logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ATX DELTA DPS-350PB-2c rev.01 zawyżone napięcie 12V

tygrys28 19 Lip 2007 09:55 2210 11
REKLAMA
  • #1 4094491
    tygrys28
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Witam

Ja to mam pecha chyba panowie, otóż kupiłem na allegro zasilacz 350 W model: DELTA DPS-350PB-2c rev.01 Który po podłączeniu do komputera ma na linii 12v aż 14.5V i podejrzewam żeby jeszcze wzrosło spokojnie, do 15 ale nie czekałem na to tylko szybciutko wyłączyłem, linia 5v jest w porządku, zasilacza na stole pod obciążeniem 2x HDD ma wszystkie napięcia w normie, dopiero po zamontowaniu go komputerze pojawił się problem z linią 12v
    zasilacza docelowo miał pracować z w takiej konfiguracji:
    Procesor: Athlon 1.4GHz
    Płyta główna: ECS K7S5A
    Ram: 2x 256MB PC133
    Karta grafiki: tymczasowo AtiRagePro 128MB a w nie dalekiej przyszłości o ile by nie było problemów z jej działaniem miała być karta ATI RADEON

9500128MB256Bit

1 x HDD oraz 1x FDD
    Dwa napędy optyczne (nagrywarka dvd i cdr-rw)

A teraz zasadnicze pytanie, co jest uszkodzone w tym zasilaczu, warto się pokusić o jego naprawę, jakie mogą być koszty?, Czy lepiej się go pozbyć-oddać kosztował tylko 30zł ile by trzeba włożyć, aby działał na 100% - mam nadzieje ze znawcy tematu na pewno będą wiedzieć czy warto go naprawić?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4094584
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    Pierwsze pytanie: czym mierzyłeś ten zasilacz (a nie zasilacza, to nie przedszkole, żebyś tak pisał :!: ) :?:
    Po drugie: skoro nowy to możesz go odesłać do sprzedawcy z zaznaczeniem problemu i z prośbą o wymianę.

Pozdrawiam
    Adam

EDIT
    Kosztował 30 zł :?: :lol: Wybacz, ale "tanie mięso psy jedzą".
  • #3 4094611
    tygrys28
    Poziom 17  
    Adam-T napisał:
    Pierwsze pytanie: czym mierzyłeś ten zasilacz (a nie zasilacza, to nie przedszkole, żebyś tak pisał :!: ) :?:
    Po drugie: skoro nowy to możesz go odesłać do sprzedawcy z zaznaczeniem problemu i z prośbą o wymianę.

Pozdrawiam
    Adam

EDIT
    Kosztował 30 zł :?: :lol: Wybacz, ale "tanie mięso psy jedzą".

Kolego Adam-T wiem jak się mierzy i czym się mierzy napięcia w zasilaczu i a po drugie nie przypominam sobie ze bym wspominał ze jest to nowy zasilacz - ma kolega racje to nie przedszkole i nie sadze żeby post kolegi coś w nosi do tematu?, Proszę o odpowiedz tylko osób, które chcą pomóc a nie nabijać sobie posty tekstami jak kolega wyżej.
  • REKLAMA
  • #4 4094673
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    tygrys28 napisał:
    kolego Adam-T wiem jak sie mierzy i czym sie mierzy napięcia w zasilaczu

No to wystarczyło o tym napisać (chociażby teraz), bo spotkałem sie, że odczyt w biosie ludzie uważali za pomiar.

tygrys28 napisał:
    i a po drugie nie przypominam sobie ze bym wspominał ze jest to nowy zasilacz

Fakt, źle się wyraziłem. Pisząc nowy miałem na myśli nowy zakup, a to przecież też można reklamować u sprzedawcy.

tygrys28 napisał:
    ma kolega racje to nie przedszkole i nie sadze żeby post kolegi coś w nosi do tematu?

Moje "po pierwsze" to jest prośba o dodatkowe informacje, których, moim zdaniem brakowało. Natomiast moje "po drugie" to już jest moja rada co z tym zrobić, ale jak kolega twierdzi, że mój post nic nie wnosi to przepraszam.

Pozdrawiam
    Adam
  • REKLAMA
  • #5 4094740
    tygrys28
    Poziom 17  
    Kolego Adam-T myślę że czytał kolega mało uważnie mój post, bo napisałem wyraźnie ze zasilacz na stole pod obciążeniem 2x HDD ma wszystkie napięcia w normie, dopiero po zamontowaniu go w komputerze pojawił się problem z linią 12v - uważa kolega że to nie nasuwa spostrzeżenia, że aby to stwierdzić użyłem do tego miernika - w końcu był na stole i na sztucznym obciążeniu, a nie sugerowałem się napięciami w biosie – dodam że nigdy nie sugeruję się wyłącznie napięciami, jakie pokazuje BIOS, podobnie użyłem miernika do pomiaru napięć po zamontowaniu zasilacza w PC.

A jeśli chodzi o zwrot na właścicielowi to chciałbym się z tym wstrzymać, bo może okazać się ze jest to błaha usterka niewarta wysyłki i kosztów z tym związanych, a zasilacz by po jej usunięciu spokojnie mi służył w tej konfiguracji, ale do tego potrzebna mi jest opina obeznanych w temacie – gdyż zasilacz jest zaplombowany mimo że nie na gwarancji a jak ją ruszę a okaże się że koszty będą wysokie to wiadomo że właściciel mi nie przyjmie zwrotu, bo powie ze grzebałem i moja wina - tak więc proszę o pomoc fachowców w temacie.

Więc, jakich informacji koledze brakowało?

Pozdrawiam
  • #6 4094808
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Koledzy.
    Przestańcie się brać za łby i czepiać słówek.

Do niczego dobrego to nie doprowadzi.
    Pax, Pax, Pax ... :D
    :arrow: tygrys28 wydaje mi się że najlepiej chyba będzie wymienić ten zasilacz jeżeli masz taką możliwość i to najlepiej za gotówkę. Adam-T ma rację pisząc że nie zawsze, a w zasadzie mało kiedy, to co tanie jest naprawdę dobre.
    Ponieważ podałeś dokładnie model tego zasilacza :D może wypowie się ktoś kto taki zasilacz już użytkuje.
    Pozdrawiam.
  • #7 4094993
    tygrys28
    Poziom 17  
    Oddać najłatwiej. A jak trafię znów na dziadostwo :cry: Więc może wnikniemy w jego strukturę i coś z tego wyjdzie :?: :idea:
  • #8 4095213
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Witam
    Najlepiej oddać zasilacz i po problemie.Jeżeli chcesz naprawiać sobie zasilacz do kompa to twoja sprawa,chyba że chcesz spalić płytę i resztę.Moim zdaniem lepiej kupić nowy ze sklepu niż jakiś używany.
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #9 4095829
    SLiDer84
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Najpier na twoim miejscu obejrzalbym kondensatory, potem przemierzyl diody i tranzystory. Dobrze jest zawsze na poczatku zasilaczobejrzec ;)
    Prawdopodobnie dioda lub tranzystor. Koszt naprawy troche czasu i kilka groszy. Ponaprawialem sie takich zasilaczy mase swego czasu.
  • #10 4095909
    vcc
    Poziom 35  
    Ocena: 465
    Cytuję:
    Procesor: Athlon 1.4GHz
    Płyta główna: ECS K7S5A
    Ram: 2x 256MB PC133
    Karta grafiki: tymczasowo AtiRagePro 128MB a w nie dalekiej przyszłości o ile by nie było problemów z jej działaniem miała być karta ATI RADEON

9500128MB256Bit

1 x HDD oraz 1x FDD
    Dwa napędy optyczne (nagrywarka dvd i cdr-rw)

Czy to warte jest sprzętu za 30 zł?, jak dla mnie to nie, radzę oddaj ten zasilacz i kup nowy, nie warto ryzykować bo naprawiane zasilacze nigdy do końca nie są pewne.
  • #11 4096457
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Wbrew pozorom w zasilaczu może być uszkodzona linia +5v. Stabilizacja napięcia właśnie jest podpięta do +5v i jak uszkodzona np. jest dioda prostownicza w +5v to spada te napięcie. Stabilizacja dąży do uzyskania tego napięcia na odpowiednim poziomie i podnosi zasilanie, a że podnosi wszystkie na raz, to z +12v robi się +15v i więcej. Przez to możesz spowodować katastrofalne uszkodzenie kompa a więc lepiej go wymienić.
  • #12 4972022
    tygrys28
    Poziom 17  
    dziekuje panowie za rady, zasilacz zrociłem sprzedającemu, naszczescie okazał sie uczciwy i nie robił zadnych prroblemów i kupiłem FORTORONA FSP350MDM i jak narazie wszystko działa.
    temat wiec zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył zasilacza ATX DELTA DPS-350PB-2c rev.01, który po zamontowaniu w komputerze wykazywał podwyższone napięcie na linii +12V sięgające 14,5V, podczas gdy linia +5V pozostawała w normie. Pomiar napięć wykonano miernikiem zarówno na stole pod obciążeniem (2x HDD), gdzie wartości były prawidłowe, jak i po instalacji w komputerze, gdzie pojawił się problem. Konfiguracja sprzętowa obejmowała procesor Athlon 1.4GHz, płytę główną ECS K7S5A, pamięć RAM 2x256MB PC133, kartę graficzną Ati RagePro 128MB (z planami na ATI Radeon 9500 128MB), dysk HDD, FDD oraz dwa napędy optyczne. W dyskusji zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzenie elementów stabilizujących napięcie, np. diody prostowniczej lub tranzystora, co powoduje wzrost napięcia +12V w wyniku błędnej regulacji stabilizacji opartej na linii +5V. Naprawa może być tania, ale ryzyko uszkodzenia podzespołów komputera jest wysokie. Zalecano zwrot zasilacza do sprzedawcy lub zakup nowego, gdyż tanie zasilacze często są zawodnej jakości. Ostatecznie zasilacz został zwrócony, a użytkownik zakupił model FORTORON FSP350MDM, który działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA