logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Modyfikacja WS432 - przedwzmacniacz, opóźnione załączanie

Grzegorz141084 05 Lip 2007 21:49 23449 67
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie kondensatory i jaką pojemność zastosować w torze audio wzmacniacza WS432, żeby poprawić dźwięk?

W sprawnym WS432 sama wymiana kondensatorów w torze audio zwykle niewiele poprawi; jeśli chcesz realnie zmniejszyć szumy i poprawić dynamikę, lepiej wymienić tranzystory i rezystory na niskoszumowe, a kondensatory w preampie dać zwykłe dobrej jakości o tych samych wartościach co oryginał [#4053595][#4061202] Jeśli stare elektrolity są jeszcze typu ELWA, można je po prostu zastąpić nowymi elektrolitami o identycznych pojemnościach [#4061202] Warto też odświeżyć kondensatory w zasilaczu i na końcówce mocy; jako przykład podano zwiększenie filtracji z 4700 µF do 10000 µF przy odpowiednim napięciu pracy [#4061202]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4053415
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam !
    Mam pytanie odnośnie wymiany kondensatorów w torze audio wzmacniacza WS432. Zastanawiam sie co zastosować, jakie były by lepsze tantalowe, foliowe czy audiofilskie.
    Odnośnie tantalowych zetknąłem się z różnymi opiniami. Jedni chwalą, inni ganią, że większe są zniekształcenia skrośne.
    Jeśli chodzi o foliowe, to może problem z ich wielkością. Zastanawiam się jeszcze nad audiofilskimi. Widziałem, że na allegro dużo jest audiofilskich NICHICON. Wiecie co warte są te kondensatory ? Cena tych kondensatorów jest najbardziej przystępna spośród wyżej wymienionych.

Jeszcze zastanawiam się o jakiej pojemności użyć tych kondensatorów: 4,7uF czy też 10uF.
    W tej chwili w przedwzmacniaczu mam zwykłe elektrolity 10uF firmy JAMICON i nie jestem zadowolony z dźwięku. W porównaniu ze starymi w dźwięku można zauważyć więcej szczegółów, lecz trochę drażniące są średnie tony.

Pomóżcie dokonać wyboru. Z góry dzięki
  • Pomocny post
    #2 4053595
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    Jak wzmacniacz jest sprawny to wymiana kondensatorów nic nie da jak już chcesz coś poprawić to wymień tranzystory na nisko szumowe i opory też to przy najmniej do poprawę stosunku sygnał szum (dynamikę )
  • Pomocny post
    #3 4061202
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Jesli masz stare kondensatory elektrolityczne np jeszcze ELWY - to wymien je na jakies zwykle o tych samych wartosciach no i to co Ci kolega wczesniej napisal-tranzystorki na niskoszumne itp. Mozesz tez jeszcze sie skusic na wymiane kondensatorow w zasilaczu i na koncowce mocy-mowa tutaj o elektrolitycznych. Zawsze mozesz w zasilaczu tak dla lekkiego bajeru(no troszke to pomaga) te kondensatory jesli chcesz wymienic i masz np 4700uF/50V to zaloz sobie 10000uF/50-63V-zawsze lepsza filtracja bedzie. A jak jestes juz maniakiem przerobek naprawde-to wtedy mozesz nawet caly wzmak przewalic ;-) trafo,koncowki itd ;-) pozdro
  • Pomocny post
    #4 4061248
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    A ja Ci napiszę tak
    -wymień wszystkie podzespoły w preampie zmniejszą trochę się szumy i poprawi dynamika.
    -możesz także przerobić zasilanie przeampa z jednopołówkowego na Gretz'a
    -wymiana okablowania - oryginalne to koszmar
    -przeróbka zasilacza - nowy większy mostek, pojemność filtrująca większa, okablowanie
    -wywalenie zabezpieczeń, - takie śmieszne płytki na radiatorach (jak posiadasz)
    -wymiana pary różnicowej w końcówce z BC307.
    -wymiana kabli idących na zaciski głośnikowe
    Ogólnie te zmiany powinny przynieść poprawienie dynamiki i zmniejszenie szumów
  • #5 4066903
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Witam !
    Dzięki za porady. W tej chwili mam kondensatory w zasilaczu 10000uF/50V, mostek 10A (który i tak nagrzewa sie niemiłosiernie ;) ), wszystkie elektrolity nowe no i oczywiście tranzystory. Wzmacniacz gra znacznie lepiej.
    Mam takie pytanko: kondensatory ceramiczne w przedwzmacniaczu i końcówce mocy warto wymienić na styrofleksy ?
    Jeszcze w tym wzmacniaczu rezystory na płytce wskaźnika wysterowania bardzo się grzeją. Warto tam zainstalować jakieś mocniejsze rezystory, czy wskaźnik ten zbudować na jakimś układzie scalonym ?
    Następne pytanie dotyczy rezystorów. Mianowicie wszystkie w przedwzmacniaczu i końcówce wymienić na metalizowane ?
    I już ostatnie pytanko :). Jak to jest z tymi zabezpieczeniami, zastanawiam się czy nie przesunąć ich progu zadziałania. Z moich obliczeń wynikałoby, że iloraz wyrażenia R2/R3 trzeba by było nieco zwiększyć, bo przy 8ohm ogranicznik ten bardzo bliski jest zadziałaniu. W przypadku 7ohm już zadziała, a przecież rezystancja głośników zmienia się wraz z częstotliwością.
    Zresztą popatrzcie poniżej:
    Załączniki:
    • Modyfikacja WS432 - przedwzmacniacz, opóźnione załączanie ogranicznik.jpg (25.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4067886
    janusz27
    Poziom 30  
    Wywal sobie ten wskaźnik zrób taki jak jest w WS354 na scalaku. ja u siebie przerobiłem cały wskaźnik, że jest na 2x11 LED. U kolegi zrobiłem normalnie 2x5LED i jest normalnie elegancko i się nie grzeje nic.
    Mostek hmmm ja mam 10A i 2x14000 mi się coś tam grzeje dopiero jak sie da kopa to się ciepły robi
    Kondensatory zostaw w spokoju
    Rezystory ja u siebie powrzucałem standardowe 5%, ale starałem się je dobierać tak, żeby była jak najmniejsza różnica pomiędzy tym montowanym w kanale L i P
    Zabezpieczenie WYWAL
  • #7 4070094
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Zgodnie z zaleceniami zabezpieczenie zostało usunięte. Teraz widzę, że rzeczywiście blokowało mi wzmaka :).
    Teraz mam takie pytanie, zastosować jakiś bezpiecznik na wszelki wypadek ? Zastanawiam się czy umieścić go od razu po wyjściu końcówki, czyli po punkcie (K90,K91,K92) odpowiednio dla kanału L i (K93,K94,K95) dla P.
  • Pomocny post
    #8 4070188
    janusz27
    Poziom 30  
    Tam na płycie masz miejsce na 2 bezpieczniki tylko wylutować zwory wlutować podstawki i założyć bezpieczniki. To miejsce jest zaraz pod miejscem na przekaźnik
  • #9 4088236
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Witam !
    Chcę zrobić ten wskaźnik diodowy na układach A277D i mam takie pytanie. Czy do zadziałania układu wystarczy zamieścić na płytce tylko to co jest na rys. 1 czy również to z rys. 2. Wydaje mi się jednak, że elementy z rysunku 2 również należy umieścić. Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Modyfikacja WS432 - przedwzmacniacz, opóźnione załączanie Rys.2.JPG (16.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Modyfikacja WS432 - przedwzmacniacz, opóźnione załączanie Rys.1.jpg (131.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 4088242
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1098
    Grzegorz141084 napisał:
    Wydaje mi się jednak, że elementy z rysunku 2 również należy umieścić.

Jak najbardziej tak.

Pozdrawiam
    Adam
  • #11 4093381
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 717
    a dla mnie cała ta robota jest nic nie warta bo wymiana wskaźnika LED na tranzystorach na 5 LED na układzie jest bez sensu i tak będziesz musiał dodawać albo stabilizator albo opory redukujące napięcie które będą się grzały bo we wzmacniaczu zasilanie jest >30v a scalak wytrzyma tylko 18v jak byś robił na układzie i 12 diod to co innego ale przy takiej przeróbce trzeba i obudowę przerabiać
  • #14 4107153
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Masz rację, teraz przejrzałem schemat. 44 V jeszcze można by wziąć z przedwzmacniacza. No trudno poszukam jeszcze tych RM2.

Pozdrawiam
  • #15 4111088
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ocena: 66
    Witam. Zadam takie małe pytanko, czy można w tym przedwzmacniaczu podbić lepiej tony wysokie? Oczywiście bez włączonego konturu, bo ten kontur to pożal sie Boże... Konkretnie chodzi mi o wymiane odpowiednich elementów, które mogą poprawić podbicie sopranów. Bo mój WS strasznie słabo podbija, przez co dźwięk bez korektora jest nie czysty. Czy to w tych wzmacniaczach jest normalne ?? Pozdrawiam.
  • #16 4111338
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Odepnij sobie 2 przewody z odczepów na potencjometrze głośności. Przybędzie wysokich tonów i wzmacniacz będzie grał ze dwa razy głośniej na tym samym położeniu potencjometra.

Pozdrawiam
  • #17 4113729
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Ok, dzieki wielkie, pomogło :D , przepraszam, jesli przeszkodziłem. Dziekuje jeszcze raz i pozdrawiam :)

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

No może jeszcze jedno pytanko ;) czy taki WS np. 442, w którym usunięto te małe płytki na radiatorach (zabezpieczenia) i zrobiono powyższy zabieg (odcięto 2 wyprowadzenia na potencjometrze głośności) może osiągać moc 2x50 W ?
  • #18 4114404
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Niestety 2x50W nie otrzymasz, ponieważ sam transformator ma moc 120W, a wiadomo, że sprawność wzmacniacza klasy AB to ok. 60-70%. Czyli max możesz uzyskać ok. 42 W na kanał.
    Polecam Ci również usunięcie tych płytek na radiatorach, wzmacniacz gra wtedy lepiej na wysokich obrotach.:)
    Jeśli chciałbyś podnieść moc wzmacniacza musiałbyś zastosować mocniejsze trafo i o wyższym napięciu.

Pozdrawiam
  • #19 4114426
    Tomek_GZ
    Poziom 21  
    Dzieki za pomoc, Grzegorz. Te zabezpieczenia już wcześniej usunąłem i wtedy dopiero zobaczyłem co ten wzmacniacz potrafi :D . Dziekuje jeszcze raz i Pozdrawiam.
  • #20 4125906
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Witam !

Mam problem z opóźnionym załączaniem kolumn. Wylutowałem zwory Ł7 i Ł8. Wlutowałem elementy do opóźnionego, ale działa ono odwrotnie. Włącza się razem ze wzmacniaczem a wyłącza kilka sekund po wyłączeniu wzmacniacza. Specjalnie zamist BD139 zaopatrzyłem się w BC211 żeby tych nóżek nie przekręcać. Już nie wiem, gdzie jest problem. Pod katodę diody D601 podłączyłem minus z mostka jak w opisie. Patrzyłem na schemat i tranzystory są wlutowane poprawnie.
    Co może być przyczyną odwrotnego działania układu ?
    Jak ktoś z was robił to opóźnione włączanie to prosiłbym o jakieś wskazówki. Z góry dzięki.
    Pozdrawiam

Męczę sie z tym ale nadal to samo Sad . Tranzystory wlutowane są prawidłowo. Już widziałem na elektrodzie post o odwrotnym działaniu ze względu na tranzystory, ale u mnie są prawidłowo umieszczone. Co może być jeszcze przyczyną takiego działania układu ?
    Mam elementy o następujących wartościach :
    R601 - 5k
    R602 - 20k
    R603 - 47k
    R609 - 220R
    C601 - 100n
    C604 - 220uF
    Txxx - BC550
    T603 - BC211
    P601 - RM2/24V 850R

Jestem w trakcie wymieniania rezystorów we wzmacniaczu na metalizowane i to opóźnione załączanie mnie znacznie zatrzymało. Smile Już tracę cierpliwość do tego, bo ileż można siedzieć przy jednej rzeczy.

Z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Modyfikacja WS432 - przedwzmacniacz, opóźnione załączanie 001.jpg (221.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4128352
    janusz27
    Poziom 30  
    A gdzie są kondensatory C602 i C603, bo chyba ich nie masz wlutowanych
  • #22 4128991
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    C602 i C603 nie mam, bo wyczytałem, że do opóźnionego wystarczą tylko R601, R602, R603, R609, C601, C604, Txxx, T603, RM2/24V, D601, D602. Może wlutuję wszystkie elementy, te do zabezpieczania przed stałym też i wtedy może zadziała prawidłowo.
    A Ty Janusz27 montowałeś wszystko od razu czy na początku tylko opóżnione ?
  • #23 4129024
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Oba te zabezp. działają nie zależnie więc nie mają na siebie wpływu.
  • #24 4130336
    BIZON1301
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Witam podaję ci linka do strony gdzie na bazie podpowiedzi kolegi uglymaniek zrobiłem opóźnienie i działa bez zarzutu - możesz jeszcze jak dalej zapewne doczytasz, zamiast zwory Ł17 wstawić szeregowo połączone wyłączniki termiczne....
    www.elektroda.pl/rtvforum/topic506835.html
  • #25 4130348
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Tym zabezpieczeniem zajmę się jutro. Teraz mam następujący problem. Zacząłem wymianę rezystorów w przedwzmacniaczu na metalizowane i widzę, że R209 i R210 mają po 66 k. Na schemacie natomiast jest, że po 1k. Więc jak powinno być ? Na schemacie jest błąd ?

Jeszcze mam jedno pytanko. Mianowicie Ty BIZON1301 zostawiłeś tą zworę Ł17 czyli masz podłączoną katodę diody D601 pod punkt K43 ?
    Bo ja zrobiłem zgodnie z zaleceniami Janusza27 i wylutowałem zworę Ł17, podlączając katodę diody do minusa mostka.

Z góry dzięki za odpowiedź.
  • #26 4130465
    BIZON1301
    Poziom 15  
    No cóż nie mam zbyt dobrej jakości schematu od ws 432 ale podpierając się schematem od ws 418 wyglądało by raczej że R209 R210 to 68K bo na schemacie od ws 442 ich nie ma
  • Pomocny post
    #27 4130704
    janusz27
    Poziom 30  
    Grzegorz141084 ja miałem takie przeboje z tym opóźnionym, ze ponad 2 dni nad nim siedziałem.
    Najpierw wlutowałem wszystko tak jak trzeba, ale okazało się że mam jakąś stałą na wyjściu i nie chciało mi działać, więc wywaliłem zabezpieczenie przed stałą i zostało samo opóźnione, które i tak nie działało, bo ujemne napięcie było znacznie niższe niż dodatnie.
    Po zlikwidowaniu bolączki z napięciami coś działało, ale tak jak u Cibie włączało bez opóźnienia a wyłączało z opóźnieniem. Dopiero dobieranie elementów przyniosło oczekiwany rezultat. Spróbuj podmienić tego BC211 na BD139. Masz wlutowaną diodę tę co idzie równolegle z przekaźnikiem - D602
  • #28 4130888
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Diodę D602 mam, a tranzystor BC211 podmieniłem na BD139 ale nadal to samo :(. W dzień popróbuję sprawdzić z innymi rezystorami. Może wreszcie ruszy.

Pozdrawiam
  • #29 4131076
    BIZON1301
    Poziom 15  
    Ja zostawiłem zworę Ł17 a diodę wlutowałem normalnie tak jak w płytkę wchodzi. Bo jeżeli dobrze pamiętam to ona idzie na mostek.
  • #30 4132754
    janusz27
    Poziom 30  
    BIZON1301 owszem idzie na mostek, ale na zmienne, inaczej ta dioda D601 nie miała by racji bytu - bo po co?
    Grzegorz141084 spróbuj pozmieniać pojemności trochę, oraz daj rezystor o większej rezystancji, przez który jest ładowany kondensator elektrolityczny - ten na bazie sterowania przekźnikiem

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modyfikacji wzmacniacza WS432, ze szczególnym uwzględnieniem wymiany kondensatorów w torze audio przedwzmacniacza oraz problemów z opóźnionym załączaniem kolumn. Poruszono kwestie wyboru kondensatorów: tantalowych, foliowych i audiofilskich (np. NICHICON), z uwzględnieniem ich wpływu na zniekształcenia i rozmiary. Wskazano, że wymiana kondensatorów elektrolitycznych na lepsze może poprawić szczegółowość dźwięku, ale nie zawsze rozwiązuje problemy z jakością średnich tonów. Zalecano także wymianę tranzystorów na niskoszumowe oraz poprawę zasilania (większe pojemności filtrujące, mostek prostowniczy typu Gretz).

W kwestii opóźnionego załączania kolumn opisano problemy z odwrotnym działaniem układu, które rozwiązano poprzez dobór odpowiednich wartości rezystorów i kondensatorów oraz prawidłowy dobór tranzystorów (BD139 zamiast BC211) i poprawne podłączenie diody D601. Podano szczegółowe wartości elementów układu opóźnienia, zgodne z rozwiązaniem użytkownika „uglymaniek”, które pozwoliło na prawidłowe działanie. Dyskutowano również o usunięciu zabezpieczeń na radiatorach, co poprawia dynamikę i wysokie tony, oraz o konieczności stosowania bezpieczników topikowych na wyjściach głośnikowych.

Poruszono temat wskaźnika wysterowania kolumn, gdzie oryginalne diody germanowe AAP120 są trudne do zdobycia, a ich zamienniki (np. BAYP95) mogą powodować nieprawidłowe działanie. Zbudowano wskaźnik na układzie UL1980, z koniecznością dopasowania rezystorów dla obu kanałów ze względu na różnice parametrów scalaków.

W zakresie korekcji dźwięku omówiono modyfikacje konturu tonów wysokich i niskich, w tym wymianę kondensatorów i rezystorów, co poprawia jakość basu i redukuje dudnienie. Zwrócono uwagę na wpływ okablowania i ekranowania na dynamikę brzmienia.

Dodatkowo poruszono kwestie montażu i zabudowy transformatora w pobliżu potencjometru, gdzie zastosowanie płytki separującej minimalnie poprawia jakość dźwięku.

Podsumowując, kluczowe działania to: wymiana kondensatorów elektrolitycznych na lepsze jakościowo, wymiana tranzystorów na niskoszumowe, poprawa zasilania, prawidłowa implementacja układu opóźnionego załączania kolumn z odpowiednimi wartościami elementów, usunięcie zabezpieczeń na radiatorach, stosowanie bezpieczników topikowych, budowa wskaźnika wysterowania na UL1980 z dopasowaniem rezystorów oraz modyfikacje konturu tonów dla lepszego brzmienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA