logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować magnetowid cyfrowy z dyskiem twardym?

ILICZ 12 Lip 2007 19:58 1797 16
REKLAMA
  • #1 4075914
    ILICZ
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam. Poszukuję informacji jak zbudowac magnetowid cyfrowy. Zaznaczam, ze nie chodzi mi o coś w typie karta tv zamontowana w pc, a o samodzielne urzadzenie, które będzie posiadało jakąś płytę główną plus dysk twardy, a nagrywanie będzie się włączało przyciskiem rec na obudowie. Byc może ktoś wie jak to zrobic, gdzie mogę znaleźc jakieś informacje (literatura, czasopisma),albo wie jak są zbudowane podobne urządzenia tj. rejestrator obrazu albo stacjonarna narywarka dvd, będę wdzięczny za każdą pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 4076029
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    ILICZ napisał:
    Witam. Poszukuję informacji jak zbudowac magnetowid cyfrowy. Zaznaczam, ze nie chodzi mi o coś w typie karta tv zamontowana w pc, a o samodzielne urzadzenie, które będzie posiadało jakąś płytę główną plus dysk twardy, a nagrywanie będzie się włączało przyciskiem rec na obudowie.

Wszystko inne niż PC + karta TV jest bez sensu. Nie zrobisz taniej niż gotowy rejestrator podobnego urządzenia; nie wystarczy zlutować bez myślenia 3-4 scalaczków i gotowe. Rozglądaj się za płytami wielkości VIA EPIA.
  • REKLAMA
  • #3 4076094
    ILICZ
    Poziom 11  
    Pomysł dobry, ale jak to zrobic aby ten magnetowid był obsługiwany tak jak klasyczny, czyli przy pomocy klawiszy na obudowie, a nie jak pc, czyli monitor+mysz ?
  • #4 4076105
    sk700
    Poziom 31  
    Ocena: 418
    a może ssterowanie przez podr ir?? pilotem od magnetowidu :D
  • #5 4076161
    ILICZ
    Poziom 11  
    Każdy pomysł jest dobry, ale nie jestem wymagający starczą mi zwykłe klawisze.
  • #6 4076423
    me_super
    Poziom 29  
    Ocena: 44
    ILICZ napisał:

To jest elementarne: bierzesz klawiaturę od PC, wywalasz wszystko po za płytką z elektroniką ze środka, podpinasz zamiast folii ze ścieżkami przewody do kilku klawiszy i koniec. Oprogramowujesz swój magnetowid tak, aby reagował na te klawisze.
  • REKLAMA
  • #7 4076796
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 612
    ILICZ napisał:

Kilka klawiszy bez problemu obsłużysz portem LPT.
  • #8 4076892
    gufiak
    Poziom 21  
    Heh, problem bardzo skomplikowany, a wy się zastanawiacie jak to obsługiwać. W całym tym urządzeniu to najmniejszy problem. Tylko jeśli chodzi o tą płytę główną, to chodzi Ci o gotową płytę główną z PC, czy coś zrobionego we własnym zakresie?
  • REKLAMA
  • #9 4077080
    ILICZ
    Poziom 11  
    Płyta gotowa czy zrobiona - to jest bez znaczenia, ma to być sprzęt przenośny i obsługiwany tak jak wcześniej opisałem.
  • #10 4077130
    gufiak
    Poziom 21  
    Heh, kiedyś znajomy upchnął PC w obudowie od magnetowidu. Możesz spróbować to samo zrobić. Wrzucić do tego kartę TV, zrobić odbiornik IR na pilota na porcie COM i sprzęt gotowy. Ale nie wyobrażam sobie, że sam jeden oprogramujesz to wszystko. Poza tym będą fajnie wentylatory szumiały. A jak chcesz zrobić coś całkiem samemu, bez użycia PC, to... no comments. Załóżmy, że uda Ci się przechwycić sygnał wideo, nawet go zdekodować do formatu cyfrowego... i co dalej? Do kompresji wideo są od jakiegoś czasu kości, ale przeważnie w detalu ich nie dostaniesz, a jak Ci się uda, to dostaniesz kość BGA, 400 kulek i co dalej? A tak w ogóle to robiłeś już jakieś urządzenia elektroniczne, czy dopiero zaczynasz przygodę z elektroniką? Bo jak masz już w dorobku odtwarzacz DVD własnoręcznie zrobiony, to bierz się do dzieła. W przeciwnym wypadku zostaje mi tylko życzyć Tobie powodzenia.
  • #11 4077180
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    Ocena: 184
    ILICZ napisał:
    Pomysł dobry, ale jak to zrobic aby ten magnetowid był obsługiwany tak jak klasyczny, czyli przy pomocy klawiszy na obudowie, a nie jak pc, czyli monitor+mysz ?

Miniaturowa płyta główna od PC + dysk + karta telewizyjna z odpowiednią dystrybucją Linuksa + mplayer (są chyba nawet gotowe dystrybucje do tego celu). Robota będzie polegała głównie na konfigurowaniu, za to dodatkowo masz możliwość sterowania pilotem. Obsługę własnych guzików (PLAY, REC itp), najprościej chyba możesz dodać budując swoją płytkę z klawiszami, która zachowuje się jak klawiatura komputera - opis komunikacji po złączu PS/2 jest do znalezienia w internecie. Odrobina wysiłku programistycznego i dopiszesz sobie mały programik do programowania nagrań, wyświetlania listy nagrań na dysku, kasowania itp.
  • #12 4080225
    ILICZ
    Poziom 11  
    Chyba już powoli wspólnymi siłami dochodzimy do tego jak ma ten magnetowid być zbudowany. Musiałbym teraz jeszcze się rozejrzeć za odpowiednim oprogramowaniem - Linuks+mplayer. Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczny za informacje.

W odpowiedzi na pytanie kolegi gufiak'a, swoją przygodę z elektroniką zaczynałem dawno temu, a z komputerami od zx81, ale muszę się przyznać szczerze, że nie wpadłem na pomysł budowy odtwarzacza dvd, głupio się czuję bo moje lenistwo wzięło górę i najnormalniej w świecie poszedłem do sklepu i kupiłem dvd.
  • #13 4080978
    gufiak
    Poziom 21  
    ILICZ, po Twoim stażu na forum elektrody trudno stwierdzić czy jesteś początkującym, czy też zaawansowanym elektronikiem z doświadczeniem. Przeważnie w takim przypadku skłaniam się ku temu pierwszemu przypadkowi, ale wiem, że to nie jest regułą. A uwierz, że tu nie brakuje początkujących elektroników z kosmicznymi pomysłami. Dlatego tak napisałem. Osobiście mam niewielkie doświadczenie z linuxem więc nie znałem możliwości mplayera. Rozważałem możliwość zainstalowania linuxa + jakieś gotowe oprogramowanie, ale tu kwestia jak to zrobić, żeby było jakieś ludzkie GUI i można było to obsługiwać kilkoma przyciskami na obudowie lub pilotem. I tu widziałem największy problem.
  • #14 4081243
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    gufiak napisał:
    ILICZ, po Twoim stażu na forum elektrody trudno stwierdzić czy jesteś początkującym, czy też zaawansowanym elektronikiem z doświadczeniem. Przeważnie w takim przypadku skłaniam się ku temu pierwszemu przypadkowi, ale wiem, że to nie jest regułą. A uwierz, że tu nie brakuje początkujących elektroników z kosmicznymi pomysłami. Dlatego tak napisałem. Osobiście mam niewielkie doświadczenie z linuxem więc nie znałem możliwości mplayera. Rozważałem możliwość zainstalowania linuxa + jakieś gotowe oprogramowanie, ale tu kwestia jak to zrobić, żeby było jakieś ludzkie GUI i można było to obsługiwać kilkoma przyciskami na obudowie lub pilotem. I tu widziałem największy problem.

Mplayer umie odtworzyc praktycznie wszystko, Mozna też uzyć KDE z odtwarzaczem Kaffeine (też odtwarza mnóstwa formatów), bo to jest gotowe w większości dystrybucji, KDE można obsługiwac z pilota (LIRC). Do nagrywania a karty TV mozna użyć mencodera (część mplayera).

Ja bym zrobił tak - mplayer do odwarzania, mencoder do nagrywania, KDE jako środowiwsko graficzne (ze względu na wbudowaną obsługę pilotem) z gotowymi aplikacjami do zarządzania plikami, dodatkowo będziesz w stanie odtworzyc praktycznie wszystko wsadzone na płycie CD czy USB i z sieci.

Kompilacja mplayera nie jest trudna (nie wiem, w jakich dystrybucjach jest gotowy i z jakimi opcjami, ja się przyzwyczaiłem do ręcznej kompilacji akurat tego programu)
    Ewentualnie mozna dopisac własną aplikację do zarządzania plikami medialnymi, programowania nagrywania itp.

Podobno sa gotowe dystrybuzje które tak działają, ale że tematem się nigdy nie interesowałem to nie wiem czy są na pewno i jak działają

Jak platforma sprzętowa - miniaturowy PC w obudowie a'la sprzęt RTV (mozna takie kupić, ale są dośc drogie) z wbudowaną kartą TV i wyjściem do TV. Proponuję zadać to pytanie na jakims forum linuksowym, tam na pewno dostaniesz konkretniejsze odpowiedzi.
  • #15 4081297
    gufiak
    Poziom 21  
    Ostatnio widziałem u jednej osoby miniaturową płytę główną o wymiarach na oko 10x10cm, pobiera niewiele prądu, więc nie wymaga dużego zasilacza z wentylatorami. Na pokładzie m.in. zintegrowana grafika, sieciówka, dźwięk, do tego jedno złącze PCI - akurat na kartę TV. Cena podobno ok. $100 i można ją kupić gdzieś w internecie. To wszystko co wiem. Nie umiem niestety podać więcej szczegółów.
  • #16 4081968
    ILICZ
    Poziom 11  
    Pewnie była to płyta Via EPIA Pico, najmniejsza ma rozmiary 10x7 cm. Przeglądałem w sieci materiały dotyczące płyt Via Epia i muszę stwierdzić że są bardzo ciekawym rozwiązaniem i dają duże możliwości przy konstruowaniu różnych urządzeń.
    Muszę się jeszcze rozejrzeć za jakąś ciekawą dystrybucją Linuksa ( w tym temacie nie mam zbyt dużego doświadczenia ).
  • #17 4082298
    tszczesn
    Specjalista - oldradio
    ILICZ napisał:
    Pewnie była to płyta Via EPIA Pico, najmniejsza ma rozmiary 10x7 cm. Przeglądałem w sieci materiały dotyczące płyt Via Epia i muszę stwierdzić że są bardzo ciekawym rozwiązaniem i dają duże możliwości przy konstruowaniu różnych urządzeń.
    Muszę się jeszcze rozejrzeć za jakąś ciekawą dystrybucją Linuksa ( w tym temacie nie mam zbyt dużego doświadczenia ).

Jeszcze raz polecam zadanie odpowiedniego pytania na forum linuksowych, albo na grupie pl.comp.os.linux, tam siłą rzeczy bezie dużo speców od różnych dziwnych zastosowań tego systemu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy samodzielnego magnetowidu cyfrowego z dyskiem twardym, obsługiwanego przyciskami na obudowie, a nie jako karta TV w komputerze. Proponowane rozwiązania opierają się na wykorzystaniu miniaturowych płyt głównych PC, np. serii VIA EPIA, które są kompaktowe i energooszczędne, umożliwiają podłączenie karty telewizyjnej oraz dysku twardego. Sterowanie przyciskami można zrealizować poprzez modyfikację klawiatury PC lub własną płytkę z przyciskami działającą jak klawiatura PS/2, co pozwala na łatwą integrację z oprogramowaniem. Jako system operacyjny rekomendowany jest Linux z odtwarzaczem mplayer do odtwarzania i mencoderem do nagrywania sygnału z karty TV. Możliwe jest także użycie środowiska KDE z odtwarzaczem Kaffeine, które obsługuje piloty IR przez LIRC, co ułatwia sterowanie. Wyzwania techniczne obejmują programowanie obsługi przycisków, konfigurację systemu oraz integrację sprzętową, zwłaszcza jeśli chodzi o kompresję i dekodowanie sygnału wideo. Budowa całkowicie samodzielnego urządzenia bez użycia gotowej płyty głównej PC jest bardzo trudna ze względu na skomplikowaną elektronikę i brak dostępności specjalistycznych układów do kompresji wideo. Wskazane jest korzystanie z gotowych rozwiązań sprzętowych i oprogramowania open source oraz konsultacje na forach linuksowych w celu uzyskania wsparcia w konfiguracji systemu i GUI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA