logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sformatowany dysk w laptopie i nowy Windows bez mej zgody!

jazda-przemo 18 Lip 2007 19:39 4045 24
  • #1 4093144
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Od razu dojdę do sedna sprawy.
    Wiec kolega sformatował mi dysk w laptopie i wgrał nowy Windows bez moje zgody.
    Problem polega na tym ze chce sie dowiedzieć czy da rade odtworzyć z powrotem zawartość dysku jaka była wcześniej tzn. zdjęcia, pliki.
    Jeśli tak to proszę o jakieś namiary, jeśli nie to ktoś będzie na mnie bardzo zły.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem temat postu oraz poprawiłem sam post!

• #2 4093270
    bursta
    Poziom 27  
    Ocena: 34
    Samo sformatowanie nie jest jeszcze tragiczne, gorzej jeśli Twoje zdjęcia zostały nadpisane nowymi plikami. Ale odzyskać pliki możesz próbować. Podłącz dysk do innego komputera a wyniki zapisuj na drugim nośniku, to bardzo ważne - nie nadpisujesz poszukiwanych plików. Możesz użyć takich aplikacji jak: GetDataBack (wersja dla FAT jak też dla NTFS), RStudio data recovery utility for NTFS FAT, Ontrack EasyRecovery i wiele innych (zapewne koledzy dopowiedzą jakie jeszcze). Dla lepszego efektu mozesz użyć kilku programów po kolei - zawsze więcej się odzyska. Pozdrawiam
  • #3 4093544
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Jeszcze darmowy PC Inspector File Recorvery
  • #4 4093625
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Dzieki za pdpowiedzi.Mozecie mi jeszcze powiedziec jak to spiac mam Dwa laptopy jeden z ktorego chce odzyskac dane i drugi spiac je kablem usb .Na ktorym kompie zainstalowac te programy.Szczerze powiem nie doknca jestem w tym dobry.Nie mam mozliwosci podpiecia samego dysku bo nie wiem jak?
  • #5 4093658
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Zwykłym kablem USB nie zepniesz.Najlepiej dysk z laptopa podłączyć przez przejściówkę do stacjonarnego.
  • #6 4093688
    shizy
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Zeby nie mieszac na HDD w laptopie nagraj na Pena Easy Recovery uruchom go i zgrywaj pliki na pena.
  • #7 4093704
    bursta
    Poziom 27  
    Programy instalujesz na innym dysku niż ten z którego chcesz odzyskać dane, co do podpięcia dysku - może poproś kogoś bardziej zaawansowanego w komputerach. Chodzi o to by dysk był bierny podczas przeszukiwań, oprócz programu przeszukującego nie powinna pracować żadna inna aplikacja. To da najlepsze rezultaty a na nich Ci najbardziej zależy.

Pozdrawiam
  • #8 4093827
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Dysk z laptopa do blaszaka przez przejściówkę IDE2,5->3,5 (nie USB) i program do odzyskiwania danych, ale zależnie od systemu plików i stopnia fragmentacji plików na dysku przed formatowaniem, część danych została nieodwracalnie utracona. Windows był i jest na początku dysku, więc dużo danych nie zostało nadpisanych.

Swoją drogą oddając komputer do serwisu, też masz bardzo prawdopodobne, że dostaniesz go po naprawie z czystym dyskiem, chyba że wyraźnie zaznaczysz, że zależy Ci na danych (wtedy najprawdopodobniej wykonana zostanie, odpłatnie, kopia dysku).
  • #9 4094026
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Takie pytanie , czy ten pen do dobre rozwiazanie.
    Czy ten pen ma byc podlaczony do tego komputra z ktorego chce odzyskac dane. Problem polega na tym ze stalo mi sie to w Irlandi i nie za bardzo wiem gdzie co kupic, a naprawde zalezy mi na jak najszybszym rozwiazaniu tego problemu.
    Ponownie mam pytanie? Czy jest ktos na forum na tyle mocny zeby rozwiazac ten problem. Prosil bym o nr. Skype lub tel.
    Czekam dalej na porady.
    Dziekuje za pomoc!
  • #10 4094202
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    :arrow: jazda-przemo - Tu nie trzeba mocnych. Raczej ty jestes za slaby, jezeli te porady z postów wyzej przekraczaja twoje mozliwosci.
  • #11 4094499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4094578
    tronic1
    Spec od komputerów
    Przejściówka 2.5"/3.5" nie jest droga,w Polsce kosztuje kilkanaście zł.Powinneś dostać w sklepie-serwisie laptopów.Wtedy tylko dostęp do stacjonarnego komputera.Takie rozwiązanie jest chyba najbezpieczniejsze dla danych.Programy do odzysku instalujesz na dysku komputera stacjonarnego i działasz.Odzyskane pliki też składasz na dysku stacjonarnego.
  • #14 4095362
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Wiec tak sciaglem Easy Recovery 5.1, 6.0 mam tez cos takiego jak Recovery foto i pare innych programow ktore sciaglem.
    Co do komputera blaszaka zdobylem, ale to staroc ma maly dysk tylko 3GB.
    Ma wyjscie na USB i teraz moje pytanie czy mozna sciagac pliki kawalkami i je zgrywac np. na drugiego laptopa.
    Co do tej przesciowki to chyba nie wszystkie laptopy maja te same gniazda z tylu?
    Bo ten Dell z ktorego chce to wyciagnac ma inne zlacze od Toshiby wiec teraz nie wiem czy zabrac i pokazac im o jaka przejsiowke mi chodzi?
  • #15 4095391
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Wyjmujesz dysk z laptopa i ew. z kasetki i podpinasz go przez przelotkę do taśmy IDE blaszaka, ten nie może być jakiś maksymalny staroć, bo musi obsłużyć zapewne kilkunasto-kilkudziesięcio gigabajtowy dysk z laptopa.

Każdy dysk IDE 2,5" ma takie samo złącze, tylko w niektórych laptopach jest umieszczony w dodatkowej kasetce (HDD Cartridge).
  • #16 4095427
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4096008
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Jutro bede mial przelotke i postaram sie zaczac dzialac tylko teraz martwie sie tym starym kompem .
  • #18 4097325
    bursta
    Poziom 27  
    Do tego blaszaka możesz podpiąć pendrive i w ten sposób będziesz miał gdzie zrzucić dane.
    Pozdrawiam
  • #19 4099622
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Wiec tak, podpiolem przez te zlaczke, ale teraz mam inny problem.
    Nie wiem jak i co ustawic w biosie. Zasilanie pasuje tylko od flopy, a podlaczenie od CD Rom-u.
    Podlaczylem, ale nie widzi tego HDD nie wiem co i jak poprzestawiac ten komputer blaszak jest badzo stary.
  • #20 4099644
    tronic1
    Spec od komputerów
    No to może być problem.W blaszaku wejdź do biosa i włącz autodetekcję dysku.Jak go nie wykryje to nic nie zdziałasz.Będziesz musiał znaleść jakiś nowszy komputer,który wykryje dysk.
  • #21 4100627
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4111619
    jazda-przemo
    Poziom 11  
    Ta stary ze nie ma autodetekcij w wyborze tylko: disabled, hdd, flopt, network.
    Ale bede mial cos nowszego w piatek.
    Probowalem ten numer z penem, ale program znalazl tylko kasowane pliki przed formatem.
    Teraz jesli chce obejrzec plik lub zawartosc to otwiera sie chyba notes i jakies kolka i inne pierd..wyskakuja.
    Tak przy okazij ktos ma jakies namiary na kogos kto zaimuje sie czyms takim profesionalnie?
  • #23 4111699
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    Cytat:
    disabled ,hdd,flopt,network

Czy to nie przypadkiem wybór urządzenia bootującego?
  • #24 4111799
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4112389
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    jazda-przemo napisał:
    Witam.Wiec kolega sformatował mi dysk w laptopie i wgrał nowy Windows bez moje zgody.
    Problem polega na tym ze chce sie dowiedzieć czy da rade odtworzyć z powrotem zawartość dysku jaka była wcześniej tzn. zdjęcia, pliki.

Jakąś część danych napewno uda się odzyskać . Jeśli danych było naprawdę dużo , to te które nie zostały nadpisane . Formatowanie nie jest tu przeszkodą . Podepnij dysk do innego komputera przez przejściówkę i z niego użyj programu do odzysku danych np. pci filerecovery .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odzyskaniem danych po sformatowaniu dysku w laptopie i instalacji nowego systemu Windows bez jego zgody. Formatowanie samo w sobie nie usuwa całkowicie danych, ale nadpisanie plików może utrudnić odzyskanie. Zaleca się podłączenie dysku z laptopa do innego komputera stacjonarnego za pomocą przejściówki IDE 2,5" na 3,5" (nie USB) i instalację programów do odzyskiwania danych na komputerze stacjonarnym, aby uniknąć nadpisywania danych. Polecane aplikacje to GetDataBack (wersje dla FAT i NTFS), RStudio Data Recovery, Ontrack EasyRecovery oraz darmowy PC Inspector File Recovery. Użytkownik powinien unikać pracy na dysku, z którego chce odzyskać dane, oraz nie instalować programów na tym samym nośniku. Problemy techniczne pojawiły się przy podłączaniu dysku do starego komputera stacjonarnego, który nie wykrywa dysku – konieczne jest włączenie autodetekcji w BIOS lub użycie nowszego sprzętu. Programy demo mogą ograniczać odzysk do pierwszych plików. W przypadku dużej ilości danych i ich częściowego nadpisania, odzyskanie pełnej zawartości może być niemożliwe. Wskazane jest skorzystanie z pomocy profesjonalistów zajmujących się odzyskiem danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA