logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1.6 GLI 1996 - nierówna praca na benzynie, poprawna na LPG, co sprawdzić?

pioszyma 20 Lip 2007 17:14 1929 10
REKLAMA
  • #1 4098972
    pioszyma
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Problem jak w temacie. Na LPG jest wszystko OK. Zdjąłem filtr paliwa - bez zmian. Przy włączeniu zapłonu pompka podaje paliwo (po 10 włączeniach ok 0,4 litra - sprawdzałem pompując do pojemnika. Jest jeszcze jeden ciekawy objaw - jak bardzo szybko pulsacyjnie dodaję gazu to na benzynie pracuje normalnie - potem pedał gazu mogę utrzymywać w stałym położeniu. Polonez GLI 1996. Przebieg 149000. Jakie mogą być przyczyny takiego zachowania?
  • REKLAMA
  • #2 4099517
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    dzieje się to przy pełnym baku czy pustym??? a moze cały czas??? Spróbuj wlać denaturatu do baku. czesto gdy nie tankujemy do pełna to zbiera sie woda. pozdrawiam
  • #3 4099608
    pioszyma
    Poziom 10  
    Stan zbiornika utrzymuję między 1/2 a 1/3 tak aby pompka nie zatarła się. Woda raczej odpada bo zbiornik był mieniany 10000 km wstecz. Jeżdzę na LPG więc woda raczej odpada. Ktoś mi wspomniał o potencjometrze przepustnicy. Może to jest ta przyczyna?
  • REKLAMA
  • #4 4100190
    liszkar
    Poziom 20  
    spróbuj rozłączyć akumulator na jedną noc. moze pomoże
  • REKLAMA
  • #5 4100428
    pioszyma
    Poziom 10  
    Miałem wypięty akumulator (sąsiadowi padł i pożyczałem) Niestety objaw ten sam. Na forum przeczytałem, że m.i. za wysokie napięcie powoduje takie zachowanie. Spróbuję jeszcze pomierzyć. Pozdrawiam.
  • #6 4101361
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    Co oznacza "źle pracuje na benzynie"?I kiedy - podczas postoju,podczas jazdy?
  • #7 4101507
    pioszyma
    Poziom 10  
    Zarówno na postoju jak i w czasie jazdy traci całkowicie moc tak jakby nie dochodziło paliwo. Ale (jak wcześniej pisałem) po kilkunastokrotnym szybkim wciśnięciu pedału gazu pracuje normalnie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4101546
    Albercik 321
    Poziom 25  
    Ocena: 164
    W takim razie sprawdz ciśnienie pompki paliwa,regulator ciśnienia paliwa.Ciśnienie powinno wynosić 0,07MPa.Nie wykluczone też,ze siada pompka paliwa.Osobiście proponuję wymontować całe urządzenie wtryskowe(wcześniej nalezy zaopatrzyć się w komplet uszczelek) i dokładnie przeczyścić.Sprawdz też silniczek krokowy.Za wysokie napięcie odpada,ponieważ ECM wywaliłby błąd.Potencjometr przepustnicy tez odpada,ponieważ w tym silniku go nie ma(mam na myśli urządzenie wtryskowe Abimexu).
  • #9 4101933
    liszkar
    Poziom 20  
    sprawdź jeszcze pompkę pomocniczą w baku. Kiedyś miałem taki obiaw seacie i po wymianie tej pompki wszystko grało. pozdrawiam
  • #10 4102039
    pioszyma
    Poziom 10  
    W poniedziałek skorzystam ze wszystkich wskazówek (ciśnienie to mogę jedynie "zmierzyć" zatykając rurkę palcem ale i z takiej metody można wyciągnąć jakieś wnioski - przynajmniej wiem, że ma to być 0,07 MPa. Dzięki za rady. Pozdrawiam.
  • #11 4102192
    kamihen
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Zainwestuj w pompę paliwa nową problem zniknie.

Podsumowanie tematu

✨ Polonez 1.6 GLI z 1996 roku ma problem z nierówną pracą silnika na benzynie, podczas gdy na LPG działa poprawnie. Pompa paliwa podaje paliwo, jednak silnik traci moc zarówno na postoju, jak i podczas jazdy, a po szybkim pulsacyjnym dodaniu gazu praca silnika się poprawia. Wykluczono obecność wody w zbiorniku oraz problemy z potencjometrem przepustnicy, który w tym modelu nie występuje. Sugerowane przyczyny to niewłaściwe ciśnienie paliwa (powinno wynosić około 0,07 MPa), uszkodzona lub zużyta pompa paliwa, regulator ciśnienia paliwa, ewentualnie pompa pomocnicza w baku. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia paliwa, dokładne oczyszczenie układu wtryskowego wraz z silniczkiem krokowym oraz rozważenie wymiany pompy paliwa na nową. Wysokie napięcie zostało wykluczone jako przyczyna, ponieważ w takim przypadku ECM zgłosiłby błąd.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA