logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja TV z multiswitchem Terra 504 i anteną ASP-8W LUX - brak sygnału

EndriuWspaniały 08 Lip 2007 17:49 3459 10
  • #1 4062487
    EndriuWspaniały
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    zakupiłem wszystkie rzeczy na dipol-u :)

1. w skład mojej instalacji wchodzi :

Multiswitch Terra 504 TAKI do tego oczywiście Konwerter satelitarny QUAD TAKI
    następnie dokupiłem 2 antenki : jedna do TV Antena ASP-8W LUX ze wzmacniaczem
    (do tego jest jeszcze zasilacz na 12V gratis)TAKA
    a 2-gą do radia FM Antena radiowa Dipol 1RUZ A anodowanaTAKA
    do tego jest jeszcze Zwrotnica antenowa ZA 4M TAKA

a problem mam następujący :(

od masztu gdzie znajdują się te dwie antenki do TV i FM poprowadziłem dwa przewody. Przewody podłaczyłem do ZWROTNICY (kabel od anteny TV wprowadziłem do wejścia UHF, a kabel od FM do wejścia BI/FM) i z tej zwrotnicy wychodzi jeden kable (z wyjścia TV) który podpinam do wejścia w multiswitchu oznaczone TERRA TV.
    problem pojawia się nastepujący: gdy podłaczam zasilacz (do zasilania płytki w antenia TV który dostałem w komplecie z anteną) czy przed wejsciem do zwotnicy na kablu UHF (zworka Z3 w zwrtonicy zamknięta) czy też na wyjściu ze zwrotnicy na kablu który wychodzi juz do
    multiswitcza nie ma obrazu :(

wówczas gdy podłacze bezpośrednio do multiswitcza (z pominieciem zwrotnicy) kabel od anteny TV (i na tym odcinku ANTENA TV <-> MULTISWITCH wepnę zasilacz 12V) obraz jest idealny !!!!

co to może być ?? kombinowałem już duzo kombinacji i ręce mi opadają :cry: :cry: :cry:

2. mam jeszczejedno pytanie:

do czego służy ta śrubka zaznaczona na fotkce :?::?::?:

uziemienia całej instalacji :?::?::?:

Instalacja TV z multiswitchem Terra 504 i anteną ASP-8W LUX - brak sygnału
  • Pomocny post
    #2 4062650
    pajo21
    Poziom 35  
    Ocena: 173
    Dodatkowy zasilacz jest zbędny,zasilanie do przedwzmacniacza poda automatycznie multiswitch.Musisz tylko odpowiednio ustawić zworki w zwrotnicy.
    Śrubka-uziemienie multiswitcha.
    ps. Masz pewnie konwerter Quattro bo Quada do multi... sie nie stosuje
  • Pomocny post
    #3 4062662
    arik92
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. Multiswitch który posiadasz ma aktywny tor dla Tv naziemnej przez co multiswitch ma możliwość zasilania przedwzmacniaczy antenowych dlatego nie ma potrzeby stosowania dodatkowego zasilacza. Po podłączeniu anten do zwrotnicy w zwrotnicy zworkę zostaw zwartą dla wejścia UHF a dla wejścia FM zworkę przetnij. Dalej z wyjścia zwrotnicy do wejścia multiswitcha. Nie stosuj tego dodatkowego zasilacza i zobacz jaki jest obraz.

Pozdrawiam.
  • #4 4065912
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, zasialcz do tego zestawu anten naziemnych nie jest potrzebny , musisz poprostu ustawić zworę w zwrotnicy i na wejściu UHF ( jedna sprawa czy napewno masz wszystkie programy tylko na UHF ? ) , konwerter który kupiłeś ( o ile dobry wskazałeś ) nie nadaje sie do instalacji z multiswitchem .
    P.s. Zastanawie mnie jedna rzecz ... dlaczego DIPOL ? Ceny wysokie , dużo ciekawsze na allegro .
    I dodatkowo zero pomocy techniczej ...
  • #5 4066170
    pajo21
    Poziom 35  
    Marcin91 napisał:
    Witam, zasialcz do tego zestawu anten naziemnych nie jest potrzebny , musisz poprostu ustawić zworę w zwrotnicy i na wejściu UHF ( jedna sprawa czy napewno masz wszystkie programy tylko na UHF ? ) , konwerter który kupiłeś ( o ile dobry wskazałeś ) nie nadaje sie do instalacji z multiswitchem .
    P.s. Zastanawie mnie jedna rzecz ... dlaczego DIPOL ? Ceny wysokie , dużo ciekawsze na allegro .
    I dodatkowo zero pomocy techniczej ...

Zastanawia mnie po co piszesz trzeci raz to co już zostało napisane.
  • #6 4068380
    Marcin91
    Poziom 23  
    Z prostej przyczyny ... gdy zalogowałem się i przegladalem forum znalazłem ten wątek i miałem napisać odpowiedź , ale zajełem się czymś innym a jak wróciłem po ponad godzinie ... to były już wasze odpowiedzi których wcześniej nie było ...
    Pasuje taka odpowiedź ?
  • #7 4069608
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    A dlaczego nie Allegro? W di**lu przecież większy wybór, ceny identyczne, a w wielu przypadkach nawet niższe, dobre wykonanie. Na allegro dominują wzmacniacze 220 db i inne pierdoły. A przede wszystkim to sklep internetowy a nie aukcja internetowa, ma się pewność, że sprzedawca jest wiarygodniejszy, niż allegro.
  • #8 4071733
    Marcin91
    Poziom 23  
    Zalezy gdzie kupujesz , a efekt zakupów w dipolu widac :) zakupił konwertery Quad do multiswitch-a , i dali gratis zasilacz do anteny naziemnej ... a zasilanie idzie z multiswich-a . I jeszcze jedno zwrotnicę dali nie dla anteny siatkowej 6-69 , tylko dla anten na poszczegolne pasma ...
    I dlatego nie lubię tego , bo nie doradzą i nie poradzą ... ja jeżli ma coś podpowiedzieć to robię tak jakbym miał to zrobić dla siebie , poprostu chcę aby klient był zadowolony i z czystym sumieniem polecił innym .
    Dla mnie liczy sie indywidualne podejście do instalacji ( mimo tego ze wile jest podobnych , ale jak wiesz czesto jest tak że u jednego sasiada wszystko gra , a drugi ieszka 20 metrów dalej robisz to samo i już jest problem ... ale taka już praca , nigdy nie wiadomo jak to będzie z tym sygnałem :)
    Pozdrawiam
  • #9 4072140
    arik92
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Podejrzewam że kolega @EndriuWspaniały nie ma konwerterów quad tylko quatro i mógł się pomylić co do podania informacji w temacie. Zasilacz w antenie siatkowej jest w komplecie ponieważ jeżeli kupuje się antenę szerokapasmową ze wzmacniaczem to wzmacniacz musi być czymś zasilanym. Co innego gdyby do koszyka wrzuciło się samą antenę z symetryzatorem, a potem dorzuciło się sam wzmacniacz to zasilacza by nie było. Logiczne jest chyba to, że jeżeli klient wrzuca do koszyka antenę ze wzmacniaczem i zasilaczem i multiswitch z aktywnym torem dla tv naziemnej i nawet konwertery quad to mu z tego koszyka nic co jest nie potrzebne nie będą wyrzucać ponieważ nie koniecznie towary z tego koszyka muszą być użyte do jednej instalacji. Wysyłają z dipola to co klient sobie życzy. Zwrotnice kolega @EndriuWspaniały wybierał też pewnie sam dlatego nie wybrał zwrotnicy dla anteny siatkowej. Poza tym zawsze można zapytać w dipolu o poradę na maila i wtedy fachowy z dipola doradzą co i jak. To by było na tyle co chciałem dodać.

Pozdrawiam.
  • #10 4073106
    pajo21
    Poziom 35  
    Marcin91 napisał:
    nigdy nie wiadomo jak to będzie z tym sygnałem :)
    Pozdrawiam

Zawsze wiadomo jaki w danym miejscu jest poziom sygnału,nie robi się instalacji bez pomiarów.Każdy instalator posiada miernik sygnału(lepszy lub gorszy).Z twojej wypowiedzi wynika że takie urządzenie jest Ci obce.
    Tyle chciałem dodać do wypowiedzi @arik92 z którym się całkowicie zgadzam.
    Pozdrawiam
  • #11 4073382
    Marcin91
    Poziom 23  
    pajo21 napisał:
    Marcin91 napisał:
    nigdy nie wiadomo jak to będzie z tym sygnałem :)
    Pozdrawiam

Zawsze wiadomo jaki w danym miejscu jest poziom sygnału,nie robi się instalacji bez pomiarów.Każdy instalator posiada miernik sygnału(lepszy lub gorszy).Z twojej wypowiedzi wynika że takie urządzenie jest Ci obce.
    Tyle chciałem dodać do wypowiedzi @arik92 z którym się całkowicie zgadzam.
    Pozdrawiam

Tak nie wiem co to miernik , a tv w domu ogladam na Prodig-5 :)
    To tyle co do mierników .
    A reszta niech pozostanie milczeniem ...

Podsumowanie tematu

✨ W instalacji TV z multiswitchem Terra 504 i anteną ASP-8W LUX ze wzmacniaczem pojawił się problem z brakiem sygnału. Multiswitch Terra 504 posiada aktywny tor zasilania dla anten naziemnych, co umożliwia zasilanie przedwzmacniacza antenowego bez konieczności stosowania dodatkowego zasilacza do anteny ASP-8W LUX. W zwrotnicy antenowej ZA 4M należy pozostawić zwartą zworkę na wejściu UHF (dla anteny TV) i przeciąć zworkę na wejściu BI/FM (dla anteny FM). Z wyjścia zwrotnicy sygnał powinien być podłączony do wejścia multiswitcha oznaczonego jako TERRA TV. Konwerter satelitarny powinien być typu Quattro, gdyż konwerter Quad nie jest odpowiedni do pracy z multiswitchem. Dodatkowo zaleca się wykonanie pomiarów poziomu sygnału miernikiem, aby prawidłowo dobrać i ustawić instalację. W dyskusji podkreślono, że zestaw zakupiony w sklepie Dipol zawiera elementy nie zawsze optymalnie dobrane do jednej instalacji, co może powodować problemy z działaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA