Ehm... Panowie - bardzo dziwna sprawa u mnie z tą grą... Ale po kolei.
Gdy miałem A64 3500+, to framerate wersji demo był lichutki (ok. 25FPS w 3D menu wyścigów). W międzyczasie przesiadłem się na A64 X2 5200+ i znacznej poprawy nie odnotowałem (z 5FPS więcej). Pożyczyłem od kuzyna pełną wersję gry i ona nadal chodziła nieciekawie na X2. Na tyle, że zmniejszałem detale geometrii na średnie, coby procesor wyrabiał te ok. 60FPS w trakcie wyścigów i włączałem VSync (dla odświeżania 60Hz). Było znacznie mniej szarpania, acz bez graficznych fajerwerków. Ściągnąłem wczoraj patch 1.1 i okazało się, że wprowadzono framelimiter do 30FPS - aczkolwiek poprawiło się choć to, że nie zdarzały się już spadki poniżej tych 30FPS. Zacząłem bawić się prędkością procesora oraz koligacjami rdzeni. No i zonk - procesor spowolniony do 1GHz i koligacja na 2 rdzenie daje nadal te 30FPS w 3D menu wyścigów! Przestawiłem koligację na rdzeń nr 0 (nadal przy taktowaniu 1GHz) i wynik ok. 18FPS. Myślę sobie - "czyli w wersji 1.1 działa obsługa wielu rdzeni". Wróciłem do podstawowej wersji 1.0 i znów zacząłem bawić się koligacjami. No i drugi zonk - przy ustawieniu koligacji z obu rdzeni na rdzeń nr 0 brak zmiany FPS ale przy ustawieniu koligacji na rdzeń nr 1 mały spadek FPS. Teraz największe zaskoczenie - po przełączeniu koligacji z rdzenia nr 1 z powrotem na oba rdzenie FPS poooszły ostro w górę. 55-60FPS w 3D menu wyścigów i ok. 70-100FPS w trakcie wyścigów. W pełnych detalach. Może w wersji 1.0 szwankuje wykrywanie wielu rdzeni a może to jednostkowy przypadek na mojej konfiguracji... trudno mi powiedzieć. Szkoda tylko, że po tym "zastrzyku" FPS, dzięki wykorzystaniu obu rdzeni, zostały nadal te dziwne "szarpnięcia" - pomimo braku spadku FPS poniżej częstotliwości odświeżania...

. Zaprawdę pokrętny engine...