logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ati Radeon 9800 128MB - reset komputera i spowolnione przewijanie ekranu

tmario 05 Lip 2007 19:43 4600 9
REKLAMA
  • #1 4052865
    tmario
    Poziom 11  
    Witam. Mam problem z kartą Ati Radeon 9800. Zanabyłem używaną na Allegro po dobrej cenie. Niestety mam z nią problemy. Najpierw resetował mi się komp przy próbie odpalenia jakiegokolwiek programu. System się ładował, mogłem pograć w pasjansa ale załadowanie czegokolwiek innego, choćby tylko Total Commandera powodowało reset lub raczej wyłączenie zasilania. Objaw ustąpił po odinstalowaniu "Magic Rotation" programu obsługującego pivot. To nie koniec problemów. W Firefoksie, Wordzie, Excelu - wszędzie - przewijanie ekranu jest spowolnione i nie odbywa się płynnie. Na moje oko 3 odświeżenia ekranu w ciągu sekundy. Nie ma więc mowy o komforcie pracy. Nie mogę odpalić żadnej gry typu Need for Speed, a próba zainstalowania popularnego wygaszacza "Earthsim" wywołała komunikat, że program nie może być zainstalowany ponieważ moja karta graficzna ma poniżej 64MB pamięci (!!!). Studiowałem forum elektrody i stosowałem się do wskazówek. Zmieniłem zasilacz z Codegena 300W na Chiefteca 360W, co raczej nie było potrzebne bo mam skromną konfigurację szacowaną na pobór mocy 253W (K7S6A, Athlon XP 1,8GHz, karta graf wiadomo, HDD 250GB, SB 4830T, karta sieciowa, RAM 2x512MB Goodram, monitor 203B Samsung SyncMaster 20 cali). Przeinstalowałem system Win XP Home Edition, wszystkie aktualizacje w tym SP2, .Net Framework do wersji 2.0, Dx9.0c (w tym SDK również). Sterowniki najnowsze Catalyst ściągnięte ze strony producenta wraz z Catalyst Control Center. System widzi kartę z 128MB pamięci, ale to info może być zaszyte gdzieś w kości. Szukałem, ale nie znalazłem programu do sprawdzenia pamięci karty graficznej. Natomiast diagnostyka programami "PC Wizard 2007" oraz "Freshdevices" wykazała trochę błędów i słaba ilość FPS przy grafice 3D, np.:
    PC Wizard 2007 Version 1.73
    <<< Video/DirectX 3D Benchmark >>>
    > Texture : 171 FPS
    > Texture (Fullscreen) : 277 FPS
    > Particles 3D : 9 FPS
    >> General Information
    Model : Radeon 9800 (R350) (??)
    Bus : PCI
    Total Memory : 128 MB
    >> DirectX Information
    Version : 9.0c
    Mode : D3DX
    Size of window : 640 x 480 pixels True Colors (32-bit)
    Instructions : DX7/DX9
    ***** End of report *****

Freshdevices - DirectDraw
    This module contains information about DirectX drawing capabilities (DirectX 5 or above).

General Information
    Total display memory None
    Free display memory None
    Maximum number of Visible overlays 0
    Current number of Visible overlays 0
    Number of FourCC codes 0
    Source rectangle alignment for an overlay surface 0 pixels
    Source rectangle size alignment for an overlay surface 0 pixels
    Destination rectangle alignment for an overlay surface 0 pixels
    Destination rectangle size alignment for an overlay surface 0 pixels
    Stride alignment 0
    Minimum overlay stretch factors 0
    Maximum overlay stretch factors 0
    Maximum number of live video ports 0
    Current number of live video ports 0
    Constant alpha bit-depths for blit operation None
    Pixel's alpha bit-depths for blit operation None
    Surface's alpha bit-depths for blit operation None
    Constant alpha bit-depths for overlays None
    Pixel's alpha bit-depths for overlays None
    Surface's alpha bit-depths for overlays None
    Z Buffer bit-depths None

General Capabilities
    Has 3-D acceleration No
    Align boundary destination No
    Align boundary source No
    Align size destination No
    Align size source No
    Align stride No
    Supports alpha channel No
    Bank-switched No
    Can read scan line No
    Can generate vertical-blank interrupt No

Będę wdzięczny za pomoc. Karta działa przy pracach biurowych ale to przewijanie ekranu dyskwalifikuje. Moim zdaniem karta nadaje się do zwrotu...
  • REKLAMA
  • #2 4052929
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    A po co co SDK do DirectX???
    Zainstalowales sterowniki do plyty głównej?
    Co do energetycznej "skromnosci zestawu" to raczysz sobie zartowac po dołożeniu R9800?
  • #3 4053173
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    fastwrites wyłączone? spróbuj przełączyć AGP z 8 na 4. Na R9700Pro przełączenie trybu AGP pomagało, ale nie wiem jak będzie z R9800, Warto spróbować
  • REKLAMA
  • #4 4053234
    Stingerek
    Poziom 28  
    A tam kombinujecie !

Wywal steroniki od ATI...

Przelacz AGP w tryb x4
    wylacz FAST WRITES w BIOS

Zainstaluj najnowsze sterowniki do swojego Chipsetu

Programem DriverCleaner wywal wszelkie steroniki do poprzedniej jak i do aktualnej karty graficznej.
    Ze strony Omegadrivers.net sciagnij najnowsze sterowniki.

Zainstaluj, uruchom ponownie komputer. Ma dzialac.
  • #5 4053593
    tmario
    Poziom 11  
    No Panowie dzięki za zainteresowanie tematem. Co do mocy to tyle mi wyszło - korzystałem z jakiegoś kalkulatora internetowego. Adresu już nie wspomnę. "Fast writes" wyłączyłem. Płyta była przełączona na tryb x4. Ma jeszcze tylko x2 - x8 nie ma. Zapodam najnowsze sterowniki do chipsetu. W tym temacie musze poczytać. Bios zaktualizowałem, ale tylko tyle. Odinstaluje stery stare i zainstaluje z Omegi. Dam znać czy pomogło... Dzięki za dotychczasową pomoc...

Dodano po 2 [godziny] 34 [minuty]:

Niestety nie pomogło. Jest jeszcze gorzej bo mam problem z ekranem. Działam teraz w trybie awaryjnym. Normalnie zamiast liter pojawiają mi się jakieś kreseczki itp itd. Sterowniki Omega nie pomogły. Straciłem cierpliwość. Może jutro spróbuję u syna na komputerze. This is last chance... Póki co wracam na GF4 MX440... Dzięki za pomoc.

Dodano po 14 [minuty]:

Poradziłem sobie z kreseczkami. Obraz OK można korzystać. Niestety są te same objawy jak na sterownikach Ati: powolne odświeżanie, nie mogę uruchomić gier. Mimo zastosowania się do sugestii poprawa nie nastąpiła...
  • REKLAMA
  • #6 4054147
    Stingerek
    Poziom 28  
    Wyczysciles poprzednie sterowniki DriverCleanerem ?
  • #7 4055198
    halik_ltd
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Moim zdaniem twoja karta grafiki jest uszkodzona (chyba pamięci) - nie zawsze okazyjna cena wiąże się z jakością produktu - wiem co mówię,od lat kupuję na Allegro.

Pozdrawiam

PS.
    Obiło mi się kiedyś o uszy że płyty ECS (chyba nawet ten model) miały problemy z kartami Radeona - pomagała aktualizacja biosu.
  • #8 4055469
    tmario
    Poziom 11  
    Wyczyściłem stery Driver Cleanerem. Dokładnie się zastosowałem do wskazówek. Z kartą musi być coś nie tak - nie na innej opcji. Już próbowałem tyle sposobów, że cokolwiek powinno pomóc. A jak przejrzałem ostatnie komentarze sprzedawcy to niestety trafiło się parę zwrotów... No przecież nie może być tak, że reinstalacja systemu, sprawdzenie driverów i Ati i ze strony Omegi, aktualizacja BIOS-u - nic nie daje. Zasilacz wymieniłem na Chiefteca... A grafika 3D ewidentnie leży. Mam gwarancję... mam nadzieję, że respektowaną..
  • REKLAMA
  • #9 4055848
    diquan
    Poziom 20  
    Jak masz możliwość, to spróbuj jeszcze wsadzić tą grafike do innego kompa i sprawdzić. Wtedy będziesz miał 100% pewność, że to właśnie grafika leży.
  • #10 4057626
    tmario
    Poziom 11  
    Sprawdziłem kartę u syna na zestawie:
    - płyta Abit NF7-S
    - Chipset: nVidia nForce2 Ultra 400
    - procek: AthlonXP 1,333MHz
    - RAM: 512MB
    - HDD Samsung 80GB
    - LCD 19 cali Samsung 193p
    - WinXP Prof. SP2
    - DirectX 9.0c
    Zestaw pracował na karcie graf. GeForce 6600.
    Odinstalowałem stery nVidii, wyczyściłem Driver Cleanerem, wsadziłem Ati Radeon 9800, zainstalowałem stery i bulba. Te same objawy co u mnie. W Firefoksie przewijanie ekranu spowolnione, grafika 3D do bani, benchmark z PC Wizard 2007 kiepski. Mimo że syn ma AGPx8 a ja tylko AGPx4. Uruchamiam procedurę zwrotu.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i porady. Napiszę jeszcze jak zakończy się historia...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy używanej karty graficznej ATI Radeon 9800 128MB, która powoduje reset komputera przy uruchamianiu programów oraz spowolnione, niepłynne przewijanie ekranu w aplikacjach takich jak Firefox, Word i Excel. Próby rozwiązania problemu obejmowały odinstalowanie programu Magic Rotation, wyłączenie funkcji Fast Writes w BIOS-ie, przełączenie trybu AGP z x8 na x4, aktualizację BIOS-u płyty głównej ECS oraz instalację najnowszych sterowników ATI z Omegadrivers.net po uprzednim oczyszczeniu systemu narzędziem DriverCleaner. Pomimo tych działań problemy nie ustąpiły, a dodatkowo pojawiły się błędy graficzne (np. zamiast liter pojawiały się kreski). Test karty na innym komputerze z płytą Abit NF7-S i procesorem AthlonXP potwierdził te same objawy, wskazując na uszkodzenie karty, prawdopodobnie pamięci graficznej. Próby instalacji programów 3D i gier kończyły się niepowodzeniem, a benchmarki wykazywały słabą wydajność. Wymiana zasilacza na mocniejszy Chieftec 360W nie rozwiązała problemu. Ostatecznie podjęto decyzję o zwrocie karty w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA