logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja dużego konwertera satelitarnego z dwoma wyjściami – jaki tuner wybrać?

breko 25 Lip 2007 21:12 2228 11
REKLAMA
  • #1 4114763
    breko
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    dostalem taką oto antene z duzym konwerterem , porozebraniu stwierdzilem mozliwosc podlaczenia dwoch kabli, daje zdjecie, i prosze o info na temat tego sprzetu .... co to jest i co moge z tym zrobic ... jaki tunerek byscie polecali
    Identyfikacja dużego konwertera satelitarnego z dwoma wyjściami – jaki tuner wybrać?

z gory dziekuje
  • REKLAMA
  • #2 4114799
    Grzegorz141084
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witaj

Mi to wygląda na antenę do internetu radiowego. Być może ktoś użył tylko czaszy ze starej anteny satelitarnej, ale mogę się mylić.

Jakbyś lepiej sfotografował co jest napisane na tych konwerterach :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4114834
    breko
    Poziom 11  
    na naklejkach jest napisane "10,95-11,7 bc-206k " oba moduly z gniazdami na gwint tak jak normalnie do sat, oba jednakowe z tym, że, zamontowane odwrotnie wzgledem siebie tak jakby odwrocone wzgledem siebie o 180 stopni , jest mozliwosc regulacj, ale oboma naraz wokolo wspolnej osi, nie da sie ruszac tylko jednym( moze to ma jakis zwiazek z polaryzacja) wydaje mi sie ze to jakis podwojny konwerter z czyms w stylu zeza
  • #4 4115116
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Ja też widziałem w moim mieście taką antenę, ale sądząc po kącie elewacji, to nie była ustawiona na jakiś AP, tylko na HB albo Astrę. Ale nie mam pojęcia, jak to działało.
  • REKLAMA
  • #5 4115159
    breko
    Poziom 11  
    michcio napisał:
    Ja też widziałem w moim mieście taką antenę, ale sądząc po kącie elewacji, to nie była ustawiona na jakiś AP, tylko na HB albo Astrę. Ale nie mam pojęcia, jak to działało.

ostatnie ustawienie kąta elewacji zakladajac ze maszt byl pionowy jest wedlug podzialki okolo 30 stopni chyba ze po zdjeciu anteny ktos cos krecil
    jeszcze jedno, na czaszy jest napis astro sat a czasza ramie i konwerter wygladaja na komplet, wiec raczej odpada mozliwosc zastosowania czaszy sat do neta.... ten konwerter jest na tyle ciezki ze ma swoje specjalne ramie na 4 sruby i rozniez na 4 sruby jest mocowany do czaszy
    wiec raczej to zestaw sat
  • REKLAMA
  • #6 4115632
    kelkeszą
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Jest to konwerter który ma osobno V i H . Nadaje się do analogu + odpowiedni tuner.
  • #7 4117427
    breko
    Poziom 11  
    kelkeszą napisał:
    Jest to konwerter który ma osobno V i H . Nadaje się do analogu + odpowiedni tuner.

ale te moduly blizniaczo podobne sa wzgledem siebie odwrocone o 180 a nie 90 stopni
  • #8 4117721
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Chmm patrząc na fotki tej anteny i konwerterów wygląda mi to na system
    przesyłu danych drogą satelitarną jakie stosują niektóre firmy.
  • #9 4117777
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Wydaje mi się ,że jest to konwerter nadawczy, a nie odbiorczy, np do transmisji "na żywo" z jakiejś telewizji.
  • #10 4117854
    breko
    Poziom 11  
    najlepiej bedzie jak to podlacze do jakiegos tunera moze.... mi sie wydaje ze to odbiornik bo na nadawcze to chyba zbyt prosta konstrukcja
    w tej bance konwertera jest prawie pusto oprocz tego co na fotach te dwa moduly, ogolnie to 70 % jest puste
  • #11 4121418
    breko
    Poziom 11  
    sprawdzilem. antenka sluzy do odbioru . kiedy podpinam kabel do jednego modulu widze prog z astry a jak do drugiego to z hot birda antene ustawilem na hotbird wiec wnioskuje ze ten konwerter to po prostu podwojny z zezem...
    nie jestem pewny do konca dlatego ze mam stary tuner do ktorego zgubilem pilota i widzialem tylko programy ktore wczesniej zakodowalem a nie moge szukac bo funkcja strojenia byla tylkona pilocie, ale niedlugo kumpel przyjdzie do mnie z tunerkiem cyfry i wtedy sie sprawdzi czy konwerter dziala nie tylko analogowo....
  • #12 4123714
    breko
    Poziom 11  
    sprawdzilem.... antenka dziala tylko analogowo, wiec nie jest mi potrzebna...
    moze ktos ma ochote odkupic :P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy dużego konwertera satelitarnego z dwoma wyjściami, który umożliwia podłączenie dwóch kabli. Konwerter posiada dwa moduły oznaczone jako "10,95-11,7 bc-206k", zamontowane odwrotnie względem siebie o 180 stopni, co sugeruje możliwość odbioru sygnałów z dwóch satelitów (np. Hot Bird i Astra) dzięki tzw. "zezowi". Antena jest kompletnym zestawem Astro Sat z ciężkim konwerterem mocowanym na specjalnym ramieniu. Urządzenie działa wyłącznie w trybie analogowym i jest kompatybilne z tunerami analogowymi. Próby odbioru cyfrowego były ograniczone przez brak pilota do starego tunera, jednak testy z tunerem cyfrowym potwierdzą funkcjonalność. Konwerter nie jest nadawczy, lecz odbiorczy, dedykowany do odbioru sygnału satelitarnego z polaryzacją pionową i poziomą (V i H).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA