logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór młotowiertarki i bruzdownicy: Bosch GBH 4 czy inne marki?

zopola 15 Lip 2007 15:29 3082 3
REKLAMA
  • #1 4083867
    zopola
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich kolegow na forum.
    Nie moge sie zdecydowac jakiej firmy i jaki model mlotowierkarki i bruzdownicy wybrac. Niewatpliwie najlepszym wyborem bylaby hilti ale ... niestety niedostepna cenowo.
    Pracowalem juz z hilti i boschem. Hilti jak wspomnialem zbyt droga, drogi serwis i na dodatek ponoc jakosc juz nie taka jak kiedys. W prawie kazdym sklepie inne opinie...
    Co do mlotowiertarki boscha - nie wiem dokladnie jakim modelem mialem okazje pracowac - wytarte oznaczenia - ale podejrzewam ze czyms w okolicach gbh 4. Moja opinia - dosc duzy halas, dosc duze (wysokie) obroty a postep pracy jakis taki nie za bardzo tego ... Kompletnie odstaje od hilti.
    Pracowalem tez z bruzdownica - j.w. brak pewnosci co do modelu ale podejrzewam, ze gnf 20 - taka troche malo poreczna, waz od odkurzacza co chwila albo sie splaszczal/lamal/skrecal powodujac brak odciagania pylu albo tez wylatywala koncowka z bruzdownicy ... Tez kompletnie odstaje od hilti.
    Tak wiec mam troche doswiadczenia i porownania (tylko) pomiedzy niedostepna cenowo hilti i duzo odstajacym od hilti boschem - podkreslam, ze to tylko moje, prywatne, doswiadczenia i opinie.
    Natomiast nigdy nie mialem okazji pracowac takimi maszynami innych firm jak makita lub hitachi. Jak juz wyzej wspomnialem w kazdym sklepie inne opinie - jedni wychwalaja boscha inni makite a jeszcze inni hitachi.
    Rozgladam sie za wielkoscia/moca/klasa/modelem jezeli o mlotowiertarke chodzi - bosch gbh 5-40, hitachi dh 40/dh 45, czy tez makita hr4001/hr4011. Na ktora byscie sie zdecydowali, z ktorej korzystacie, jakie macie o niej zdanie, lub z jaka opinia zescie sie spotkali?
    To samo tyczy sie bruzdownicy z odkurzaczem.
    Za wszystkie odpowiedzi z gory b. dziekuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7072413
    AndyPola
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie. Mam prośbę. Interesuje mnie Państwa zdanie, na temat dwóch maszyn- młotów wiercących: Bosch GBH 5-40 DCE, Makita HR 4011 C. Chodzi mi o ich trwałość, wytrzymałość na warunki pracy na budowie oraz ewentualne ceny napraw. Awarie, jakie mogą mnie spotkać przy eksploatacji w/wym. sprzętu. Jestem elektrykiem i narzędzie to będzie mi potrzebne do wykonywania bruzd, oraz przewiertów o średnicy do 35 mm w ścianach betonowych i podobnym materiale. Bardzo dziękuję za odpowiedź i przesyłam pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #3 7084336
    krzysgrom
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Naprawiam elektronarzędzia od 16 lat ale jak bym miał kupić dla siebie młot k-w wybierając z tych dwóch modeli to HR 4011 jedyny ich mankament to wieszające się szczotki na drobnym pisku . A młot GBH 5-40 w przypadku wytarcia szyn prowadzących wiertło = kasacja. Na HILTI bym się nie zdecydował serwis prawie nie istnieje ,ceny części z kosmosu. Co do maszyn HITACHI DH 40;45 Dobry sprzęt o bardzo dużej sile udaru ale coś za coś (mało żywotny bo nienawidzi kucja powietrza ) . "jedni wychwalają boscha inni makite a jeszcze inni hitachi. " . TO JEST MOJA OPINIA ALE JA TO TYLKO NAPRAWIAM nie pracuje tym.
  • #4 7084492
    AndyPola
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Dziękuję za wyjaśnienie. Sprzęt nie jest tani a chciałbym uniknąć rozczarowania. Pracowałem sporo młotami klasy 5 kg Boscha, ale nie miałem nigdy własnego młota wiercącego. Nie znam młotów Makity, choć sporo można spotkać ich na budowach. Opinie o Makicie bywają pozytywne, choć zdaję sobie sprawę, że sporo zależy od tego, kto tym pracuje. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
REKLAMA