logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siemens C65 - wyłącza się podczas szukania sieci

T1omek 20 Lip 2007 16:40 1359 19
REKLAMA
  • #1 4098876
    T1omek
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam wszystkich. Mam następujący problem: tel działa bezproblemowo bez włożonej karty natomiast gdy sie włoży karte obojetnie jaką to nieraz uruchomi się i w trakcie szukania sieci jest krótkie pisknięcie i wyłącza sie a nieraz to sie aby zaświeci i wyłącza sie tak samo potem nawet niechce sie włączyc bez karty musi troche odpocząc co moze być nie tak?? Rozebrałem go i okazało sie ze brak jednej cewki obok tego gniazda na antene zewnętrzną oraz te gniazdo jest jakby skrosowane tzn sa połączone te dwa styki po obu stronach. Pozdrawiam i z góry dziękuje wszystkim. Postaram sie w najbliższym czasie powymieniac wszystkie elementy koło tego gniazda moze to cos pomorze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4098894
    Sciemek
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Problem może być spowodowany brakiem cewki, o której napisałeś (jeśli widać, że została stamtąd usunięta) sprawdź czy pomiędzy płytą a tym złączem do anteny zewnętrznej nie ma zimnych lutów. Poszukaj schematu i sprawdź czy cewka rzeczywiście powinna się tam znajdować i jaka jest jej wartość lub podmień za pomocą lutownicy z niedziałającego C65.

Good luck :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4098934
    KanekS
    Poziom 29  
    Ocena: 40
    Skombinuj jakiegos Siemensa na czesci S-Gold (seria x65 i wyzej). Przełoz tą cewkę.
    Wgraj nowy soft, a najlepiej pełnego FullFlasha.
    Jak nie pomoze, bedziemy dalej myśleć.

PS: Pisze sie POMOŻE, a nie POMORZE. :)
  • REKLAMA
  • #4 4099677
    T1omek
    Poziom 19  
    flash już robiłem jest dokładnie tak samo tzn wyłącza sie podczas szukania sieci. Odkopałem gdzieś drugą płyte do c65 więc wszystko posprawdzam co powinno byc na płycie narazie nie mam mnie w domu wiec nie bardzo mogę zrobic to teraz ale jak wrócę w niedzielę to wszystko sie wyjaśni dzięki za odpowiedzi Pozdrawiam
  • #5 4105935
    T1omek
    Poziom 19  
    Witam wszystkich jeszcze raz tamten siemens miał zimne luty Mam teraz inny kłopot kupiłem nową płytę do c65 i przy próbie zapisania wyliczonych kodów do tela wyskakuje w papuasie komunikat brak odpowiedzi z telefonu pomimo to ze naciskam czerwoną słuchawkę i łącze TP wogóle różne kombinacje z nimi gdy biorę w zakładce flash pauza i new bootcore to startować startuje dobrze ale później wyskakuje komunikat, że złe IMEI i nie może dokończyć już niewiem co to może być? Czy ktoś z większym stażem w GSM mógłby mi powiedzieć pokolei procedurę wpisywania do nowej płyty Imei Wiem że było wiele razy ale akurat tego dokładnie nie było i niewiem czemu mi nie działa Wielkie dzieki za każdą odpowiedź Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4108810
    T1omek
    Poziom 19  
    Czy naprawde nikt nie pomoże?? Juz niemam na niego siły cały czas niechce mi wpisać kodów do tela nie wchodzi w service mode i nie bootuje sie powtarzam ze jest to nowa płyta
    zrobiło sie to po próbie wgrania winswupa po paru minutach wyskoczył jakis blad i juz tak zostało tel reaguje na czerwoną słuchawke w papuasie i na tp tez jak jest potzrebny
  • #7 4108853
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4112000
    T1omek
    Poziom 19  
    właśnie tak zrobie umówiłem sie z gościem za 25ł w serwisie mi zrobi martechem profesjonalnie dzięki wszystkim za odpowiedzi jak cos nie wypali to sie odezwe Pozdrawiam t1omek
  • #9 4115682
    T1omek
    Poziom 19  
    Tel nie naprawiony koleś w komisie nie zdołał wgrać IMEI do OTP. Wcześniej Jak robiłem TP późno w nocy to naruszyłem ścieżki i teraz niema już do czego przylutować zworki między ścieżami więc flash nie ma zasilania i tel martwy. Niewiem czy jak podniosę flasha to da rade naprawic ścieżki Narazie nic już z tym nie zrobię jak bedzie wypłata to kupię drugą płytę i ja od razu zaniosę do serwisu na Martecha Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 4116150
    Jacek Eltronix
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Wniosek-poszukiwanie wiedzy i nabywanie doswiadczenia kosztuje.Ale nie przejmuj sie za bardzo-kazdy z nas pewnie uwalil nie jeden telefon,i pewnie nie raz uwali.Podstawa to czytaj i pytaj,zanim zaczniesz cos grzebac w telefonie.
    Pozdrawiam
  • #11 4133506
    T1omek
    Poziom 19  
    Czy spotkał sie ktoś z takim przypadkiem ze tel wyłącza się podczas szukania sieci??
  • #12 4133528
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #13 4133548
    syckoketrzyn
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    np nokia częsty przypadek np. uszkodzonej końcówki mocy.W siemensach może to być też oznaką mocnego wyeksploatowania baterii.
  • #14 4134014
    T1omek
    Poziom 19  
    ok spróbuje podnieść PA i wtedy sie zobaczy tylko jest jeszcze jedna zecz jak sie takk ze dwa trzy razy wyłączy to potem przez jakis czas sie włączyc niechce tylko pojawia sie kreska na ekranie i zaraz znika
  • #16 4135586
    T1omek
    Poziom 19  
    On sie nie wiesza tylko poprostu dzieje sie to samo co przy nagłym wyjęciu baterii dialog oczywiscie jest.
  • Pomocny post
    #17 4135801
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4135963
    T1omek
    Poziom 19  
    W poprzedniej wiadomości zwróciłem sie do "Bride" który chyba nie dokładnie przeczytał wszystkie posty i nie wiedział jakie mam objawy Nic takiego nie mówiłem ze nie umiem tego zrobić.
  • #19 4148892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4148940
    T1omek
    Poziom 19  
    To jednak była PA uszkodzona. Wielkie dzieki Wszystkim. Kolego Wolaicki troche zaufania dla osób które mają dużo większe doświadczenie. W tym modelu często padają płyty ale to nie znaczy że każde uszkodzenie wiąze się z wymianą płyty. Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i dziękuje!

Podsumowanie tematu

✨ Siemens C65 wyłącza się podczas wyszukiwania sieci, co może być spowodowane brakiem cewki przy gnieździe anteny zewnętrznej lub uszkodzoną końcówką mocy (PA). Brak cewki i zimne luty w okolicy anteny mogą powodować problemy z zasilaniem i stabilnością telefonu. Próby wgrania nowego oprogramowania (flash, full flash) nie rozwiązały problemu. Wymiana płyty głównej i wpisanie IMEI do nowej płyty okazały się trudne, zwłaszcza po uszkodzeniu ścieżek podczas programowania. Zalecane jest użycie profesjonalnego sprzętu do programowania (np. Martecha). Uszkodzona końcówka mocy PA jest częstą przyczyną wyłączania się telefonu podczas logowania do sieci. Po wylutowaniu PA telefon może działać stabilniej, co potwierdziło ostateczne rozwiązanie problemu. W modelu C65 często padają płyty główne, ale nie każde uszkodzenie wymaga ich wymiany – diagnoza końcówki mocy jest kluczowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA