Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5412 - przedwzmacniacz

Kozzi2 17 Jul 2007 01:02 2009 5
    Kozzi2
    Level 20  
    Witam
    Kupiłem Radmora z uszkodzoną końcówką mocy, przy okazji naprawy zrobiłem tunning PeterMana, zagrał za pierwszym razem, lecz jeden kanał jest jakby pozbawiony wysokich tonów, basy są ok, ale soprany są bardzo wyciszone. Gdy ustawię potencjometr od tonów wysokich na -5 to oba kanały grają porównywalnie. Usterka tkwi w przedwzmacniaczu, ponieważ jak na wyjściu przedwzmacniacza zamieniłem kable miejscami, to problem przerzucił się na drugi głośnik, a jak zamieniłem na wejściu, to problem pozostał bez zmian. Jakie elementy mogły ulec uszkodzeniu :?:

PS: Nie chcę wymieniać wszystkich elektrolitów bo to i tak dużo nie daje i nie gwarantuje sukcesu, a znów sprawdzanie wszystkiego po kolei jest pracochłonne i jeszcze przy okazji mogę go jeszcze bardziej uszkodzić.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.
  • Helpful post
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zaopatrz sie w przewód z krokodylkiem do masy i kablem sygnałowym z szeregowo wpiętym kondensatorem 220n i rezystorem 10k. Ten kabel podłącz do ściszonego prawie na maks, małego (taniego!) wzmacniacz, mogą być głośniki komputerowe. Tym kabelkiem przedzwaniaj kolejne tory przedwzmacniacza porównując obydwa kanały. Na słuch ocenisz gdzie giną Ci wysokie tony.
    s_ebo_l
    Level 18  
    Dobry pomysł , ale troche tak na wyczucie :) to samo mozna zrobic z osyloskopem.
    Malas1984
    Level 29  
    Wydaje mi sie ze wysiadly Ci kondensatory w filtrze od wysokich tonow w tym kanale wlasnie lub ktorys z tranzystorkow jest lekko uszkodzony w przedwzmacniaczu. To moje zdanie... Albo gdzies cos lekko zwiera.
    Kozzi2
    Level 20  
    Już doszedłem co mu jest dzięki metodzie którą podał Chaka. Potencjometr od wysokich tonów ma zdartą warstwę oporową, aż do płytki właśnie na tym kanale, a na drugim jest normalnie.

Dzięki za pomoc :)
    _PREDATOR_

VIP Meritorious for electroda.pl
    Wszystko wyjaśnione, temat zamykam!
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba, by post został otwarty, proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu/ tematu!