logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mostkować wzmacniacz 2-kanałowy 60W RMS do subwoofera?

Crahen 02 Lis 2003 08:23 1479 4
REKLAMA
  • #1 383402
    Crahen
    Poziom 11  
    Mam takie pytanie, bo nie znam sie na tym za bardzo, a mianowicie jak sie mostkuje wzmacniacz? Mam na wzmaku tylko 2 wyjscia ( lewy i prawy kanal ) co trzeba podlaczyc i w jaki sposob?? Wzmak ma po 60W RMS na kazdy kanal a ja potrzebuje podlaczyc do tego Subwoofer i dlatego pytam jak zrobic mostek. Prosze mi wytlumaczyc wszystko lopatologicznie, po kolei, jak krowie na rowie ;) Wiem ze ne kazdy wzmak da sie mostkowac, ale jezeli juz nie dam rady mojego, to napewno przyda mi sie to na przyszlosc :) Z gory dzieki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 383500
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    budujesz odwracacz fazy schematy sa na elektrodzie podlaczasz do niego sygnal a z odwracacza do wejsc lewego i prawego kanalu a glosnik go plusow lewego i prawego kanalu i juz
  • REKLAMA
  • #4 383519
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    słuchajcie ja zrobilem odwracacz fazy z praktycznego elektronika i działa ale nei o to mi chodzi jak zmostkowac np eltrona 30 z eltronem 60?? chodzi mi o mostkowanie dwóch innych wzmacniaczy o innym wzmocnieniu
  • #5 383552
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    1. muśisz zastosować tłumikna wejściu wzmacniacza o większym wzmocnieniu, ew mniejsze wzmocnienie w układzie odwracającym fazę
    2. Dla dw óch zmostkowanych wzmacniaczy o różnych mocach i wzmocnieniach napięciowych otrzymasz podwojenie mocy mniejszego wzmacniacza (na dwukrotnie większej impedancji obciazenia)
    dalsze zwiększanie sygnału doprowadzi do przesterowania mniejszego wzmmacniacza i zadziałania zabezpieczeń (a jeśli nie ma to do przeciażenia)
REKLAMA