logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić EARTH2140 na laptopie bez stałego CD-ROM?

Krisstoferes 15 Lip 2007 10:55 3558 12
REKLAMA
  • #1 4083081
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam serdecznie.
    Mam pewien kłopot z grą EARTH2140 którą chciałbym załadować na laptopa. W laptopie nie mam CD-romu na stałe tylko zewnętrzny przez kartę PCMCIA, w chwili próby instalacji gry komputer pokazuje komunikat

" Ten program jest ustawiony do pracy w MS-DOS i nie może działać, gdy są uruchomione inne programy. Jeśli będziesz kontynuować, wszystkie inne programy zostaną zamknięte."

Komputer się restartuje i pokazuje komunikat że- System windows uruchamia teraz system MS-DOS, następnie komunikat - Nieprawidłowe określenie dysku i odpala Windowsa od początku.

Co mam zrobić żeby zagrać w starą poczciwą gierkę na tym biednym laptopiku?
  • REKLAMA
  • #2 4083145
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Niestety, z poziomu DOSa nie "widać" karty PCMCIA...
  • #3 4083231
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    A czy jest jakiś wirtualny napęd który działa w dosie?
  • REKLAMA
  • #4 4083403
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4084212
    _Harry_
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Witam

Cytat:
    Co mam zrobić żeby zagrać w starą poczciwą gierkę na tym biednym laptopiku?

Moim zdaniem (?) to należy przejść do "czystego" dos`a i w tym
    systemie uruchomić grę ... z zewnętrznego napędu.

Aby to zrobić , to system ( MS-DOS ) musi "widzieć sprzęt" , czyli PCMCIA , a wiec
    należy zainstalować obsługę tego urządzenia np. używając programu " cardware" . Po instalacji/konfiguracji
    - odpowiednich wpisach w plikach "autoexec.bat" i "config.sys" - PCMCIA , można włożyć w slot
    (PCMCIA) kartę obsługującą ( zewnętrzny ) napęd CD-ROM...Teraz po (kolejnym) odpowiednim wpisie w plikach
    "autoexec.bat" i "config.sys" - instalacja CD-ROM`a - i resecie komputera powinien się pojawić
    ( w systemie ) napęd cd-rom do którego można włożyć płytkę gry i .... grać...
  • #6 4084216
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 333
    Skoro to windows, wywal pliki .pif z katalogu gry.
  • #7 4084293
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Witam
    W najgorszym wypadku - linux z emulacją DOS-a :]
    Wówczas masz zarówno obsługę karty PCMCIA w tym emulowanym DOSie, jak i możliwość użycia wirtualnego napędu po wykonaniu obrazu tej płyty na dysk ;)

PS. Co do emulacji DOS - jest program DOSBox, jest to właśnie emulator całego komputera z systemem DOS, działa i w Win i w Linuksie, ale ma trochę spore wymagania...
    Pozdrawiam
  • #8 4085218
    p
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    hej

Wydaje mi sie ze DosBox nie ma wielkich wymagan, mozesz rowniez probowac programu Dosemu:

http://dosemu.sourceforge.net/

Moze to bedzie rzucaniem sie z motyka na slonce, ale sa tez "wieksze" programy do wirtualizacji typu: VitualBox, VMWare. Oba posiadaja darmowe wersje.
  • REKLAMA
  • #9 4085697
    MiL999
    Poziom 26  
    Ocena: 75
    Odpal komputer w czystym dosie i uzyj Subst.exe do stworzenia wirtualnego dysku. To czesto pomaga.
  • #10 4095353
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    p napisał:
    hej

Wydaje mi sie ze DosBox nie ma wielkich wymagan, mozesz rowniez probowac programu Dosemu:

http://dosemu.sourceforge.net/

Ja na swoim Slackware używam właśnie DosEmu - przy DosBoksie moja maszyna działała jak z procesorem x286 :? Zresztą na ich stronie jest podany przelicznik potrzebnej mocy procesora ;)
    Nie wiedziałem jednak, że DosEmu ma wersję dla Win, więc o nim nie wspominałem ;)
  • REKLAMA
  • #11 4095748
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    A czemu piszecie, ze nie ma emulatorow CD dla DOS? Sa, kiedys sam uzywalem takiego, dzialal tez pod windowem Win95. Mysle, ze da sie wygooglac bez problemu.
  • #12 4143865
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Słuchajcie - działa...
    ten komunikat co jest wyżej zamykam krzyżykiem i włącza normalnie grę.
    Nie wiem co sprawiło to ale na początku tak nie dało się zrobić, teraz można.
    Pozdrawiam.
  • #13 4144374
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Pamiętam tą grę, ah... stare dzieje. A komunikat dotyczył wyłaczności na zasoby. Możliwe że winda miała w użyciu grafike i gra która posiada instalator w trybie graficznym dosa nie mogła dostać dostępu do sprzetu.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem uruchomienia gry EARTH2140 na laptopie bez stałego napędu CD-ROM wynika z ograniczeń środowiska MS-DOS oraz braku natywnej obsługi zewnętrznej karty PCMCIA w trybie DOS. System MS-DOS nie rozpoznaje sprzętu PCMCIA, co uniemożliwia bezpośredni dostęp do zewnętrznego napędu CD-ROM podłączonego przez kartę PCMCIA. Rozwiązaniem jest instalacja i konfiguracja sterowników PCMCIA (np. program "cardware") oraz odpowiednie modyfikacje plików systemowych autoexec.bat i config.sys, aby DOS mógł wykryć i obsłużyć kartę PCMCIA oraz napęd CD-ROM. Alternatywnie można skopiować zawartość płyty CD na dysk twardy i uruchomić grę lokalnie, co eliminuje potrzebę dostępu do napędu. W środowisku Windows można usunąć pliki .pif z katalogu gry, aby uniknąć problemów z uruchomieniem. Dodatkowo, rekomendowane jest użycie emulatorów DOS, takich jak DOSBox lub Dosemu, które umożliwiają uruchomienie gry w emulowanym środowisku DOS z obsługą wirtualnych napędów CD i kart PCMCIA. W najgorszym wypadku można rozważyć uruchomienie gry pod Linuxem z emulacją DOS. Użytkownik potwierdził, że po zamknięciu komunikatu o wyłączności zasobów gra uruchamia się poprawnie, co może wskazywać na konflikt dostępu do sprzętu między Windows a instalatorem DOS-owym gry.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA