logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić kierunkowskazy LED w Simsonie bez akumulatora?

onekamel 17 Lip 2007 15:41 6904 8
REKLAMA
  • #1 4089380
    onekamel
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam.
    Tak jak w temacie, jak sprawić aby było to możliwe? Kupiłem do swojego dwukołowca akumulator 6V ale lampki kierunków albo bardzo słabo świecą - na dworze widoczne dopiero jak się ściemnia, albo akumulator szybko pada. Po pierwsze chciałem wymienić żarówki na diody led a po drugie zasilać układ kierunkowskazów (ten fabryczny w moim simsonie) w ten sam sposób jak lampy tył/przód czy światło stopu. Można coś takiego zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 4089833
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    Można
  • #3 4091211
    onekamel
    Poziom 10  
    Mhhhh....a jak? Bezpośrednio podłączyć kierunki pod zasilanie Simsona czy trzeba jakiś układzik zmontować?
    Czy wytwarzany w Simsonie prąd jest stały czy zmienny?
  • REKLAMA
  • #4 4092951
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Żadnego układu nie musisz robić.
    Po prostu odłącz akumulator i podepnij te kable pod zasilanie.
    W magnecie SIMAKA są 3 cewki, jedna zasila reflektor przedni, druga tył, a trzecia jest od zapłonu.
    Proponuje Ci, abyś podpiął się pod tą drugą - od tylnego światła.

pozdro !
    Też mam Simaka :D (s51)
  • #5 4094288
    onekamel
    Poziom 10  
    s51 to tak jak ja, w sumie fajna maszynka ale że ma już 26 latek to czasami coś się w niej sypie;) Dzięki za odpowiedź
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4157448
    onekamel
    Poziom 10  
    bucowski napisał:
    W magnecie SIMAKA są 3 cewki, jedna zasila reflektor przedni, druga tył, a trzecia jest od zapłonu.

Zrobiłem jak kolega mówił, podłączyłem się bezpośrednio pod tylne światło ale do tylnego światła nie dociera prąd stały tylko zmienny, sprawdziłem. Kierunki wymagają zasilania prądem stałym dlatego jest akumulator. Może więc ktoś zaproponuje jakiś prosty ukłądzik ewentualnie może jest jakiś gotowiec do kupienia?
    Pozdrawiam
  • #7 4157867
    charles1991
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    4 diody w mostek graetza i ewentualnie jakiś kondensator na wyjsciu.
  • #8 4218854
    bucowski
    Poziom 21  
    Ocena: 11
    Jak masz napiecie zmienne, a potrzebujesz stale,
    to trzeba je poprostu wyprostowac :P
    Prostownikiem.

Kup w sklepie elektronicznym, jak charles1991 pisze, tzw mostek Graetza, czyli mostek prostowniczy na 4 diodach.
    Najlepiej sie sprawdzi taki w jednej obudoweie z 4 wyprowadzeniami.
    Pojedyncze diody, to zwiekszenie awaryjnosci.
    Na prad min. 4A. Napiecie bez znaczenia.

Oznaczenia wyprowadzen sa zazwyczaj nadrukowane na obudowie.
    do ~ - podlaczas kabelek z magneta
    do drugiego ~ - podlaczasz mase.
    na + masz plus wyprostowanego napiecia
    a na - masz minus wyprostowanego napiecia - nie lacz z masa maszyny.

Za tym mozesz dac jeszcze "duzy" kondensator elektrolityczny.
    Czyli + mostka do plusa kondensatora, - mostka do minusa kondensatora.

Np 4700uF (1mF - 10mF) na napiecie do 16V lub wiecej.

No i masz napiecie stale.
  • REKLAMA
  • #9 19553803
    Grzegorzoreszczuk
    Poziom 2  
    Jak w temacie, tylko pacjent Yamaha wr 426. potrzebuje podłączyć kierunki LED, to znaczy podłączyłem i nie działają, odpalam Moto a kierunek zamiast migać świecą się bardzo słabo pojedyncze diody.. z tego co czytam widzę że potrzebuje właśnie tego mostka + kondensator, ale jak to połączyć? Jak zasilić kierunkowskazy LED w Simsonie bez akumulatora?

Dodano po 12 [minuty]:

Dodam że pod kabel zasilania z Magneto są podłączone kierunki z przekaźnikiem LED poprawnie. Więc muszę pomiedzy pin który wychodzi z Magneto(+) a instalacje świateł wpiąć ten mostek i kondensator, tak? Tylko właśnie potrzebuje żeby ktoś mi to jakoś rozrysował😆 z góry dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zasilania kierunkowskazów LED w motocyklu Simson bez użycia akumulatora. Fabryczny układ kierunkowskazów wymaga zasilania prądem stałym, natomiast prąd generowany przez magnes w Simsonie jest zmienny. Propozycją rozwiązania jest zastosowanie mostka prostowniczego Graetza złożonego z czterech diod, który przekształca prąd zmienny na stały. Dodatkowo zaleca się użycie kondensatora elektrolitycznego (np. 4700 µF, 16 V lub więcej) na wyjściu mostka, co stabilizuje napięcie. Mostek prostowniczy powinien mieć oznaczone wyprowadzenia: dwa wejścia na prąd zmienny (~), wyjście plus (+) i minus (-) napięcia stałego, przy czym minus nie powinien być połączony z masą maszyny. Podłączenie kierunkowskazów LED wymaga więc wpięcia mostka i kondensatora pomiędzy cewkę zasilającą tylne światło a instalację kierunkowskazów. Dyskusja zawiera także pytanie o schemat połączenia dla podobnego problemu w motocyklu Yamaha WR 426, gdzie kierunkowskazy LED świecą bardzo słabo bez odpowiedniego prostownika i kondensatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA