gufiak napisał: ILICZ, po Twoim stażu na forum elektrody trudno stwierdzić czy jesteś początkującym, czy też zaawansowanym elektronikiem z doświadczeniem. Przeważnie w takim przypadku skłaniam się ku temu pierwszemu przypadkowi, ale wiem, że to nie jest regułą. A uwierz, że tu nie brakuje początkujących elektroników z kosmicznymi pomysłami. Dlatego tak napisałem. Osobiście mam niewielkie doświadczenie z linuxem więc nie znałem możliwości mplayera. Rozważałem możliwość zainstalowania linuxa + jakieś gotowe oprogramowanie, ale tu kwestia jak to zrobić, żeby było jakieś ludzkie GUI i można było to obsługiwać kilkoma przyciskami na obudowie lub pilotem. I tu widziałem największy problem.
Mplayer umie odtworzyc praktycznie wszystko, Mozna też uzyć KDE z odtwarzaczem Kaffeine (też odtwarza mnóstwa formatów), bo to jest gotowe w większości dystrybucji, KDE można obsługiwac z pilota (LIRC). Do nagrywania a karty TV mozna użyć mencodera (część mplayera).
Ja bym zrobił tak - mplayer do odwarzania, mencoder do nagrywania, KDE jako środowiwsko graficzne (ze względu na wbudowaną obsługę pilotem) z gotowymi aplikacjami do zarządzania plikami, dodatkowo będziesz w stanie odtworzyc praktycznie wszystko wsadzone na płycie CD czy USB i z sieci.
Kompilacja mplayera nie jest trudna (nie wiem, w jakich dystrybucjach jest gotowy i z jakimi opcjami, ja się przyzwyczaiłem do ręcznej kompilacji akurat tego programu)
Ewentualnie mozna dopisac własną aplikację do zarządzania plikami medialnymi, programowania nagrywania itp.
Podobno sa gotowe dystrybuzje które tak działają, ale że tematem się nigdy nie interesowałem to nie wiem czy są na pewno i jak działają
Jak platforma sprzętowa - miniaturowy PC w obudowie a'la sprzęt RTV (mozna takie kupić, ale są dośc drogie) z wbudowaną kartą TV i wyjściem do TV. Proponuję zadać to pytanie na jakims forum linuksowym, tam na pewno dostaniesz konkretniejsze odpowiedzi.