić. Póżniej, jak sprecyzuje swoje potrzeby, to naciągnę firmę na zkup - niby do central telefonicznych :wink: .

Dzięki, Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 37324
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Opis programatora dedykowanego do nauki Bascomu byl w EdW 3/200
    lub 4/2000. Tylko mi to urzadzenie nigdy nie chcialo dzilac, wiec poszlo na
    czesci. :D
  • REKLAMA
  • #5 38379
    bobeer
    Poziom 28  
    Ocena: 642
    Moze niejeste super obcykany, ale zrobilem z 10 roznych urzadzen na 51kach (wiec jakies tam pojecie mam).
    Chetnie pomoge w razie problemow zwiazyanych programowaniem w bascomie.
    Pisz na maila bez problemu
    Pozdrawiam
  • #6 46034
    boboo
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    A moj programator do dzis bardzo dobrze sie spisuje :)
  • #7 46549
    uaz
    Na razie mam za sobą część teoretyczną bascoma. Kończę programator willem - i przejdę do praktyki. Jak napotkam problemy - napewno się odezwę.

Pozdrawiam
  • #8 47030
    marc.o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    A moze zaczac od ukladu 89S8252 - układ z rodziny 51 w obudowie 40
    pinowej z wbudowanymi timerami, eepromem i vo najwazniejsze programowalny w systemie (w praktyce ma sie cos jak idealny emulator
    procesora); nie ma koniecznosci co chwile przekladania ukladu do i z programatora. Mozna zastosowac uklad 4053 i wtedy programtor moze byc
    na stale podlaczony do ukladu.

Programy mozna pisac w Bascomie i w 99% beda one zgodne z projektami
    na 89C2051.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczęcie nauki mikroprocesorów zaleca się od układów z rodziny 8051, szczególnie modeli AT89CX051 i 89S8252, które są popularne w edukacji i amatorskich projektach. Do programowania polecany jest język Bascom, który oferuje prosty start oraz liczne przykłady i lekcje dostępne online. Wskazane jest posiadanie programatora do układów 8051, którego schematy i opisy można znaleźć w czasopismach branżowych (np. Elektronika dla Wszystkich 3/2000 lub 4/2000). Model 89S8252 wyróżnia się wbudowanymi timerami, pamięcią EEPROM oraz możliwością programowania w systemie, co eliminuje konieczność częstego przekładania układu do programatora. Programy pisane w Bascomie są w dużej mierze kompatybilne między różnymi układami 8051. Wsparcie i pomoc w programowaniu Bascomem są dostępne od osób z doświadczeniem w projektowaniu układów na bazie 8051.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA