logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Accord 95 2.0iLS - brak kontrolki ABS przy zapłonie, jak zdiagnozować?

DAREK4444 14 Lip 2007 13:16 12990 20
REKLAMA
  • #1 4081022
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Witam. Nie działa mi w autku ABS. Nawet nie zapala się kontrolka ABS-u przy włączaniu zapłonu. Czym to może być spowodowane? Czy jest jakaś możliwość diagnozy czy nie obędzie się bez podłączenia samochodu pod komputer?
  • REKLAMA
  • #2 4081346
    mactronic
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    A sprawdziłeś bezpieczniki? (F1 - 10A)
  • #3 4081386
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Mam 3 bezp: 7,5A; 10A; 15A
    Wszystkie sprawne.
  • #4 4081700
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    a może sterownika od ABSu nie ma

Ps.
    bezpiecznik F1 dotyczy kontrolki
  • REKLAMA
  • #5 4082277
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Sprawa jest jednak tego typu: Rozkręciłem deskę rozdzielczą i okazało się, że nie ma żaróweczki od ABS-u. I teraz jak włączę zapłon ABS się zapala, uruchamiam silnik - gaśnie. Ale po przejechaniu ok 20m znowu się zapala i już nie gaśnie. A ABS nadal nie działa.
  • #6 4082338
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5126
    Pewnie sterownik ABS nie czyta impulsow ktoregos czujnika.Pomiary multimetrem tez nie wykaza raczej usterki czujnika bo sterownik je widzi(gasnie kontrolka na postoju)Diagnoza systemu wyjasni sprawe
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 4082342
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Diagnoza, czyli podłączenie pod komputer czy jest jakiś inny sposób?
  • #8 4082343
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5126
    Zarowka wyjeta bo trudno sprzedac auto z uszkodzonym systemem bezpieczenstwa
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 4082497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4082925
    DAREK4444
    Poziom 19  
    elektrit napisał:
    sterownik abs jest w bagażniku, po prawej stronie nieopodal oparcia tylnego fotela,za tapicerką, w tapicerce jest korek-zaślepka, wystarcza ja wydłubać i widzimy okienko na sterowniku.
    Za tym okienkiem jest dioda migająca kod usterki.

Nie mam tam żadnego sterownika (przynajmniej tak mi się wydaje, bo nie ma tam żadnej zaślepki lub czegośw tym rodzaju). Sterownik nie znajduje sięczasem pod maską albo pod siedzeniem pasażera? Żeby było jasne, przesyłam fotkę mojego auta, bo nie wiem czy myślisz o tym samym modelu...
    Załączniki:
    • Honda Accord 95 2.0iLS - brak kontrolki ABS przy zapłonie, jak zdiagnozować? 15.jpg (302.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 4088626
    DAREK4444
    Poziom 19  
    Pod deską rozdzielczą od strony pasażera jest gniazdko do diagnostyki. Kontrolka "Check engine" powinna wystukać mi kod błędu. A dzieje się tak, że jak zewrę złączkę i włączę zapłon to kontrolka świeci się non stop...
  • REKLAMA
  • #12 4163194
    motver
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    To są dwa różne układy check engine jest od silnika a od absu jest drugi układ, mogę bardzo dużo pomóc ponieważ znalazłem usterkę w swojej hondzie i znam cały układ absu.To co opisujesz w ostatnim poście jest to złącze diagnostyczne od sterownika silnika od czujników absu jest pod siedzeniem pasażera.U mnie padła dioda zabezpieczająca sterownik absu który znajduje sie w bagażniku po stronie pasażera. Napisz mi co sprawdziłeś i jak to sprawdzałeś to pomogę ci posprawdzać resztę. Posiadam cały schemat elektryczny układu abs. Sterownik napewno tam masz bo inaczej lampka absu by się nie zapalała i gasła.
  • #13 4164266
    DAREK4444
    Poziom 19  
    motver napisał:
    To są dwa różne układy check engine jest od silnika a od absu jest drugi układ, mogę bardzo dużo pomóc ponieważ znalazłem usterkę w swojej hondzie i znam cały układ absu.To co opisujesz w ostatnim poście jest to złącze diagnostyczne od sterownika silnika od czujników absu jest pod siedzeniem pasażera.U mnie padła dioda zabezpieczająca sterownik absu który znajduje sie w bagażniku po stronie pasażera. Napisz mi co sprawdziłeś i jak to sprawdzałeś to pomogę ci posprawdzać resztę. Posiadam cały schemat elektryczny układu abs. Sterownik napewno tam masz bo inaczej lampka absu by się nie zapalała i gasła.

Zwarłem złącze diagnostyczne i przekręciłem zapłon. Kontrolka ABSu wyświetliła mi błąd prawego tylnego czujnika ABS. Iteraz mam problem bo chciałbym gdzieś kupić używkę a nikt nie ma :/
  • #14 4167269
    firdy
    Poziom 21  
    Ocena: 80
    Poszukaj od rovera 600 są na necie
    Pozdrawiam
  • #15 4167919
    DAREK4444
    Poziom 19  
    firdy napisał:
    Poszukaj od rovera 600 są na necie
    Pozdrawiam

A to będzie na 100% pasował?
  • #16 4323390
    kindziol74
    Poziom 1  
    jeśli chcesz mam książkę serwisową do accorda
  • #17 5202284
    łukaszynski
    Poziom 1  
    Witam mam problek kupilem auto i juz musiałem wymienic silnik a teraz juz poskładany ale go odpalic nie moge bo blokuje komputer czy to jest mozliwe?tak jak wylancza sie silnik mryga na desce kluczyk zielony i wydaje dzwiek to tak samo mam przy odpalaniu.co robic ?:cry:

honda accord 2.0 tdi rok produkcji 96.silnik od rovera 620
  • #18 5202309
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4422
    immo zapiera
  • #19 6145665
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Witam serdecznie. Czy ktoś z kolegów mógł by podowiedzieć jak wygląda procedura diagnostyczna, tzn. które piny zwierać i tabelę odczytanych kodów. Bedę wdzięczny.
  • #20 6151321
    PKi
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Sam sobie odpowiem. W pięciopinowym niebieskim złączu pod schowkiem po stronie pasażera mostkujemy pin środkowy ze skrajnym z którego wychodzi kolor brązowy. Włączamy zapłon nie naciskając hamulca. Lampka ABS sygnalizuje mrugnięciami numer błędu.

U mnie był błąd 11, czujnik przedni prawy. Zmierzyłem czujnik, był ponad 1MOm czyli przerwa. Na próbę dałem rezystor 1kOm, po włączeniu zapłonu lampka ABS zgasła po 3 sekundach - czyli czujnik. Wymieniłem czujnik od Rover'a 620 i ABS znowu działa.

Piszę z myślą że te informacje się jednak komuś kiedyś przydadzą.

Podsumowanie tematu

✨ W Hondzie Accord 95 2.0iLS problem z brakiem kontrolki ABS przy zapłonie może wynikać z braku żarówki kontrolnej lub uszkodzenia sterownika ABS. Po wymianie żarówki kontrolka zapala się przy zapłonie, gaśnie po uruchomieniu silnika, a następnie ponownie się zapala i ABS nie działa. Diagnostyka ABS wymaga podłączenia do odpowiedniego złącza diagnostycznego, które znajduje się pod siedzeniem pasażera (inne niż złącze silnika). Sterownik ABS zwykle umieszczony jest w bagażniku po stronie pasażera za tapicerką, gdzie można odczytać kody błędów za pomocą migającej diody. Najczęstszą przyczyną błędów są uszkodzone czujniki ABS, np. prawy tylny czujnik, które można zweryfikować miernikiem lub poprzez odczyt kodów błędów. W przypadku uszkodzenia czujnika często stosuje się zamienniki, np. czujniki od Rovera 600/620, które są kompatybilne z Hondą Accord. Procedura diagnostyczna polega na mostkowaniu odpowiednich pinów w pięciopinowym złączu pod schowkiem pasażera i odczycie kodów błędów za pomocą migającej kontrolki ABS. Wymiana uszkodzonych elementów i prawidłowa diagnostyka pozwalają przywrócić funkcjonalność systemu ABS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA