logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie przekaźnikiem 3V przez dzwonek bezprzewodowy – brak reakcji przekaźnika

alex02 14 Lip 2007 23:31 4100 5
REKLAMA
  • #1 4082576
    alex02
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Chcę podłączyć przekaźnik do dzwonka bezprzewodowego. Przekaźnik i dzwonek działają przy 3V. Przekaźnik po bezpośrednim przyłączeniu do baterii działa prawidłowo z dzwonkiem nie chce. Podłączałem go już chyba we wszystkie możliwe miejsca na płytce i ciągle to samo. Jeśli ktoś ma pomysł czemu tak się dzieje, będę wdzięczny za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4082643
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Rozumiem że chcesz sterować coś przekaźnikiem podłączonym do dzwonka, w sensie podłączenia do wyjścia sygnału dźwiękowego? Jeśli nie to napisz dokładnie co chcesz osiągnąć.
    Musisz podłączyć przekaźnik przez tranzystor, w miejsce sygnalizatora przez diodę - bazę, emiter do masy i kolektor przez przekaźnik do plusa zasilania (tranzystor NPN).
    Do bazy i masy jeszcze jakiś kondensator, który trzeba by jakoś dobrać żeby tranzystor miał prawo się wyzwolić (kilka lub kilkaset uF) zależy jaki ton daje dzwonek.
    Takie coś mi się kojarzy jak kiedyś w Praktycznym Elektroniku był schemat sterowania zegarkiem z melodyjkami, jakichś elementów na 220V właśnie przez przekaźnik.
    Jeśli nie o to chodzi to wyjaśnij co chcesz zrobić.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4083576
    alex02
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Tak, dokładnie o to chodzi. Z tym, że kombinowałem podłączyć raczej nie przez głośnik Ciągle jest na nim jakieś napięcie. Znalazłem 2 punkty. W 1 jest napięcie w stanie czuwania układu i znika przy włączeniu, w 2 odwrotnie. Jedno wyjście cewki przekaźnika podłączałem do jednego z tych punktów drugie do zasilania. Napięcie jest odpowiednie dla przekaźnika ale nie przeskakuje przy włączaniu układu. Zastanawiam się czy parametry przekaźnika nie mają wpływu na cały układ albo czy sygnał nie jast za krótki żeby mógł zadziałać (chociaż na mierniku sygnał tak szybko nie zanika).
  • REKLAMA
  • #4 4083817
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    zrob tak jak ci kolega wyzej napisal bedzie chulac
    mozesz takze naprzyklad uzyc transoptor ale tranzystor jest chyba najlepszym rozwiazaniem w tym
  • REKLAMA
  • #5 4105978
    Rafik_
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    Bez większej ilości szczegółów nie dasz rady bezpośrednio sterować przekaźnikiem, jeśli już steruj tymi sygnałami co znalazłeś ale przez tranzystor , a przekaźnik ma ogromne znaczenie, po prostu może prądowo nie wydalać to wyjście.

Jeśli jest pełny potencjał na którymś wyjściu po załączeniu to podepnij bazę tranzystorka bezpośrednio, a przekaźnik w kolektor od plusa zasilania i musi działać.

Ew zrób darlingtona z dwóch tranzystorków to wtedy masz pewność wyzwolenia potencjałem.
  • #6 4108819
    nmos
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Przy zasilaniu 3V układ Darlingtona jest bez sensu!
REKLAMA