logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić wydajność subwoofera 18 Alphard RW1800 w skrzyni 180l?

Kwaczor 10 Gru 2003 16:05 6948 47
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawić pracę subwoofera na głośniku Alphard RW1800 w zbyt dużej obudowie bass-reflex bez aparatury pomiarowej?

Najlepiej zrezygnować z bass-reflexu i przerobić tę konstrukcję na obudowę zamkniętą o objętości ok. 80–130 l netto, bo przy tym głośniku 180 l BR jest za duże i strojenie wychodzi za nisko, co daje duże wychylenie membrany i słaby bas [#434334][#442062] Dla przykładu padły propozycje 130 l przy Qtc=0,82, 100 l przy Qtc=0,88 albo 80 l przy Qtc=0,94; autor po przeróbce na ok. 120 l zamkniętą i całkowicie wytłumioną opisał wyraźną poprawę oraz mniejsze wychylenie przy tej samej mocy [#434334][#442216] Obudowę trzeba zrobić bardzo szczelną, bez żadnych szczelin, a wnętrze mocno wytłumić materiałem watopodobnym; można też zmniejszyć objętość akustyczną przez wypełnienie i ewentualnie użyć dużego kawałka twardego styropianu na dnie [#439604][#437788][#442062] Do przeliczeń i sprawdzenia parametrów warto użyć WinISD, bo symulacje wskazywały dla tego przetwornika okolice 90–110 l, a nawet maksymalnie około 100 l netto [#432054][#432569] Jeśli filtr zostaje w torze, lepiej dać go przed końcówkę mocy i zastosować stromsze odcięcie niż 12 dB/okt, bo to według odpowiedzi może być za mało [#432540]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 432042
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    Wykonałem skrzynie do subwoofera na głosniku 18" Alphard RW1800. (300W, 96dB, 39-2000Hz, Qts 0,65) Skrzynia została wykonana z płyty wiorowej 22mm, szkielet z belek drewnianych 40x40mm, z tyłu za głośnikiem poprzeczka 40x70mm. Pojemnosc skrzyni wynosi ok180l, po odliczeniu belek, stosunek bokow wynosi w przyblizeniu 0,8x1x1,25 (podobno tak powinno byc). Dwa otwory bas reflex, czestotliwosc rezonansowa obudowy jest dobrana na ok 30Hz. Wydechy nie przekraczaja 60% głebokosci obudowy.

Prolem polega na tym, ze subwoofer nie chce grac, tak jak powinien. Pomimo roznych rodzajów tłumienia scian subwoofer raczej robi duzo hałasu, ale bas nie jest wcale piorunujący. Tymczasem głośnik wychyla sie bardzo mocno, a efektu brak

Proszę o pomoc. Co moge zrobic żeby poprawic parametry tego subwoofera (nie dysponuje aparaura pomiarowa). Tylko mi nie piszcie ze głośnik jest do bani i tego typu bla bla bla. Jak nie wiecie co napisac to nie piszcie. Szkoda czasu. Prosze o konkretne wypowiedzi

Z gory dzieki
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • REKLAMA
  • #2 432054
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    panowie sprawa jest prosta lecz przykra, alphard to badziewie a moim zdaniem troche skrzynia z a duza ale najlepiej sciagnijcie sobie program winisd z elektrody, znajdzcie paramerty thiele-smalla i sprawdzcie co wychodzi moze cos pomoze
    a jezeli robiliscie na czuja to prawdopodobienstwo zrobienia suba dobrze jest bardzo niewielkie
    pzdrowka
  • #3 432069
    Kwaczor

na czuja nie. korzystałem z nomogramow i wzorow z jakiejs ksiazki bodajze pana Wittorda. Na tel podstawie dobrałem długośc i srednice wylotów. ogolnie zachowuje sie dziwnie, bo "trzesie podłogą", potem brakuje tego miekkiego basu i wyzej zaczyna sie hałas. czy moze za kazdym razem mam właczac korektor w tor basu?
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 432097
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    Jak dla mnie 180l to zbyt dużo!Może jakiś błąd w obliczeniach , warto jeszcze raz to przeliczyć.A głośnik jaki jest to chyba wszyscy wiedzą :(
  • REKLAMA
  • #5 432105
    Kwaczor

a czy ktos ewentualnie ma doswiadczenie w sprawie oblicznia podobnej obudowy? jezeli tak, to prosze o jakies wskazówki, bo moze rzeczywiscie gdzies sie kropnąłem.
    Konto firmowe:
  • REKLAMA
  • #6 432173
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    :arrow: simmy&kaczor ksiażka pana Wittroda była dobra w dniu jej wydania a nie po 20 latach. Teraz projektuje sie programami komputerowymi.
    Po pierwsze ten głosnik nie nadaje sie do obudowy br
    Po drugie obudowa powinna być mniejsza o połowę.
    Po trzecie ten głośnik raczej nie nadaje sie do zastosowan domowych. Lepiej kupić subniskotonową 25'tke , efekt będzie zdecydowanie lepszy.
  • REKLAMA
  • #7 432179
    _r2d2_
    Poziom 11  
    może trzeba przyjżec się filtrowi?
  • #8 432181
    Kwaczor

chciałem zaznaczyc ze wiem do czego służa głsniki tego typu. zastanawiem sie skad mogła komus przysjsc do głowy mysl, zeby to trzymac w pokoju... z autopsji?
    Konto firmowe:
  • #9 432215
    Kwaczor

Jestem zmuszony dodac, ze chodzi mi o problemy konstrukcyjne, anie o to czy mi sie cos takiego nadaje do pokoju. mam nadzieje, ze nie bedzie wiecej nieporozumien.

czy moge prosic o uscislenie co znaczy przyjrzec sie filtrowi? jest 12dB/okt, cewka nawinieta we własnym zakresie (zebym ja teraz pamietał indukcyjnosc - zabijcie mnie) i kondensator 23uF (wypadkowa).

:!: pisanie postu pod postem jest niezgodne z Regulaminem Forum - do edycji służy przcisk 'zmień'. Ostrzeżenie #1
    mdcs
    Konto firmowe:
  • #10 432540
    wrath
    Poziom 16  
    wiem ze sie powtorze ale sciagnij sobie program winisd z zasobów elektrody albo korzystajac z gogla i po sprawie i temat w zasadzie mozna zamknac, a tak na marginesie to moim zdaniem to do tego przetwornika 80 l netto to max

ponadto rozumiem ze filtr jest ZA końcówką mocy?
    jak tak to lepiej wsadić go przed końcowke z cudami typu regulacja f odciecia i regulacja fazy
    i tu jest pole do manewru, a 12 db/okt to moim zdaniem polowe za malo
    dla przypomnienia schemaciki filtrow aktywnych sa na elektrodzie I w winisd
    pozdrowka
  • #11 432569
    Kwaczor

Dzieki za rade. Program juz pobrałem, brakuje mi jeszcze kilku danych samego głosnika, ktore musze zdobyc jakims cudem :) Faktycznie z tego co zdazyłem juz sprawdzic, obudowa powinna sie zawrzec w granicach 90 110 litrow. Jeszcze raz dzieki za rady.

Czy przy tak wysokiej wartosci Qts warto juz wykonac obudowe zamknieta?
    Konto firmowe:
  • #12 432632
    tomaszo
    Ocena: 100
    BARDZO SZKODA!!!! - pracy wlozonej nad budowa tak duzej obudowy...
    Przy Qts rzedu 0,65 (o ile to prawda - moze jest wieksze?...) i tej wielkosci glosnika......Nawet w zamknietej bym sie bal....
    Mozna ratowac sytuacje - dac go - jak radzi Yoshi_80 - do okolo 100 litrow....
    Ten glosnik nie ma zadnych zalet - przepraszam - oprocz ceny i pozornego wrazenia potegi - srednica...
  • #13 432717
    Kwaczor

ten głosnik zdazył mnie juz zniechecic do siebie. ale coz. dałem za niego 200zł. widocznie koles przede mna tez sie zniechecił, bo grało toto stworzenie na 2 imprezach. jak juz sam przyznałem wszelkie symulacje wskazuja na obudowe ok 100l. co i tak wyglada mrnie, ale lepiej niz teraz... no trudno. czasem trzeba sobie rozbic o cos głowe :?
    Konto firmowe:
  • #14 433008
    diaus
    Poziom 12  
    Z takim Qts to mocno przesadziłeś używając obudowy BR. Jak podasz parametry T-S tego głośnika to pomogę Ci zaprojektować obudowę.
  • #15 433596
    Kwaczor

Podaje wszystkie dane tego głośnika jakie udało mi sie znalezc na stronie www.eltaj.pl wiem ze to alphard, ale juz jestem szczesliwym/nieszczesliwym (niepotrzebne skreslic) tego głsnika

srednica 18"
    moc RMS 300W
    moc MAX 600W (a tu mi czołg jedzie)
    pasmo 39 - 2000Hz (wysoka dolna jak na moje)
    skutecznosc 96dB
    śr. membrany 385mm
    pow. memb 1325cm2
    Qts 0,58 (przepraszam za wczesniejsza pomyłke)
    Qms 11,87
    Qes 0,61
    Vas 263l

z tego co mi sie wydaje to troche danych tu brakuja, ale wiecej importer nie podał. mam nadzieje, ze conieco da sie z tym zrobic. prosze o pomoc w zaprojektowaniu skrzynki, a takze bede wdzieczny, jezeli ktos mi wyjasni jak mozna wykorzystac te dane i da jakies rady jak korzystac z WinISD i jak czytac to, co program obliczy.

Dzieki za wszelka pomoc
    Konto firmowe:
  • #16 433815
    mdcs
    Ocena: 45
    ALphard nie jest zły, tylko każdy głośnik trzeba umieć wykorzystać. Popełniłeś podstawowy błąd - kupiłeś głośnik "na oko"... a teraz odcierpisz to prostą zasadą - nie przemyślałeś - nie posłuchasz.
  • #17 434334
    diaus
    Poziom 12  
    Jak już wcześniej napisałem tylko obudowa zamknieta. Propozycje
    Qtc=0.82 daje 130litrów, podbicie basu +0,3dB
    Qtc=0.88 daje 100l, podbicie +0,6dB
    Qtc=0,94 daje 80l, podbicie +0,9dB
    Większych dobroci nie polecam ze względu na pogorszenie impulsu i zbytnie podbijanie basu. Mógłbyś spróbować również z większą objętością niż 130l, ale nie znane jest wychylenie głośnika i nie wiemy jak będzie z jego wytrzymałością mocową. Nie znana jest też fs, ale to możesz w prosty sposób zmierzyć-zatem nie wiadomo jak nisko zejdzie, ale poniżej 30Hz powinien zejść
    Do symulacji przyjąłem wartość rezystancji szeregowej 0,1Ohm-bo to aktywny sub
  • #18 437739
    Kwaczor

Słyszałem (czytałem), ze obudowa zamknieta powina byc dosc szczelnie wygłuszona w srodku. Czy nalezy ją całkowicie wypełnic? I czym mozna wygłuszyc taka skrzynie?
    Konto firmowe:
  • #19 437788
    diaus
    Poziom 12  
    Objętość netto wykonanej obudowy powinna być ok 10-20% mniejsza niż wyliczona. Następnie obudowę wypełnia się materiałami tłumiącymi-co zwiększa jej objętość akustyczną. najlepsza jest naturalna wełna owcza-niestety stosunkowo droga, można spróbować innych materiałów watopodobnych
  • #20 439604
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Nie zapomnij też o szczelności tejże obudowy. Nie może być żadnych szczelin. W porównaniu do obudowy bass-reflex, w zamkniętej powstają większe ciśnienia.
  • #21 441724
    mirro1234
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    NIe zapomnij też, że przeciwległe ściany obudowy(np. boczne) powinny być nachylone do siebie pod jakimś niewielkim kątem. Powinno to polepszyć odtwarzanie :lol:
  • #22 441975
    U2
    Poziom 12  
    Ja rozumię,że prosisz o pomoc pod konkretny głośnik ale jesli możesz to oglądnij stronę Beyma. Tam oprócz parametrów głośników znajdziesz sporo przykładów na różne typy obudów.Calość tego materiału mażna pobrać w formacie PDF.
  • #23 442062
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    Podpowiadam, że Fs tego głośnika to 39 zamknij tą obudowę to trochę pomoże mocno wytłum i przyklej na dnie dużą byłe twardego styropianu(taka sztuczka na zmniejszenie objętości bez podnoszenia wagi konstrukcji... Też kiedyś zrobiłem za dużą paczkę...:(, Po co wywarzać drzwi, które już wcześniej nakombinował się by je otworzyć...
  • #24 442216
    Kwaczor

skrzynia juz przerobiona. pojemnosc około 120l, wytłumiona w srodku całkowicie i oczywiscie zamknieta. efekt znacznie sie poprawił. głośnik przy tej samej podanej mocy wychyla sie znacznie mniej. kolumna mogłaby jednak zejsc nizej. to chyba jednak juz niemozliwe na tym głośniku. dziekuje wszystki za pomoc.
    Konto firmowe:
  • #25 446839
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Mirro1234,
    pochylenie ścian? W subie? Przecież nie powstaną tam fale stojące. Długość fali dla 340 Hz wynosi 1 m (przyjmując V dźwięku=340 m/s). Dla niższych częstotliwości, fala bedzie jeszcze dłuższa... Chyba, że masz Wielkiego suba, albo każesz mu przenoscić do kilkuset Hz.
  • #26 447485
    Falco76
    Poziom 25  
    Ocena: 148
    Jakby chciało Ci się zbudować jeszcze jedną skrzynkę to prawdopodobnie osiągniesz jeszcze lepszy rezultat. Ja proponuję skrzynkę 85-90l dodaj do tego br, żadnych filtrów ani zwrotnic - zagra na 100%. Zejdziesz z basami niżej i uzyskasz lepszą dynamikę.
  • #27 447497
    Kwaczor

jaki długi BR, jaka srednica i gdzie mam go zmiescic? ciezko przy takiej pojemnosci bedzie sam glosnik wsadzic, a gdzie jeszcze BR? czy ten pomysł jest strzelany czy obliczny?
    Konto firmowe:
  • #29 448800
    cywa
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Falco76 napisał:
    Możesz dać br z boku. Śr 10cm - dł (mniej więcej) do połowy szerokości. Gdzie chcesz używać subwoofer?
    popieram abys zamontowal go z boku obudowy ! super efekt
  • #30 448863
    k9
    Poziom 11  
    jesli juz jestesmy przy glosnikach tej marki to ja mam alphard 1002c 170 watt max 350wat 25 cm zakres przenoszenia od 28 do 4000 fs Hz 26 qts 0.52 qms 3.22 qes 0.63 vas 99 to wszystko co mam prosze o pomoc !!!!!!!!!!!! jaka obudowa

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy wydajności subwoofera opartego na głośniku 18" Alphard RW1800 (300W RMS, 96dB, Qts ok. 0,58, Fs 39Hz, Vas 263l) w obudowie bas-reflex o pojemności około 180 litrów. Użytkownik wykonał skrzynię z płyty wiórowej 22mm z dwoma otworami BR strojonymi na około 30 Hz, jednak efekt basu jest słaby mimo dużego wychylenia membrany i różnych prób tłumienia. Wskazano, że pojemność obudowy jest zbyt duża dla tego głośnika, sugerując zmniejszenie do około 80-130 litrów, a nawet rozważenie obudowy zamkniętej, która lepiej współgra z wysokim Qts głośnika. Zalecane jest użycie programów symulacyjnych (WinISD) do precyzyjnego doboru parametrów obudowy i strojenia. Wskazano również na konieczność poprawnego filtrowania sygnału, stosowania filtrów o większym nachyleniu (np. 24 dB/okt), oraz na znaczenie szczelności i odpowiedniego tłumienia wewnątrz obudowy (np. wełna owcza lub materiały watopodobne). Dyskutowano o problemach z głośnikiem Alphard, który ma wysokie Qts i niską efektywność, co ogranicza jego dynamikę i jakość basu, a także o alternatywach i innych modelach głośników. W końcowej fazie autor zmniejszył objętość obudowy do około 120 litrów, wykonał obudowę zamkniętą i całkowicie wytłumił wnętrze, co poprawiło efekt dźwiękowy i zmniejszyło wychylenie membrany, choć bas mógłby zejść niżej. Poruszono także temat konstrukcji obudów bas-reflex i bandpass oraz ich wymiarów, a także znaczenia właściwego strojenia otworów BR.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA