logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić jakość basu w subwooferze Alphard LW 1200 z TDA7294?

slaww 29 Paź 2003 21:47 1559 11
REKLAMA
  • #1 379630
    slaww
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam.Stworzyłem subwoofera na alphardzie lw 1200 z wzmacniaczem na tda7294, który to wzmacniacz zasilany jest z transformatora toroidalnego o napięciu na wyjściu+-35 v.olt i mocy 100w.Obudowa ma 36litrów a rurka basrefleks średnice 7cm i dł.12.Głośnik skierowany jest do dołu.Mój wynalazek gra dosyć dobrze ale bas jest jakiś ciągnący i czasami aż huczy.Chciałbym aby on był mocny i krótki.Wygłuszyłem wszystkie ściany watoliną o grubości 1cm.Prosze powiedzcie gdzie leży problem-a może ten subwoofer nie zagra inaczej??????????Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 379650
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    OJOJOJO...lw 1200 nie byl najlepszym wyborem...
    Poprobuj z zatkaniem BR - do jakiej cz. jest dostrojony? moze za wysoko? podaj parametry..
  • REKLAMA
  • #3 379673
    slaww
    Poziom 11  
    no wiem-ale miałem taki głośnik i chciałem go jakoś wykorzystać.Dostrojony jest na 40Hz -a co z tym wygłuszeniem?
    Czyli jest to całkowity niewypał? :cry:
  • #4 379876
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Wygłuszenia zwykle nie daje się w subwooferach. Jeżeli jednak się da to poprawi ono trochę odpowiedź impulsową. Myślę ,że w twoim wypadku 1 cm gąbki na pewno nie zaszkodził. Pewnie też niewiele poprawił.
    W jak dużą obudowe zaaplikowałeś ten głośnik ? Może jest za duża.
  • #5 380134
    tomaszo
    Przepraszam Yoshi_80 ... BR (w 99% wypadkow) dobrze jest lekko wytlumic - szczegolnie scianke za glosnikami...To wytlumia dzwieki z zakresu wyzszego basu (czasem takie wystepuja - chopcby w malych ilosciach, np 200Hz), fala odbita od scianki nie atakuje juz tak membrany...Nawet jesli sub chodzi do 50 Hz lepiej jest , jak sie go troche wytlumi - jeszcze nie spotkalem sie, zeby pudlo bez ani drobiny bebechow gralo lepiej...Poza tym - przy tlumieniu zawsze glosnik odczuwa obudowe jako troche wieksza...
  • REKLAMA
  • #6 380208
    slaww
    Poziom 11  
    Obudowa ma 36 litrów.CZyli niewiele moge zmienić w mojej konstrukcji.Jednym słowem mówiąc na tym głośniku nic dobrego nie wycisne>szkoda.A czy próby zastosowania różnych materiałow do wygłuszenia i zwiększanie lub zmniejszanie wygłuszki coś może poprawić-czy poprostu dać sobie spokój???
  • #7 380232
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Szczerze watpie w skuteczność tłumienia gąbki na fale o częstotliwości 200 Hz. Gąbka może jest dobra ale na wyższe częstotliwości. Basu nie da się wytłumić.
  • #8 380545
    tomaszo
    Zadaj sobie na generatorze 200 Hz sinusoidalnie i posluchaj - wysoko co? to nie jest juz czestotliwosc rzedu 40Hz, nie do ruszenia...To juz sie da tlumic - a wiekszosc brzydkich rzeczy w subach powstaje w pasmie od 100 do 300 Hz....
  • REKLAMA
  • #9 1535742
    Rademal
    Poziom 20  
    Jedna możliwość to skrzynka zamknięta! Polecam bo masz mocny wzmacniacz więc to jest jedyne rozwiązanie!
  • #10 1535840
    nfsking
    Poziom 24  
    Ocena: 7
    na cholere odswiezasz tak stary wąteK?!?

100W z tda to mocny wzmacniacz?? na jakim swiecie zyjesz?
  • #11 1535880
    Rademal
    Poziom 20  
    Pewnie ze mocny wzmacniacz do jak to auta!
  • #12 1535995
    tomaszo
    KONIEC.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy jakości basu w subwooferze Alphard LW 1200 z wzmacniaczem na układzie TDA7294 zasilanym z transformatora toroidalnego ±35 V, 100 W. Obudowa ma 36 litrów, basrefleks o średnicy 7 cm i długości 12 cm, głośnik skierowany jest do dołu. Problemem jest „ciągnący” i huczący bas, który ma być mocny i krótki. Użytkownik zastosował wygłuszenie watoliną o grubości 1 cm. W odpowiedziach podkreślono, że LW 1200 nie jest optymalnym wyborem do takiej konstrukcji, a strojenie basrefleksu na 40 Hz może być zbyt wysokie. Wygłuszenie w subwooferach zwykle nie jest stosowane, ale niewielkie tłumienie (np. 1 cm gąbki) może poprawić odpowiedź impulsową i zmniejszyć odbicia fal dźwiękowych, szczególnie w zakresie wyższego basu (ok. 200 Hz). Jednak bas o niskich częstotliwościach (40 Hz) nie poddaje się tłumieniu. Obudowa 36 litrów może być zbyt duża dla tego głośnika. Sugerowano również rozważenie skrzynki zamkniętej jako alternatywy, zwłaszcza przy mocnym wzmacniaczu. Wątpliwości co do skuteczności wygłuszenia i możliwości poprawy brzmienia na tym głośniku pozostają, a niektórzy uczestnicy dyskusji kwestionują moc wzmacniacza TDA7294 w kontekście samochodowym.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA