Zrobiłem eksperyment z benzyną. Zanurzyłem w niej wacik do uszu i próbowałem nim zetrzeć powłokę w narożniku ekranu. Bez efektu, jedynie pojawiły się drobne kropki (tak, jakby w tym miejscu pouderzać igłą w ekran).
halik_ltd napisał: W moim monitorze powłoka dopiero zeszła po zastosowaniu pasty polerskiej (bodajże P50),wcieranej flanelową miękką szmatką.
Efekt - powierzchnia kineskopu bez ryski i refleksy wcale nie tak tragiczne jak to opisują poprzednicy - z drugiej strony zawsze można zrobić małe przemeblowanie i przestawić tak biurko z monitorem żeby nie odbijały się o jego powierzchni promienie słoneczne.
U mnie monitor jest tak ustawiony, że słońce nie dociera, a jak przed nim siedzę to nie widzę jakiejkolwiek żarówki, więc temat odbić raczej u mnie odpada. Chyba jednak to zrobię...
W takim razie chciałbym usłyszeć od Ciebie odpowiedź na następujące pytania:
- Jaki to był monitor (producent i model)?
- Gdzie (jaka branża) można nabyć taką pastę polerską lub zamiennik (ma inny symbol niż P50, ale jest to to samo)?
- Jak to się robi? Czy trzeba mocno wcierać, czy lekko, ale długo przecierać? Czy to jest tak jak przy polerowaniu metalu, czyli na szmatkę nakładamy niewielką ilość pasty i kolistymi ruchami wcieramy w monitor w małym obszarze, czynność powtarzamy aż do "wypolerowania" całego ekranu?
- Czy jak się siedzi 50 cm to czy rzeczywiście odczuwa się jakąś różnicę jeśli chodzi o promieniowanie elektromagnetyczne monitora (ból oczu, głowy, zmęczenie itp) przed i po tym zabiegu? Jeśli chodzi o jasność i kontrast to oczywiście można ściemnić.
- Czy rzeczywiście podczas uruchamiania i wyłączania monitora czuje się "kopnięcia prądu" lub inne nieprzyjemne rzeczy których nie było przed czyszczeniem? Czy tylko przy zbliżaniu palca do ekranu (podobnie jak w telewizorze)?
- Czy odbicia są podobne do tych jak w laptopach z ekranem typu "glare"?
- Czy po oczyszczenie ekranu z warstwy antiglare można ekran czyścić tak samo jak szybę w oknie (lekkie zabrudzenia wodą, ciężkie zabrudzenia płynem)?
Przy okazji powiem, że monitor, który chciałbym "uratować" to Philips Briliance 107P4