logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Z80 srodowisko programistyczne

volvo95 03 Lis 2003 20:37 4431 11
REKLAMA
  • #1 385589
    volvo95
    Poziom 11  
    Mam duży problem :
    Dostałem ostatnio w szkole liste rozkazów mikroprocesora Z80 ( kilka kartek - dużo tabelek ) i mam mały problem , ponieważ na wykładach profesor podaje jakieś dane , a my za pomocą tej listy musimy narysować taką tabelke gdzie jest adres, dane i typ cyklu. Ja sie w tym nieorientuje , więc prosze o pomoc : czy zna ktoś jakieś strony , gdzie jest to wyjaśnione jak to sie robi albo gdzie podane sa jakieś informacje o tym mikroprocesorze ???

Sorry , że troche to zamotałem , ale jak ktoś sie na tym zna to powinien zrozumieć o co chodzi .
    Z góry dzięki za pomoc - za niedługo mam z tego kolokwium i wypadałoby troche o tym wiedzieć:)
  • REKLAMA
  • #2 385667
    john_doe
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    mozesprobuj na stronie producent ;) a www.zilog.com , tyle ze in english
    jesli poszukujesz czegos po polsku to polecam www.google.pl i zaznacz : szukaj na stronach w katergrii: polski...
    tak dla pocieszenia: zeby dobrze zrozumiec jak to dziala trzeba poswiecic sporo czasu i samemu sie troche napocic, ale potem bedziesz widzial jak dzialaja prawie wszystkie procesory, bedzie sie zmieniala tylko architektura, lista rozkazow, rejestrow...
  • REKLAMA
  • #3 385704
    volvo95
    Poziom 11  
    A nie wiesz może gdzie moge znaleźć coś o tych tabelkach które opisałem powyżej , lub chociaż może wiesz jak to się nazywa bo ja nie mam pojęcia . Nawet nie wiem jak tego szukać :(
  • #4 385731
    john_doe
    Poziom 16  
    nie wiem dokladnie czy o to chodzi ale z twojego opisu wywnioskowalem:
    macie liste rozkazow i analizujecie ja pod katem tego ilu bajtowe one sa, ile cykli maszynowych zajmuje ich wykonanie, ewentualnie jaki jest ich wynik??

dane i wyniki sobie sam wymyslilem dla przykladu wiec sie tym nie kieruj
    np.
    rozkaz ADD trwa 1 cykl ma 2 bajty zaczyna sie od adresu 0000
    opisujesz rozkaz ADD A,B
    rozkaz trwa 1 cykl czyli w kolejnym cyklu maszynowym procesor rozpocznie pobieranie nastepnego rozkazu
    rozkaz ma 2 bajty wiec zajmuje komorki pamieci (programu) 0000 i 0001, nastepny rozkaz rozpoczyna sie od adresu 00002
    wynikiem jest umieszczenie w akumulatorze wyniku dzialania A+B

nie wiem czy o to ci chodzi ale twoj opis tego zadania jest enigmatyczny sam w sobie...
  • #5 386050
    volvo95
    Poziom 11  
    On wypisuje nam któryś z rozkazów , podaje jakieś dane , np. SP = 8000h , i mamy zrobić mniej więcej taką tabelke :

adres | dane| typ cyklu
    ---------------------------
    3CBF | E3 | POBRANIE
    3CC0 | 00 | POBRANIE
    3CC1 | 84 | CAP
    7FFF | 3C | ZAPIS
    7FFE | C1 | ZAPIS
    CO84 | 40 | ODCZYT
    CO85 | 6A | ODCZYT
    6A40 | ?? |

Tak to mniej więcej wygląda . Nie potrafie inaczej tego wytłumaczyć. Koleś tak to robi , że nikt nie ma pojęcia co sie dzieje na tablicy...
  • #6 386496
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Z tego co widzę to koleś rozpisuje krok po kroku wszystkie operacje wewnętrzne CPU, adres wykonania, rodzaj operacji i nie bazuje na symbolicznym opisie na ADD A,#05h tylko wali wszystko w heksadecymalu, różnica w adresach wynika z tego że CPU albo pobiera kod do rozpoznania rozkazu z pamięci albo coś gdzieś zapisuje np do RAM, nieodzownym elementem do zgłębienia tego tematu jest książeczka do Z80 z rozpisanymi kodami proca w hex, muszę pogrzebać może coś mam przerobione na djvu dla z80, ale najlepsze to by były książeczki do CA80 z serii MIK1, 2, 3.... pan Stanisław Gardynik opisał tam te wszystkie tematy znakomicie. Polecam
  • REKLAMA
  • #7 387440
    volvo95
    Poziom 11  
    No to chyba będe musiał poszukać tej książeczki , ale gdybyś coś znalazł to byłbym wdzięczny za informacje .

A czy wiesz może czy moge coś takiego znaleźć na necie , bo ja nawet nie wiem co dokładnie wpisać w wyszukiwarce ...
  • #9 387716
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    Poznanie proców zaczynałem od Z80 i nieśmiertelnego CA80 (mikrokomputer ukierunkowany na sterowanie) później był sterownik CA82. Kidyś w EP lub WdW była akcja sprzedazy zestawu książek MIK chyba od 1 do 5 po dość atrakcyjnych cenach. Obecnie na adres www i pocztowy mozna trafić w ogłoszeniach z w/w miesięczników. Osobiście nie posiadam tych numerów, wskoczyłem od razu na wyższy poziom, ale kiedyś je przedlądałem i mogę je zdecydowanie polecic, bo chyba łatwiej i przystępniej i do tego w naszym języku ojczystym to juz chyba nie da się wytłumaczyć zagadnień związanych z Z80.

O ile pamiętam na stronie WWW był cennik elementów do CA80 i oczywiście literatury dostępnej wysyłkowo.
  • #10 387983
    john_doe
    Poziom 16  
    masz tu linka do bibli o z80
    http://www.zilog.com/docs/z80/um0080.pdf
    wracajac do twojej tabelki to podaj jej pelna tresc, bo ty tylko podales ze sp=8000 (wskaznik stosu) a nie podales jakie instrujcje maja byc wykonane...
  • REKLAMA
  • #11 397342
    twalos
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Volvo i tak z tego dostaniemy po pycie wiec jaki problem!!!! :evil:
  • #12 405500
    Jarik
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 27
    adres | dane| typ cyklu
    ---------------------------
    3CBF | E3 | POBRANIE
    3CC0 | 00 | POBRANIE
    3CC1 | 84 | CAP
    7FFF | 3C | ZAPIS
    7FFE | C1 | ZAPIS
    CO84 | 40 | ODCZYT
    CO85 | 6A | ODCZYT
    6A40 | ?? |

W pierwszej kolumnie masz adres czyli lokalizację w pamięci.
    tam gdzie dane 2 kolumna masz dane lub kod rozkazu który trzeba znaleść na liście rozkazów(ważna długość rozkazu) w tym wycinku chyba jest nie od tego co trzeba bo E3 zapamiętuje na stosie rejestry HL długość 1 bajt czyli następny adres zwiększony o 1 - adresy w hexa jeżeli nie umiesz liczyć w hexa to skorzystaj z kalkulatora windows. 00 to NOP czyli no operation znowu 1 bajt , a kod 84 to ADD A,H i też 1bajt. SP ustawiony na 8000 ale Hexa więc po każdym zapisie SP jest zmniejszany o 1 więc po kolei 7FFF i 7FFE.

Przy takich tabelkach musisz nauczyć się zamiany kodów hexa na mnemoniki rozkazów (asembler)

pod tym linkiem masz tabelkę z rozkazami ale lepiej skorzystać ze strony ziloga z opisem co dany rozkaz wykonuje http://www.spectrum.8bit.pl/z80cpu/z80cpu.htm
    no i powodzenia na zaliczeniach

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zrozumienia i interpretacji listy rozkazów mikroprocesora Z80 oraz tworzenia tabeli zawierającej adresy, dane i typy cykli (np. pobranie, zapis, odczyt) na podstawie podanych instrukcji i wartości rejestrów, takich jak SP. Użytkownik poszukuje materiałów i wyjaśnień, jak analizować rozkazy Z80 w formie heksadecymalnej oraz jak przeliczać adresy i długości rozkazów. Wskazano, że kluczowe jest poznanie kodów maszynowych i ich długości, a także zrozumienie cykli maszynowych procesora. Polecono oficjalną dokumentację Zilog (np. um0080.pdf), stronę producenta www.zilog.com oraz literaturę polskojęzyczną, zwłaszcza serię książek MIK (np. CA80) autorstwa Stanisława Gardynika, które szczegółowo opisują architekturę i działanie Z80. Podkreślono, że analiza wymaga znajomości asemblera i umiejętności konwersji kodów heksadecymalnych na mnemoniki rozkazów. Przykładowo, rozkazy takie jak E3 (zapamiętanie rejestrów HL na stosie), 00 (NOP) czy 84 (ADD A,H) mają określoną długość i wpływ na adresy pamięci. Użytkownik otrzymał także link do pliku z opisem instrukcji Z80 (http://www.gaby.de/z80/z80ins.txt) oraz sugestię korzystania z kalkulatora do operacji na liczbach heksadecymalnych. Wskazano, że zrozumienie działania Z80 wymaga czasu i praktyki, ale jest to fundament do poznania innych procesorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA