logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirówka czy ktoś spotkał się z takim wyłącznikiem?

Andrzej Gdz 14 Lip 2007 10:57 2631 14
REKLAMA
  • #1 4080701
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Ocena: 96
    Witam !

Mam problem poniewaz nie dziala ( nie zalacza sie wirowka) pomimo ze nie jestem wielkim specem elektrykiem doszlem sam do wniosku ze uszkodzony jest wylacznik.
    Jak przewody polaczylem na tzw "krotko" bez wylacznika to wirowka kreci tylko ze jak wlacze hamulec to slychac "brzeczenie" z silnika.

Rozkrecilem przyjmnijmy ze to jest ten wylacznik i widze ze chyba blaszki w wylaczniku sa nie tak.

Moze ktos wie skad zdobyc taki wylacznik ?
    Gdzie bym mogl takie cos kupic ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4080993
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.

Tu w sumie nie ma co się zepsuć. Kwestia tego jest taka, że włącznik nie łączy po jego włączeniu widać się wychodził i strasznie osmalony jest to były zwarcia jakieś pewnie. Pokombinuj z dociśnięciami blaszek i będzie dobrze.

Pozdrawiam, i mam nadzieję, że pomoglęm. Paweł007.
  • #3 4081157
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Tylko wydaje mi sie a raczej na pewno ze te blaszki z prawej strony powinny siegac az tych stykow po lewej stronie.

U mnie tak nie jest chyba sie polamaly, dorobilem blaszki i teraz musze pokombinowac jakie maja byc zwarte w momencie wlaczenia a jakie rozlaczone.

Pokombinuje zobacze a jak mi sie nie uda dam do elektryka to bedzie pewnie wiedzial jakie maja byc zwarte a jakie rozwarte.

P.S

Dalem pomogl
  • #4 4081184
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    A czy zamiast reanimacji trupa, bo w tej to chwili robisz, nie lepiej założyć jakiś nowy wyłącznik? Bo wyłącznik ze zdjęcia lata swojej poprawnej pracy ma już za sobą.
    A jeśli ze zdjęcia odczytałem poprawnie jego parametry, czyli 2A/250V, to nowy wyłącznik o lepszych nawet parametrach kupisz bez najmniejszego problemu.
  • REKLAMA
  • #5 4082824
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    A moze znasz jakis sklep internetowy gdzie by zakupil nowy taki wylacznik ?
    Moze byc o lepszych parametrach najlepiej jak bym widzial jak on wyglada, wtedy bede wiedzial jaki mam kupic.

Niestety szukam w "google"i nie moge znalezdz ?

Tak na marginesie jak fachowo nazywa sie ta czesc ?
  • #6 4082921
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam.
    A może wszystko byłoby prostsze gdybyś zgodnie z wymogami punktu 11 Regulaminu Forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php podał markę i model tej pralki?
    Pozdrawiam.
  • #7 4083019
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Wiem tylko to jest wiekowa wirowka sama w sobie przywieziona z Niemiec.
    Zachowala sie tylko na obudowie tabliczka znamionowa a na niej nie pisze nazwy wirowki tylko sa jakies napisy....
  • #8 4083117
    Błażej
    Chłopie! Załóż wyłącznik typu "łuk" od Frani, czy mniejszej Ewy, czy czegoś takiego. Czy dowolny inny dwubiegunowy, obrotowy, czy dźwigniowy. Najwyżej będziesz musiał otwór trochę przerobić. I po sprawie...
  • REKLAMA
  • #9 4087900
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Hmmm dzisiaj wyslalem kilka e-maili do sklepow zajmujacych sie sprzedaza wylacznikow, wyslalem rowniez fotke jak wylacznika.

Niestety wszystkie odpowiedzie byly; NIE posiadamy takiego wylacznika ?

Moze Blazej zapodalbys fotke jak taki wylacznik co proponujesz ma wygladac ?

Wtedy latwiej mi bedzie pytac ewentualnie kupic ?
  • #10 4088333
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    W sklepach pracują sprzedawcy a nie eksperci. Jeśli wysyłasz im takie zagadki to zwyczajnie cię spławią. Bo niby dlaczego mają za ciebie decydować kiedy wyłącznik kosztuje 5 PLN. Poszukaj katalogu lub zwyczajnie wycieczka do sklepu z częściami do sprzętu AGD. Ty wybierasz i ty ponosisz odpowiedzialność. I nie przesadzaj z oryginałem bowiem sprzęt nieco historyczny. A zabytki w cenie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 4089072
    Błażej
    Idź do sklepu z częściami agd i zapytaj o wyłącznik do frani lub podobnego sprzętu. Na pewno coś będą mieli. Zresztą co to za problem w kupieniu wyłącznika dwubiegunowego o obciążalności styków 10A? Przecież w oryginalnym wyłączniku nie ma jakiś dodatkowych styków, czy zabezpieczenia prądowego lub termicznego, więc każdy będzie pasował.
  • #12 4091195
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Cytat:
    Idź do sklepu z częściami agd i zapytaj o wyłącznik do frani lub podobnego sprzętu. Na pewno coś będą mieli. Zresztą co to za problem w kupieniu wyłącznika dwubiegunowego o obciążalności styków 10A? Przecież w oryginalnym wyłączniku nie ma jakiś dodatkowych styków, czy zabezpieczenia prądowego lub termicznego, więc każdy będzie pasował.

Tak wlasnie zrobie kupie zwykly od "Frani" ,problem jedynie ze poprzednio wylaczanie wirowki nastapilo poprzez przestawienie ramienia na gorze wirowki , wtedy wlaczal sie tzw chyba hamulec i wirowka sie zatrzymywala (tracila obroty ).
    Analogicznie wlaczanie ( przelozenie ramienia) powodowalo wlaczenie wirowki i niemozliwosc otworzenia pokrywy wirowki.
    Nie wiem ale przy zalozeniu zwyklego wylacznika od "frani" spowoduje ze funkcja tego wylacznika ramienia przestanie funkcjonowac.
    P.S
    Odnosnie tego wylacznika na fotce (dorobilem dwie blaszki )
    Nie moge rozgryzdz problemu jakie styki powinny byc zwarte w polozeniu ramienia wlaczonego a jakie rozwierac sie w momencie gdy ramie jest w polozeniu ze mozna otworzyc pokrywe wirowki.
  • Pomocny post
    #13 4091579
    Mariusz Ch.
    Ocena: 461
    Witam.

W momencie włączenia oba styki są zwierane. Hamulec jest uruchamiany mechanicznie. W sklepie elektrycznym zakupisz wyłącznik krańcowy zwierny, dwubiegunowy, o odpowiedniej obciążalności.

Pzdr.
    Załączniki:
    • Wirówka czy ktoś spotkał się z takim wyłącznikiem? f0e2682a028cb8eb1.JPG (65.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4091774
    Andrzej Gdz
    Poziom 22  
    Dziekuje za "lopatologiczne" wytlumaczenie , zostala mi tylko teraz kwestia odpowiedniego uformowania stykow aby mialy funkcje wla/wyl ( znaczy sie w odpowiednim momencie zwieraly i rozwieraly).
  • #15 4091806
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Nie kombinuj z tym starym trupem bo i tak się za miesiąc rozleci. Kup wyłącznik krańcowy jak koledzy mówili.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego wyłącznika w starej wirówce przywiezionej z Niemiec, który nie załącza silnika. Uszkodzenie polega na złamanych lub niewłaściwie ułożonych blaszkach stykowych. Próby naprawy polegały na dorobieniu blaszek i testowaniu ich zwarć i rozwarć w zależności od położenia ramienia wyłącznika, które steruje włączaniem wirowki i hamulca. Zalecane jest zastąpienie oryginalnego, zużytego wyłącznika nowym, dwubiegunowym wyłącznikiem krańcowym o parametrach około 2A/250V lub 10A, dostępnym w sklepach z częściami AGD, np. wyłącznikiem stosowanym w pralkach typu "Frania" lub "Ewa". Funkcjonalność mechanizmu hamulca jest realizowana mechanicznie, natomiast wyłącznik powinien zwierać oba styki w momencie włączenia wirowki. Wymaga to odpowiedniego uformowania styków, aby zapewnić właściwe przełączanie i blokadę pokrywy. Poszukiwania oryginalnego wyłącznika są utrudnione ze względu na wiek urządzenia i brak oznaczeń. Wskazane jest zakupienie uniwersalnego wyłącznika krańcowego i dostosowanie go mechanicznie do istniejącej instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA