logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić?

Maniekd 13 Lip 2007 23:07 2269 6
REKLAMA
  • #1 4079958
    Maniekd
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam! problem co to za tranzystor smd o symbolice SPY 2 co to jest i czym można to zastąpić. Pomocy!
  • REKLAMA
  • #2 4080339
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Widzisz ..., gdybyś podał w jakim to urządzeniu, obok jakich elementów albo nawet zamieścił fotkę gdzie umiejscowiony jest ten element - pewnie było by łatwiej coś doradzić.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4081000
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam

Witam! ten tranzystor jest na płycie od monitora LCD HP 1702 fotki nie mogę pokazać bo monitor został w innym mieście. Uszkodzenie mechaniczne nie elektryczne.

`
  • #4 4177242
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam! Zrobiłem fotki płytki,zaznaczyłem gdzie ten tranzystor był może teraz ktoś mi pomoże co to jest za tranzystor ewentualnie. czym go zastąpić
    Załączniki:
    • Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić? uszko..JPG (79.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić? DCAM0090.JPG (181.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić? DCAM0088.JPG (182.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić? DCAM0087.JPG (199.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić? DCAM0085.JPG (199.44 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tranzystor smd o symbolu SPY 2. Co to jest? Czym zastąpić? DCAM0084.JPG (193.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4177419
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    jurkuc napisał:
    Po raz kolejny kłania się czytanie ze zrozumieniem . Nie chodzi o tego AIC...widocznego na płycie tylko o ten tranzystor co go ktoś już wylutował .
    Z katalogu wynikało by że jest to BSS84 tyle tylko że w wykonaniu jakiegoś daleeeeeeeko wschodniego producenta . Znaczy się podróba oryginału produkowanego przez Philipsa lub Siemensa .
  • #7 4185317
    Maniekd
    Poziom 13  
    Witam !
    Dzięki za podpowiedz ,mam nadzieję że to jest to jak zamówię i uruchomię to dam znać. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat identyfikacji tranzystora SMD oznaczonego symbolem "SPY 2" znajdującego się na płycie monitora LCD HP 1702. Użytkownik zgłosił problem z uszkodzeniem mechanicznym elementu i poszukiwał informacji, czym można go zastąpić. Po analizie i wskazówkach innych uczestników ustalono, że element ten nie jest typowym tranzystorem, a prawdopodobnie jest to tranzystor typu BSS84, jednak w wersji produkowanej przez dalekowschodniego producenta, będącej podróbką oryginału Philipsa lub Siemensa. Wskazano, że dokładna identyfikacja wymaga znajomości kontekstu montażowego i zdjęć, które użytkownik później dostarczył. Ostatecznie zasugerowano zamówienie i test zamiennika BSS84, co użytkownik planuje potwierdzić po uruchomieniu urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA