logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf III 1.6 AFT - Zbyt wysokie napięcie we wtyczce czujnika Halla, co robić?

wierzba123 15 Lip 2007 23:51 4732 7
REKLAMA
  • #1 4085267
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    Witam. Mam Golfa III 1.6 AFT 101KM. Padl mi czujnik Halla w aparacie zaplonowym. Podczas jego wymiany zauwazylem ze napiecie we wtyczce, ktora idzie do czujnika Halla miedzy stykiem 1 i 3 jest prawie 12v a powinno byc od 4,5v i nie wiecej jak 5,5v. Spotkal sie juz ktos z podobnym problemem i mnie moze naprowadzic gdzie szykac jego przyczyny ?
  • REKLAMA
  • #2 4085272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4085283
    wierzba123
    Poziom 16  
    Ocena: 78
    W ksiazce serwisowej jest tak napisane. Sprawdzalem u dwoch osobo z tym samym silnikiem i maja tak jak w ksiazce czyli 4,5v. To wyglada na to ze u mnie jest cos nie tak :cry:

Golf III 1.6 AFT - Zbyt wysokie napięcie we wtyczce czujnika Halla, co robić?
  • REKLAMA
  • #5 4085399
    lenin10
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    sprawdź anpięcie ładowania - może być tak, że masz większe ładowanie a co za tym idzie zwiększone są wszystkie napięcia w aucie. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź jakie jest napięcie na hallu w innych golfach lub vw z takim samym silnikiem jak u ciebie
  • REKLAMA
  • #6 4085523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4085822
    .gonzo.
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    lenin10 napisał:
    sprawdź anpięcie ładowania - może być tak, że masz większe ładowanie a co za tym idzie zwiększone są wszystkie napięcia w aucie. Jeśli masz taką możliwość to sprawdź jakie jest napięcie na hallu w innych golfach lub vw z takim samym silnikiem jak u ciebie

W tym problem że tu napięcie jest za małe...

Sprawdź kable. Wydaje mi się że może gdzieś zwierać się z masą, któryś z nich...
  • #8 4085949
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    nie szukajcie dziury w całym, napięcie jest prawidłowe i wsio w tym temacie.
    elektrit chyba czas zakończyć ten wątek po tych dwóch ostatnich podpowiedziach

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie III 1.6 AFT pojawił się problem z czujnikiem Halla w aparacie zapłonowym – napięcie na wtyczce między pinami 1 i 3 wynosi około 12 V, podczas gdy według książki serwisowej powinno to być 4,5–5,5 V. Czujnik Halla to hallotron szczelinowy HKZ101 z wewnętrznym stabilizatorem, który może wytrzymać zasilanie do 30 V. Wskazano, że napięcie powinno być zbliżone do napięcia instalacji samochodu, a różnice mogą wynikać z podwyższonego napięcia ładowania akumulatora lub uszkodzeń w okablowaniu, np. zwarcia do masy. Zalecane jest sprawdzenie napięcia ładowania oraz porównanie wartości z innymi pojazdami z tym samym silnikiem. Ostatecznie uznano, że napięcie 12 V jest prawidłowe i nie wymaga interwencji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA