logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować mechanizm wysuwania i obracania panelu LCD 5 z kieszeni?

kubexxx 10 Lip 2007 21:24 5332 5
REKLAMA
  • #1 4069658
    kubexxx
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam;
    Chcę wykonać tak jak w tytule, panel LCD ok 5" który by się wysuwał poziomo z kieszeni i ustawiał w pionie. Żeby lepiej zrozumieć o co mi chodzi przedstawiam link do zdjęcia, radia samochodowego (bo stamtąd zaczerpnąłem pomysł)
    http://www.onestopcaraudio.co.uk/caraudio4less/images/ALPINE-IVA-D100RB.jpg
    Jak widać panel jest wysunięty i jest w pionie, przy chowaniu się, najpierw się "kładzie" a później wsuwa do kieszeni, dokładnie tak jak tacka stacji CD naszych kompach :) I od tego zacząłem że rozebrałem starego CD i przerobiłem go nieco: wywaliłem całą optykę, została tylko gł. płytka, usunąłem rygiel który był zbędny, gdy zabrakło rygla musiałem przenieść wyłączniki krańcowe, tak ażeby reagowały na położenie tacki. W tej chwili mam ruchomą tackę w pustej obudowie.
    Prośba jest taka aby zrobić małą burze mózgów jak zrobić mechanizm stawiania do pionu LCD.
    Moje uwagi:
    1. Ze względu że na tacce jest listwa zębata, która jest niezbędna do ruchu tacki, pomysł mam taki aby to silnik z kieszenią poruszał się względem nieruchomej tacki, połączonej z obudową. Oczywiście obecną kieszeń trzeba zmniejszyć maksymalnie tak aby mieściła tylko silnik i przekładnie i do tej pozostałości kieszeni mocować jakoś panel LCD. Mam nadzieje że mnie zrozumieliście :)

2. Najprostszy mechanizm stawiania LCD to po prostu sprężynka mniej więcej taka jak w spinaczu do bielizny, po prostu po wysunięciu się lcd do końca sprężyna sama by stawiał lcd do pionu, wszystko fajnie ale boje sie że przy chowaniu mógłby być problem, silnik może nie dać rady pokonać oporu sprężyny, bo lcd jednak troszkę waży więc sprężynka też musiała by być odpowiedniej mocy.
    Druga opcja i z takiej zapewne skorzystali producenci tych wszystkich zmechanizowanych paneli to wbudowanie przekładni (najlepiej ślimakowej) poruszanej za pomocą silniczka która by stawiała panel do pionu a później go kładła.
    I to właśnie mój problem, proszę o wszelkie sugestie, pomysły, porady, rys schematyczne, w końcu co kilka głów to nie jedna :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4070361
    kubexxx
    Poziom 11  
    :) Rozumiem że "to coś" to jakąś sprężynka ? No w sumie ok jest to jakas opcja, ale ja nadal wątpię czy silnik da rade wciągnąc to z powrotem... Jak testowałem ten napęd to w pionie ma problem z podniesieniem do góry 250 gr (szpulka cyny). Można by sie pokusić o dopasowanie innego silnika(ten jest na 3 V) na wyższe napięcie, ale pozostaje kwestia sterownika tego wszystkiego. Znalazłem takie sterownik (mam nadzieje ze to nie zabronione, dawać linki do innych forów):

http://forum.dzikie.net/index.php?action=show_temat&id=19329&p=9

Tylko nie bardzo narazie chce mi się mątowac ten sterownik skoro mam działający ten z cd, fakt że jest duży bo została cała płytka, czyli jakieś 90 % jest zbędne :) Ale przy tym z linku można zastosować dowolny silnik :)
  • REKLAMA
  • #4 4096579
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    A co z wytrzymałością takiego wynalazka, jazda po nierównościach zrobi swoje z czasem (polskie drogi), albo ktoś zaczepi rękawem, torebką itp. i po zabawce. Do tego jeszcze estetyka wykonania. Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
    Na twoim miejscu zamontował bym ekran podsufitowy (np. 7") nie są aż tak drogie
  • REKLAMA
  • #5 4098657
    kubexxx
    Poziom 11  
    Hehe, zapomniałem napisać, ze to ma być do obudowy komputera, a nie do auta :) A estetyka jest oczywiście na pierwszym miejscu :) Kilka dni temu była spora okazja na allegro, do kupienia był oryginalny taki wyświetlacz 7" właśnei w takiej ruchomej kieszeni, tylko że uszkodzony- niewyraźny obraz (dlatego było tanio) miałem zamiar kupić dla samego mechanizmu i wsadzić całą nową matryce (bo ta przypuszczalnie była nie do odratowania) ale cena 150 zł za sam mechanizm troche mnie zniechęciła... Ostatecznie chyba będe musiał zrobić poprostu wysówany w góre wyswietlacz, bez żądnych zawiasów. ALe nadal czekam na jakeiś sugestie :) Pozdrawiam.
  • #6 4098738
    sebastianxxx
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Spoko myślałem że do samochodu kombinujesz
REKLAMA