logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podział, kontrola MAC + porownanie z tablicą arp?

SanceS 12 Lip 2007 22:32 1200 3
REKLAMA
  • #1 4076601
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Witam,
    Wiem, że elektroda jest zasypana podobnymi tematami/problemami, jednak szukanie nie dało efektów- może wpisuję złe hasła? Oto mój problem: Jakiś czas temu kupiłem laptopa. Chcę więc i do tego komputera drogą radiową podłączyć internet. Łącze próbuję dzielić wykorzystując router z wifi. W routerze sklonowałem mój adres MAC wpisany w komputer usługodawcy, adres IP ISP przydzielił się automatycznie po DHCP, sieć lan ustawiłem w innej klasie adresów.
    Na komputerze podłączonym do routera działa jedynie translacja nazw na adresy (DNS), natomiast ping konkretnego adresu ip z poza sieci nie daje rezultatu. TTL przed podziałem = 128 po podzieleniu bodaj 112

Na czym polega problem?

Pozdrawiam licząc na pomoc
    Darek
  • REKLAMA
  • #2 4076779
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Podaj wynik polecenia ipconfig /all z komputera podłączonego do routera i bezpośrednio do łącza.
    Przyda się też zrzut ekranu z zakładki status na stronie konfiguracyjnej routera.
  • REKLAMA
  • #3 4077307
    kocziis
    Poziom 11  
    Moze jakis routing masz zle zrobiony. A sproboj na routerze wejsc w DMZ i tam ustaw jedno ip komputera i wtedy sproboj pingować.
  • #4 4077344
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Wypróbuje dzisiaj, odpisze wieczorem...
REKLAMA