logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ariston mbaa 4532 cv - rozszczelnienie - szukam fachowca

stefanrak 25 Lip 2007 22:10 4443 3
REKLAMA
  • #1 4115026
    stefanrak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam. Mam ariston mbaa 4532 cv, ma 3 lata
    Objawy:
    1. lodówka obecnie jak jest włączona agregat pracuje ciągle, słuchać przełączanie elektrozaworu (co jakiś czas) i "bulgotanie" (co jakisz czas-CZY MA TO ZWIĄZEK Z PRACĄ CHŁODZENIEM CHŁODZIARKI LUB ZAMRAŻALNIKA),
    2. temperatura chłodziarki:
    - górna półka 9C
    - dolna półka 9C
    3. temperatura zamrażalnika:
    - górna półka -11C
    - dolna półka -14C
    4. obudowa z frontu jest gorąca, gdzie przylega guma od drzwiczek zamrażalki temperatura +51C

Prawdopodobnie lodówka uległa rozszczelnieniu...?

Telefonowałem po okolicznych serwisach AGD, nie chcą się podjąć naprawy (nie naprawiali roszczelnień aristonów)... ewentualnie oferują napełnienie czynnikiem...

Mieszkam w okolicach Leszna, woj. wielkopolskie
    Szukam fachowca od lodówek z mojej okolicy, który umiałby usunąć wspomnianą usterkę.

lub

Wskazówki jak można tą usterkę usunąć, jakimi narzędziami, gdzie jest zlokalizowana dla fachowca z mojej okolicy.

Najrozsądniejsze rozwiązanie to naprawa roszczelnienia przez fachowca z praktyką w roszczelnieniach aristonów.

Poniżej załączam rysunek z rozkładem temperatur w lodówce.
    Ariston mbaa 4532 cv - rozszczelnienie - szukam fachowca

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4115087
    azu
    Poziom 17  
    Ocena: 86
    Cytat:
    Prawdopodobnie lodówka uległa rozszczelnieniu...?

Telefonowałem po okolicznych serwisach AGD, nie chcą się podjąć naprawy (nie naprawiali roszczelnień aristonów)... ewentualnie oferują napełnienie czynnikiem...

Samo napełnienie nie wystarczy, masz olej w układzie - owo bulgotanie. Jeśli ktoś ci da gwarancję na robotę, to próbuj.
    Sprzęt może być rozszczelniony, ewentualnie się blokuje. Bez wizyty fachowca można gdybać.
  • REKLAMA
  • #3 4115253
    stefanrak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Lodówka jak ostatnio podłączyłem ją do prądu, jej agregat pracował w sposób ciągły - nie wyłączał się (pracowała ok 24 h, bez produktów do schłodzenia czy zamrożenia).

Wcześniej agregat się załączał i wyłączał.
  • #4 4371013
    marshalis
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    kolego ja naprawiałem MBA 4042C bo serwis też niechciał się podjąc.
    objaw był taki sam. Rozprułem tylną ściankę(pianka) i szukałem po rurkach dziury. nic nie znalazłem. Nawet jak napełniłem układ powietrzem do ciśnienia 2 kg/cm2, dopiero przy 4 kg/cm2 uwidoczniła się nieszczelnośc. Dalej poszło już gładko i lodówka śmiga do dzisiaj...
REKLAMA