logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Atmega8 - Długi czas wgrywania i błąd Write failed w PonyProg

miswierz 12 Lip 2007 01:17 1176 5
REKLAMA
  • #1 4073810
    miswierz
    Poziom 14  
    Ocena: 86
    Witam.Prosze o pilna pomoc. Zrobilem programator do mikrokontrolerow (www.lacos.com )AVR i PonyProgiem po wczesniejszym skonfigurowaniu wgrywam program. Wczytywanie trwa koszmarnie dluuuugo (kolo 10 min)procenty postepu leca po czym na kkooncu wybija komunikat "Write failed". Po odczytaniu zawartosci pamieci okazuje sie ze wczytal jakas czesc programu(za kazdym razem rozna ilosc) Program jest dobry byl wczytywany przez mojego znajomego bez problemow.Pomozcie gdzie moze byc problem
  • REKLAMA
  • #2 4074211
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Daj najpierw chip erase i sprawdź podłączenia i podłącz kwarca do procka. taki objaw to efekt braku komunikacji z procesorem ...
  • REKLAMA
  • #3 4075301
    miswierz
    Poziom 14  
    Zewnetrzny kwarc do tego procak nie jest potrzebny.

2 razy sie udalo wgrac program i nie wiem od czego to zalezy, mozliwe ze ktorys przewod jest walniety i zaskakuje przy danym polozeniu.
  • REKLAMA
  • #4 4075327
    kamyczek
    Poziom 38  
    Stwierdzenie zewnętrzny kwarc jest niepotrzebny kolego jest nieco na wyrost. wszystko zależy od ustawienia bitów cksel bo jeżeli ustawisz na oscylator zewnętrzny lub sygnał zegarowy to bez kwarca nie pogadasz sobie z nim . Ustawienie oscylatora wewnętrznego na 1MHz też może powodować kłopoty z komunikacją w przypadku programowania niskonapięciowego (szeregowego ) SPI częstotliwość szyny spi powinna być 4 razy wolniejsza od sygnału taktującego proceesor inaczej nic z programowania nie wyjdzie ...
  • REKLAMA
  • #5 4075609
    miswierz
    Poziom 14  
    Programowanie w tym przypadku bylo portem rownoleglym.Pozdrawiam
  • #6 4076604
    kamyczek
    Poziom 38  
    chodziło mi o to czy programujesz przez isp(6 pinowym złączem ) czy programujesz wysokonapięciowo czyli podając na reset VPP 12V i wykorzystując szynę 8bitową plus sygnały sterujące
REKLAMA