logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w wyborze pralki Electrolux do 1550zł

bubus5 03 Maj 2016 15:07 19311 407
Najlepsze odpowiedzi

Który model Electroluxa wybrać w budżecie do 1550 zł i czy lepiej kupić wersję slim czy standardową?

Oba modele są dobrym wyborem, a jeśli łazienka jest mała, lepiej wziąć wersję slim EWS, natomiast przy większym miejscu sensowniejszy będzie standardowy EWF [#3396197][#3398404] EWS to pralka slim o głębokości ok. 45 cm, a EWF to model standardowy ok. 60 cm, więc przy tych dwóch konkretnych modelach kluczowe są wymiary, nie sama marka [#3398404] W dyskusji Electrolux był oceniany jako marka solidna i porównywalna pod względem awaryjności z Bosch/Siemens, a dodatkowo część forumowiczów wskazywała na lepsze płukanie niż w Boschu [#3438499]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 3396048
    bubus5
    Poziom 2  
    Poprzednie posty.

Witam.
    Święta święta, nowy rok i pralka padła.
    Jestem zmuszony do jak najszybszego kupna pralki.
    Poczytałem na forum porady wskazówki itp i mam do Was pytanie.

Mam 2 pralki na oku.Oto one:

http://www.electrolux.pl/node428.asp?Products=38325,38308

Różnica cenowa w sklepacvh internetowych między pralkami jest około 200zł a cenę jaką mogę wydać to 1500-1550( z transportem).
    Czy mogę liczyć na pomoc odnośnie tych pralek co podałem w linku ewentualnie zaproponowanie czegoś innego w cenie jak,ą przedstawi,łem??
  • #2 3396197
    rectosei
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    bubus5 napisał:
    Witam.
    Święta święta, nowy rok i pralka padła.
    Jestem zmuszony do jak najszybszego kupna pralki.
    Poczytałem na forum porady wskazówki itp i mam do Was pytanie.

Mam 2 pralki na oku.Oto one:

http://www.electrolux.pl/node428.asp?Products=38325,38308

Różnica cenowa w sklepacvh internetowych między pralkami jest około 200zł a cenę jaką mogę wydać to 1500-1550( z transportem).
    Czy mogę liczyć na pomoc odnośnie tych pralek co podałem w linku ewentualnie zaproponowanie czegoś innego w cenie jak,ą przedstawi,łem??

Te pralki to niezły wybór, znajomi mają pierwszą z nich i śmiga elegancko, generalnie są z niej bardzo zadowoleni (przesiedli się z Whirpoola). Sklepy internetowe to ciekawy pomysł, na tym forum kilka osób nabyło w ten sposób swój sprzęt i cała transakcja przebiegła ok. Warto jednak przeczytać uważnie opinie internautów o danym sklepie i na tej podstawie wybrać konkretny. Pozdrawiam
  • #3 3397625
    GETomek
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Kupujesz jak moja znajoma...Jedna pralka to slim druga normalna ale co tam. Myślę że od tego powinieneś zacząć.
  • #4 3397703
    snajper509
    Poziom 11  
    Witam
    Ja moge polecić z całego serca pralke firmy Bosch model WFL 1200. Sprzęt ten mam już od 5 lat i sprawuje się (odpukać) naprawde świetnie. Chce też dodać że rok po kupnie pralki zdecydowałem się na kupno lodówki także tej samej firmy a jeżeli chodzi o Bosch i Siemens to jedno jak i drugie to to samo. Produkcja odbywa się z tych samych elementów i z tego co wiem to na jednej hali. Dlatego czy wybierzesz Boscha czy Siemensa powinieneś być tak samo zadowolony.
    POZDRAWIAM I żYCZE TRAFNEGO WYBORU
  • #5 3397953
    bubus5
    Poziom 2  
    "Kupujesz jak moja znajoma...Jedna pralka to slim druga normalna ale co tam. Myślę że od tego powinieneś zacząć. "

a możesz jaśniej??[/quote]
  • #6 3398404
    Jurek2805
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    bubus5 napisał:
    "Kupujesz jak moja znajoma...Jedna pralka to slim druga normalna ale co tam. Myślę że od tego powinieneś zacząć. "

a możesz jaśniej??
    [/quote]

bubus5 - GetTomkowi chodzi o to, że pralki Electrolux EWS to tzw. klasa slim czyli o długości 45 cm, a EWF to standart o długości 60 cm. Chodzi tylko o wymiary pralek. Czy ma to dla ciebie jakieś znaczenie? Bo jeśli tak, to powinieneś zwrócić na to uwagę.
  • #7 3398690
    emer
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Tak se troche mysle że nie długość, a głębokość .... ;)
  • #8 3399020
    bubus5
    Poziom 2  
    W sumie to niby ma niby nie ma.Klekot ostatni miał 60cm, ale moja łazienka jest bardzo mała i miło było by kupić slima :)
  • #9 3399623
    Jurek2805
    Poziom 21  
    emer napisał:
    Tak se troche mysle że nie długość, a głębokość .... ;)

Zgadza się emer . Ale często jak powiesz "głębokość" to mało kto wie o co chodzi.
  • #10 3399677
    emer
    Poziom 19  
    Pany - pytanie nieco moze nie na temat ...

Płyn do prania - kupiliśmy persil w płynie (niemiecki ) i własciwie jak to powinno sie "aplikować" do pralki?
    Jak wleje do wyciągnietej szyflady to zleje sie sie tam gdzieś z boku i moze woda potem nie wypłukac go dokładnie. Pozatym ten zawór kulowy w bebnie (siemens) jest nie zablokowany i podobno pierwszy etap po załaczeniu prania to może ten płyn iść se już do pompy ...
    Wlać na pranie? Jakos mi sie to nie podoba ...
    W instrukcji pisze że specjalny dozownik z płynem włozyć na pranie - ale jaki? ten dozownik któty jest na butli z płynem? (Persil)

A tak a propos - podobno jakość, wydajność proszków np z Niemiec jest kompletnie nieporównywalna z polskimi ... Mimo ze tu np Persil i tu Persil ....
  • #11 3400194
    raton laveur
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    emer napisał:
    Pany - pytanie nieco moze nie na temat ...

Płyn do prania - kupiliśmy persil w płynie (niemiecki ) i własciwie jak to powinno sie "aplikować" do pralki?
    Jak wleje do wyciągnietej szyflady to zleje sie sie tam gdzieś z boku i moze woda potem nie wypłukac go dokładnie. Pozatym ten zawór kulowy w bebnie (siemens) jest nie zablokowany i podobno pierwszy etap po załaczeniu prania to może ten płyn iść se już do pompy ...
    Wlać na pranie? Jakos mi sie to nie podoba ...
    W instrukcji pisze że specjalny dozownik z płynem włozyć na pranie - ale jaki? ten dozownik któty jest na butli z płynem? (Persil)

A tak a propos - podobno jakość, wydajność proszków np z Niemiec jest kompletnie nieporównywalna z polskimi ... Mimo ze tu np Persil i tu Persil ....

Odpowiadam emerowi-taki dozownik ma najczesciej forme plastikowej kuli z podzialka, o pojemnosci ok.200 ml, nakladanej NA WIERZCH zakretki butli z plynem do prania. Wlewa sie do niej odpowiednia doze plynu (dawkowanie na etykiecie) i wklada sie ja bezposrednio do bebna, na tkaniny. Jesli butla przy kupnie nie byla wyposazona w dozownik, mozna napisac do producenta z prosba o jego wyslanie, robia to bezplatnie (przynajmniej we Francji, ale sa tu ci sami producenci co w Polsce, Unilever, Henkel itd., wiec mysle, ze w Polsce tez). Osobiscie radze Ci nie zawracac sobie glowy dozownikiem, tylko odmierzyc odpowiednia ilosc plynu zakretka (podaja jej pojemnosc na etykiecie?-jesli nie, to zmierz sam, naczyniem z podzialka lub nawet lyzka do zupy), wlac bezposrednio NA PRANIE i wlaczyc zaraz pralke, nic sie nie stanie, przeciez tych plynow do prania mozna tez uzywac jako odplamiaczy, smarujac nimi (bez rozcienczenia) przed praniem plamy lub brudne kolnierzyki (nie dotyczy oczywiscie jedwabi i tkanin delikatnych). Sprawdzone osobiscie. A jakosc "tych samych" proszkow w Polsce i Zachodniej Europie rzeczywiscie jest rozna, to nie ten sam Ariel ani Persil. Ale i tak najlepszy (i co najsmieszniejsze najtanszy) jest Tandil z Aldiego. Nie wszystko zloto, co sie swieci. W dodatku te mocno perfumowane proszki (i wiekszosc plynow) sa silnie alergizujace, a WSZYSTKIE obecnie produkowane pralki ZLE PLUCZA, wiec tym, co kupuja teraz nowa, mocno radze wybrac model z opcja "dodatkowe plukanie", "woda plus" itp. Poniewaz aktualne pralki piora w malej ilosci wody, lepiej zmniejszyc jak najbardziej doze proszku czy plynu. Co do srodkow pioracych, ogolna zasada jest taka: rzeczy biale, jasne i bardzo zabrudzone prac w proszku, kolory lekko i srednio zabrudzone w plynie do prania, a welny i delikatne w specjalnych plynach, np. Perwoll lub Perla. Plyn do plukania tylko do syntetykow ze sklonnoscia do elektryzowania, bo silnie alergizuje, obciaza welne i zatyka mikropory w membranach jak gore-tex czy klima-tex.
  • #12 3400259
    emer
    Poziom 19  
    o kuuurde .... witaj raton laveur i dzieki :sm9:

Chyba mamy fachowca znającego sie na temacie .... 8)
  • #13 3400495
    raton laveur
    Poziom 19  
    emer napisał:
    o kuuurde .... witaj raton laveur i dzieki :sm9:

Chyba mamy fachowca znającego sie na temacie .... 8)

Nie jestem fachowcem, tylko zainteresowanym praktykiem, no i regularnie czytam wyniki testow pralek i srodkow pioracych w czasopismach konsumenckich (konsumenci maja tu sporo do powiedzenia, i nieraz wywieraja nacisk na producentow, np. w sprawie zawartosci fosfatow czy alergenow w proszkach do prania). Jesli chodzi o "bebechy" pralki, to ignorant ze mnie kompletny, ale za to orientuje sie, jak to pracuje, tzn. pierze. Sledze to forum z zainteresowaniem od kilku miesiecy, a 29 grudnia zamiescilem nawet tasiemcowy elaborat na temat nowych modeli pralek-plukania, szybkosci wirowania i dodatkowej gwarancji, ale gdzies przepadl. Nie przeszedl najwyrazniej, i nie bardzo chce mi sie drugi raz tyyyle pisac. Dodam jeszcze, ze jesli chodzi o niezawodnosc pralek, tzn. o czestotliwosc awarii, to wasze opinie pokrywaja sie z ankietami francuskich konsumentow, tzn. najrzadziej psuja sie Miele, Bosch i Electrolux, a najczesciej m. in. Ariston (choc jakosc prania ma raczej dobra). Pozdrawiam
  • #14 3400521
    emer
    Poziom 19  
    Hmmm ... możesz masz jakies linki do takich testów to może podasz? (jeżeli oczywiscie są gdzieś w necie a nie tylko w pismach).
    A moze zmusisz sie do napisania jeszcze raz tego elaboratu .... ;) (no i wczesniej skopiuj go gdzieś - coby Ci nie zapodział sie gdzies znów).

No a ja mam wątpliwości co do deklarowanej prędkości wirowania mojej nówki WS12X460PL ...
  • #15 3400709
    aga0905
    Poziom 2  
    Jurek2805 napisał:
    aga0905 napisał:

po lekturze wczesniejszych postów myslałam o ograniczeniu sie do Bosha i Siemensa, AEG , myślałam też o Hoover...

Hoover sobie odpuść, a do listy dodaj Electroluxa.

dzięki za radę - po dalszej analizie zaczęłam się zastanawiać nad Electrolux EWF16981W - 1600 obrotów i 7kg załadunku - na czym mi zależy

co myślicie o tym modelu (za ok 2200) i gdzie te electroluxy są produkowane?
  • #16 3400744
    raton laveur
    Poziom 19  
    emer napisał:
    Hmmm ... możesz masz jakies linki do takich testów to może podasz? (jeżeli oczywiscie są gdzieś w necie a nie tylko w pismach).
    A moze zmusisz sie do napisania jeszcze raz tego elaboratu .... ;) (no i wczesniej skopiuj go gdzieś - coby Ci nie zapodział sie gdzies znów).

No a ja mam wątpliwości co do deklarowanej prędkości wirowania mojej nówki WS12X460PL ...

Moge podac: www.quechoisir.fr/index.jsp , ale to po francusku i bardzo ogolnie, jesli chce sie na necie dokladne wyniki testow, to juz chca platnie, albo abonament na miesiac, albo jednorazowo (chyba 24 godz?) rownowartosc ceny jednego egzemplarza ich miesiecznika, platne karta. Ciagna pieniadz skad moga, zeby miec na te testy, bo oczywiscie zadnych sponsorow (oprocz innych konsumentow-niektorzy robia darowizny) nie maja ani reklam nie zamieszczaja, zeby byc w 100 procentach niezaleznym. Utrzymuja sie z abonamentu ich miesiecznika i z darowizn, a ankiety przeprowadzaja ich czlonkowie-ochotnicy. Testy natomiast sa wykonywane w profesjonalnych laboratoriach, a wszelkie sprzety i towary (takze zywnosc) do testowania anonimowo kupuja. Ja po prostu kupuje ich miesiecznik, jak widze testy czy artykuly, ktore mnie interesuja. Moge je przytoczyc ogolnie, ale cytowac czy kopiowac nie smiem i nie moge, ze wzgledu na prawa autorskie.
    Elaborat moze i napisze drugi raz, ale teraz nie mam tyle czasu, co w okresie swiatecznym. Nie stracilem na razie nadziei, ze moze moderator go jeszcze gdzies odnajdzie, bo przeciez niby sie wyslal?-nie rozumiem, co sie dokladnie stalo.
    Co do wirowania, to moge powtorzyc od razu: nie ma sensu doplacac za modele majace powyzej 1200 obrotow/min. Naprawde warto zainwestowac w model z 1000-1200, bo roznica w czasie suszenia z mniejszymi jest ogromna, wazne to zwlaszcza dla mieszkancow blokow (miejsce na suszenie) i posiadaczy suszarek (duze oszczednosci pradu). Natomiast powyzej 1200 obrotow roznica jest MINIMALNA, a niektore modele pralek sa identyczne, z wyjatkiem tej szybkosci wlasnie, i nie warto wtedy doplacac, bierzcie tanszy z 1200, wystarczy (no chyba, ze ten z 1400 czy 1600 jest w promocji i nie ma roznic w cenie). Pozdrawiam
  • #17 3400824
    tabazek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Uporządkujmy ten temat...bo zaduzo tutaj galimatiasu:
    1.Jest wlasciwie kilka grup marek -po kilka marek dla jednego producenta i tak

Grupa pierwsza: AEG Elctrolux Zanussi
    Grupa druga: Bauknecht Whirlpool Ignis Polar
    Grpa trzecia: Scholtes Ariston Indesit
    Grupa czwarta: Fagor Mastercook-wrozamet
    Grupa piata: Candy Hoover
    Grupa szósta: Siemens Bosch

2.Jest poza tymi grupami kilkunastu producentów ktorzy produkują dla jesdnej marki np.Miele,Gorenje , LG, Samsung , Ardo , czy Amica(ta ostatnia produkuje tez dla niemieckich katalogow typu Quellepod nazwa np.Privileg -ale pominmy takie drobne incydenty) ,

3.Do tego zeby bylo malo wiekszosc tych sprzetow produkowanych jest nie tam gdzie sie nam wydaje i tak :
    Grupa Electrolux wiekszosc pralek produkuje we Włoszech
    Grupa Whirllpool jeszcze do nie dawna tez ale odkad wchlonela Polar sukcesywnie coraz wieksza liczba produktow powstaje we Wroclawiu
    Grupa Aristona czyli Merloni Electrodomestici wiekszosc produkuje we Wloszech
    Wrozamet-Mastercook jeszcze do nie dawno nie produkowal wogole pralek-ale nie wiem jak jest teraz (troche wypadlem z branzy na jakis czas)wszystkie pralki w ofercie koncernu byly pralkami Fagora pod nazwa Mastercook czy Fagor itd.

4.Njsolidniejsza grupa wg mnie jest Grupa Bosch Siemens...i pojedyncze marki oczywiscie niekwestionowany lider Miele(wysoka cena) czy Gorenje (słynace z produkcji dobrych..... pralek).Nieprzekreslal bym tez Amiki(kto byl w zakladach Amiki we Wronkach wie o czym mówie) jest to jeden z niewielu producentow ktory bazuje na swoich skądinąd bardzo nowoczesnych zakladach produkcyjnych.......

Oczywiscie wszystkie informacje o grupach Whirlpool Electrolux czy Ariston nie przesądzaja o jakosci tych wyrobow ale galimatias zwiazany z asortymentem powoduje iz mamy niepewnosc czy trafimy na model produkowany w tym czy innym kraju wg takich czy innych standardow
    przez co jedni bedą chwalic te produkty a inni ganic.....narazie tyle jakby co odpowiem na pytania w nastepnym poscie
  • #18 3400957
    Jurek2805
    Poziom 21  
    aga0905 napisał:

dzięki za radę - po dalszej analizie zaczęłam się zastanawiać nad Electrolux EWF16981W - 1600 obrotów i 7kg załadunku - na czym mi zależy

Szczerze? Sam chciałbym taką mieć.

Dodano po 3 [minuty]:

tabazek napisał:

Grupa Whirllpool jeszcze do nie dawna tez ale odkad wchlonela Polar sukcesywnie coraz wieksza liczba produktow powstaje we Wroclawiu

A ja myślałem że pralki tłuką na Słowacji pod Popradem.

Dodano po 3 [minuty]:

tabazek napisał:

4.Njsolidniejsza grupa wg mnie jest Grupa Bosch Siemens...

Nie wiem czy jest solidniejsza od np. AEG Electrolux.
  • #19 3401083
    tabazek
    Poziom 11  
    Jurek 2805...kwestia interpretacji zalezy od Ciebie ja napisalem wg mnie a nie wg Ciebie w zwiazku z tym masz prawo sadzic inaczej prawda???
    Ale jesli wysnuwasz watek ze Grupa Electrolux jest solidny to oprzyj to na czymś chętnie się czegos dowiem bo ten temat od 1995 roku mnie niezwykle interesuje...Pozdrawiam wszystkich nara
  • #20 3403353
    emer
    Poziom 19  
    raton laveur napisał:
    (ciach )
    Moge podac: www.quechoisir.fr/index.jsp , ale to po francusku i bardzo ogolnie, jesli chce sie na necie dokladne wyniki testow, to juz chca platnie,( ciach )Testy natomiast sa wykonywane w profesjonalnych laboratoriach, a wszelkie sprzety i towary (takze zywnosc) do testowania anonimowo kupuja.( ciach ) Moge je przytoczyc ogolnie, ale cytowac czy kopiowac nie smiem i nie moge, ze wzgledu na prawa autorskie.
    ( ciach )

Kuuurde - po francusku ... no comprende całkowicie :( Gdyby było po angielsku to co innego ...
    Myśle jednak że tego typy forach mozna coś tam powiedziec jednak ... ;) Mysle ze nie naruszysz aż tak ich praw autorskich ;)
    "Lave-linge" - to cos pewnie o praniu, pozatym nic nie rozumiem i pewnie już dalej linka nie ma, tylko opis jest co niby tam jest ... A może nie wiem jak szukac ...
    Co do predkosci wirowania - tez chyba gdzies, kiedyś dorwałem porównania "suchości" w procentach przy poszczególnych prędkościach. Nie idzie to proporcjonalnie i jest praktycznie próg ilosci obrotów przy której własciwie już jest baaardzo mały przyrost "suchości" ...
    No ale moja WS12X460PL ma cięzko chyba "dokręcić" do 1200 (mimo że to sie ustawi) - chyba własnie albo ten czujnik stabilności jej nie pozwala, albo ... brak jej czasu aby jeszcze zrobic ostatni etap przyśpieszania. Kończąc pranie wirowaniem, skraca sobie często np z 8min nagle na 2 albo 1min (na wyświetlaczu).
  • #21 3404450
    tabazek
    Poziom 11  
    Co do predkosci wirowania - tez chyba gdzies, kiedyś dorwałem porównania "suchości" w procentach przy poszczególnych prędkościach. Nie idzie to proporcjonalnie i jest praktycznie próg ilosci obrotów przy której własciwie już jest baaardzo mały przyrost "suchości" ...
    No ale moja WS12X460PL ma cięzko chyba "dokręcić" do 1200 (mimo że to sie ustawi) - chyba własnie albo ten czujnik stabilności jej nie pozwala, albo ... brak jej czasu aby jeszcze zrobic ostatni etap przyśpieszania. Kończąc pranie wirowaniem, skraca sobie często np z 8min nagle na 2 albo 1min (na wyświetlaczu).[/quote]

Predkosc wirowki powyzej 1200obr/min rzeczywiscie nie ma sensu i służy od dawna tylko celom marketingowym....pomijam juz fakt że przy wysokich obrotach pranie gniecie sie niemilosiernie....ale cale szczescie coraz wiecej pralek ma funkcje ograniczania predkosci wirowania od stopnia załadunku(bo stopien zaladunku to drugi czynnik ktory wpływa na zagniecenie).....pozdrawiam
  • #24 3408578
    raton laveur
    Poziom 19  
    No ale moja WS12X460PL ma cięzko chyba "dokręcić" do 1200 (mimo że to sie ustawi) - chyba własnie albo ten czujnik stabilności jej nie pozwala, albo ... brak jej czasu aby jeszcze zrobic ostatni etap przyśpieszania. Kończąc pranie wirowaniem, skraca sobie często np z 8min nagle na 2 albo 1min (na wyświetlaczu).[/quote]
    Moj BOSCH WAE28460FF , kupiony awaryjnie w sierpniu ub. roku, ma to samo, czasami z 8 min. schodzi od razu na 2 lub 1 min. Wezwany w ramach gwarancji pan technik powiedzial, zeby sie tym wcale nie przejmowac, bo programator nie zegarek i czas wyswietla tylko w przyblizeniu. Tez mi to wygladalo dziwnie, ale skoro, ponoc, wszystkie tak maja...
    A co do odwirowywania, to tez chyba w przyblizeniu, bo ten BOSCH ma (teoretycznie) 1400 obr., a druga pralka, Miele Novotronic W150S z 2001 roku (juz szczesliwie naprawiona), kreci 1300, i mimo to mam wrazenie, ze jakies to pranie z Miele "suchsze" wychodzi po 1300 niz z BOSCH-a po 1400, choc i tak powyzej 1200 obrotow wlasciwie nie powinno byc specjalnej roznicy. A czy ta Twoja pralka jest idealnie wypoziomowana? (moje tylko tak z grubsza, bo w kotlowni, gdzie mam pralnie, jest nierowna posadzka).

Dodano po 19 [minuty]:

Kuuurde - po francusku ... no comprende całkowicie :( Gdyby było po angielsku to co innego ...
    Myśle jednak że tego typy forach mozna coś tam powiedziec jednak ... ;) Mysle ze nie naruszysz aż tak ich praw autorskich ;)
    "Lave-linge" - to cos pewnie o praniu, pozatym nic nie rozumiem i pewnie już dalej linka nie ma, tylko opis jest co niby tam jest ... Kończąc pranie wirowaniem, skraca sobie często np z 8min nagle na 2 albo 1min (na wyświetlaczu).[/quote]

"Lave-linge" to pralka, pisza tam ogolnie o tym tescie, ze plukanie we wszystkich aktualnych pralkach to katastrofa, i ze, mimo iz narzekaja na to plukanie od ponad 4 lat, to z roku na rok jeszcze sie pogarsza (robia test pralek raz do roku). Jesli chce sie zobaczyc caly test, z nazwami konkretnych modeli i uzyskanymi przez nie wynikami, to trzeba kliknac w to zdanie na koncu "wiecej szczegolow-tylko dla abonentow" i zaplacic im, niestety. Testuja i porownuja nastepujace parametry: jakosc prania, plukania i wirowania oraz zuzycie wody i pradu na poszczegolnych programach, poziom halasu, jasnosc instrukcji i latwosc obslugi, oraz stosunek ceny do jakosci. Nie kontroluja tu natomiast solidnosci i awaryjnosci poszczegolnych marek (zreszta test dotyczy konkretnych modeli, ok. 12, a nie marek), i moze np. wygrac Miele bok w bok z Aristonem lub Whirpoolem (choc w innej ankiecie dotyczacej niezawodnosci pralek-8 tysiecy ankietowanych- te 2 marki znalazly sie na szarym koncu). A o co konkretnie chcialbys zapytac?
  • #26 3408789
    emer
    Poziom 19  
    mam wypoziomowana pralke dokladnie i praktycznie mozna polożyć szklanke pelną wody ....
    Ten czas to niby czas resztkowy - zmienia sie w zależności jak duzo prania bylo wlożone, ile wody pobrala pralka i moze zmieniać sie w stosunku to czasu standardowego. I to niby wlaśnie na końcu sie koryguje ....
    Ale z drugiej strony daje np samo wirowanie (nawet jak jest pusta pralka) i ma niby trwać 12min - leci se czas 12, 11. 10, 9, 8 i potem nagle np 2, 1 i koniec .... Co wtedy koryguje?

Co chcialbym wiedzieć? hmmm ... no rózne praktyczne rzeczy dotyczące jakości, użyteczności w praniu i pralek ....
  • #27 3409068
    raton laveur
    Poziom 19  
    emer napisał:
    mam wypoziomowana pralke dokladnie i praktycznie mozna polożyć szklanke pelną wody ....
    Ten czas to niby czas resztkowy - zmienia sie w zależności jak duzo prania bylo wlożone, ile wody pobrala pralka i moze zmieniać sie w stosunku to czasu standardowego. I to niby wlaśnie na końcu sie koryguje ....
    Ale z drugiej strony daje np samo wirowanie (nawet jak jest pusta pralka) i ma niby trwać 12min - leci se czas 12, 11. 10, 9, 8 i potem nagle np 2, 1 i koniec .... Co wtedy koryguje?

Co chcialbym wiedzieć? hmmm ... no rózne praktyczne rzeczy dotyczące jakości, użyteczności w praniu i pralek ....

No chyba nic nie moze korygowac na pustym, moze ten pan technik ma racje, ze ten czas wyswietla sie "z grubsza", +- 10 min., i tyle. Na pustym nie probowalem w mojej.

Elaborat najwyrazniej przepadl, ale bede go rekonstruowac po kawalku. Kontynuuje go wiec.
    ZAGNIECENIA PRZY DUZEJ SZYBKOSCI WIROWANIA-mozna ich uniknac, lub znacznie ograniczyc, wyjmujac, rozprostowujac i rozwieszajac rzeczy NATYCHMIAST po zakonczeniu programu. Jesli ktos czesto wlacza pralke na noc lub w czasie nieobecnosci w domu, to warto, kupujac nowa, wybrac model z opcja zatrzymujaca na koncu beben pelen wody, bez odpompowywania (POMPA STOP), aby odwirowac, trzeba ponownie nacisnac guzik. Do tego czasu tkaniny pozostaja w zanurzone w wodzie i sie nie gniota, a po nacisnieciu guzika mozna dopilnowac konca i zaraz je wyjac. Zreszta, w porownaniu do zagniecen z suszarki elektrycznej, te z pralki, nawet przy duzej szybkosci, to pikus.
  • #28 3413758
    raton laveur
    Poziom 19  
    PRZEDLUZONA GWARANCJA
    Chce podzielic sie tu z uzytkownikami forum moimi doswiadczeniami w sprawie przedluzonej gwarancji na pralke, i wnioskami, jakie z nich wyciagnalem. Jesli gwarancja jest dawana (np. w ramach promocji) BEZPLATNIE na 5 lat, to nie ma sie co duzo zastanawiac, trzeba tylko przeczytac BARDZO DOKLADNIE jej warunki, szczegolnie dopiski maczkiem, czy nie ukrywaja jakichs kruczkow, czy pokrywa ona zarowno koszt czesci, i czy wszystkich czy tez tylko niektorych, oraz koszt robocizny, itp. Natomiast formula - 2 lata gwarancji fabrycznej + 3 lata dodatkowe WYKUPIONE przez klienta - oplacalna jest tylko przy markach z dolnej polki (cenowej), o ktorych wiadomo, ze prawie na pewno sie w ciagu tych pieciu lat zepsuja, i to najczesciej nie raz. W mojej poprzedniej pralce BRANDT ladowanej od gory (ODRADZAM mocno wszystkim te marke, badziew jakich malo) ta dodatkowa wykupiona gwarancja sie oplacila, pokryla koszty kilku powaznych napraw, lacznie z calkowita wymiana silnika, ktory zaczal sie palic w trakcie wirowania (dobrze, ze bylismy w domu w tym momencie). Natomiast w zakupionej po ostatecznym zepsuciu sie BRANDT-a Miele, po 5 latach bez najmniejszej awarii srednio 14-tu pran tygodniowo, zuzyly sie lozyska (no mialy prawo), ale nastapilo to dokladnie DWA TYGODNIE po wygasnieciu dodatkowej platnej gwarancji (moje szczescie nie mialo granic, jak sobie to latwo wyobrazicie-w dodatku naprawa z powodu wakacji potrwala ponad 6 tygodni i zmuszony bylem kupic druga pralke). Wady fabryczne ujawniaja sie ponoc najczesciej w ciagu pierwszego (a juz najpozniej drugiego) roku uzytkowania sprzetu (jakiegokolwiek), a ten okres pokrywa bezplatna gwarancja fabryczna.
  • #29 3418179
    Zibi_war
    Poziom 11  
    Witam,
    Po raz kolejny popsuła mi się pralka Ariston (rocznik 2001) - już 6 raz w ciągu 5 lat. Dlatego nie polecam tej firmy.
    Niemniej, udało mi się do tej pory naprawiać ten sprzęt za darmo - dzięki wykupionej dodatkowo opcji 5 letniej gwarancji (200 PLN - zwróciło się wielokrotnie). Naprawdę polecam.
    Jako że okres gwarancyjny się zakończył, nie planuję inwestować w ten złom. Zamierzam kupić sprzęt firmy o dobrej niezawodności (Siemens, Bosch, Miele), jednak możliwość wykupienia przedłużonej gwarancji jest dla mnie bardzo istotnym parametrem.
    Czy wiecie może, jak wyglądają możliwości wykupienia opcji przedłużonej gwarancji w przypadki firm o dobrej renomie?
  • #30 3420114
    mkoz
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    No i w końcu kupiłem Aristona AVSF109. Na razie jestem po praniu testowym i po jednym praniu w 30 st. Chętnie podzielę się wrażeniami ponieważ jeszcze niedawno sam czekałem na takie posty.... :-)
    - silnik chodzi bardzo cicho - jestem pod wrażeniem.
    - gwizd podczas wirowania nawet na dużych obrotach nie jest uciążliwy
    - najgłośniejsze w całym praniu jest odpompowywanie wody, ale pewnie tak jest w każdej pralce. Przy wyrzucaniu wody przez pompę słychać nie tylko charakterystyczne "ciumkanie" pompy, jak to ktoś określił na forum :-), ale też towarzyszy temu dźwięk, jakby ktoś na bębnie wybijał miarowy rytm - pewnie dlatego, że obudowa pralki zachowuje się jak pudło rezonansowe, a jeszcze mała łazienka potęguje ten efekt... A że słuch mam czuły to nie sposób tego nie zauważyć.
    - podczas prania (niedużo - może ze 2 kilo bielizny), w pewnym momencie, chyba cyklu płukania, przy rozpędzaniu się bębna, wpadł on w lekką wibrację i ze 2 razy słychać było dość głośne stuknięcie - pewnie o ściankę, bo słyszałem, że pralkom slim to się zdarza... Mam nadzieję, że nie będzie to się działo często, bo stuknięcie było dość głośne i bałem się czy coś zaraz się nie zepsuje...
    Zużycie wody: - na pranie testowe bez ubrań w 90 st. (program nr 2)- 46 l, na pranie (około 2kg) w 30st. (5 program) ze skróconym czasem prania (funkcja rapid)- 37 litrów.

mkoz napisał:
    Dzięki za ten głos w dyskusji. Coraz bardziej przybliża mnie to do wyboru Aristona ;-)
    Czy ciągle działa przedłużanie gwarancji w Ariston/Indesit ?

admaru napisał:
    mkoz napisał:

- Ariston AVSF 109 - (tu najbardziej odpowiada mi cichy silnik - tak przynajmniej wynika z opinii)

Dziś przed południem panowie z EŁRO RTV... dostarczyli praleczkę. Rzeczywiście silnk trójfazowy "daje radę". Chodzi ciszej niż komputer :D.

Postaram się informować na bieżąco jak sprzęt się sprawuje, ale jeśli chodzi o pierwsze wrażenie, to na +.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru pralki Electrolux w przedziale cenowym do 1550 zł. Użytkownicy dzielili się swoimi doświadczeniami z różnymi modelami pralek, w tym Electrolux EWF 12670W, Bosch WAE 24460PL, Gorenje WS 43100 oraz Siemens WS12X460PL. Wskazano na znaczenie parametrów takich jak głębokość, obroty wirowania, funkcje dodatkowe (np. dodatkowe płukanie) oraz cicha praca urządzenia. Użytkownicy podkreślali, że pralki Gorenje i Electrolux cieszą się dobrą opinią pod względem niezawodności, podczas gdy modele Amica i Mastercook były krytykowane za awaryjność. Wiele osób zwracało uwagę na znaczenie funkcji zraszania i efektywności płukania, szczególnie w kontekście alergii u dzieci. W końcu, użytkownicy podkreślali, że warto inwestować w sprzęt renomowanych marek, aby uniknąć problemów z awariami w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA