logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gigaset 2030 - Telefon nie działa mimo sprawnego zasilacza, szukam dokumentacji

KL 03 Wrz 2002 12:44 2340 8
REKLAMA
  • #1 38037
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Telefon nieżywy, zasilacz sprawny. Może ktoś ma kawałek dokumentacji do Gigaseta 2030 lub 2015.
  • REKLAMA
  • #2 38061
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Opisz dokładniej swój problem. Może wytarczy zalogować słuchawkę do bazy. A co do zasilacza to o ile doprze pamiętam wychodzą z niego 2 napiecia, sprawdź to. Poza tym sprawdź kabelek liniowy, gigasety chyba mają linę na zewnętrznych pinach a nie jak w normalnych aparatach na wewnętrznych.

Pozdrawiam
  • #3 38067
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Telefon 2030 totalnie głuchy tzn. nic -baza jest z wyświetlaczem i tel przewodowym, nie daje żadnych oznak życia.
    W 2015 problem z układem ładowania w bazie.
  • REKLAMA
  • #4 38076
    Barnej
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Mam gigaseta, starszy model i też czasmi pojawia się problem z ładowaniem. Ale powodem nie jest baza a sama słuchawka. Siemens składa te swoje szajsy bez używania śrubek tylko na zatrzaski, i motyw jest taki, że w słuchawce czasami coś nie kontaktuje i trzeba nią parę razy walnąć lub powyginać w dłoniach (To działa!).
  • #5 38168
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Z dokumentacja siemensa jest bardzo krucho!
    Z zasilacza faktycznie wychodza zazwyczaj w siemenach dwa napiecia jedno to zasilanie w.cz to drugie to ładowanie akumulatorow.
    Jesli chodzi o problemy z ładowaniem
    (raz ładuje a kolejnym razem juz nie) to faktycznie problem zazwyczaj lezy po stronie słuchawki ale i w bazie sie zdarza!
    Nalezy wtedy słuchawke rozłozyc i pocynowac kilkakrotnie dobrze pola kontaktowe gdzie przychodza blachy na ktore podawane jest ładowanie!
    Przeczyscic, przelutowac !! -nie sciskac, wyginajac -tak mozna uszkodzic płyte wielowarstwowa.
    Pozatym z ładowaniem w siemensach to nie jest w cale taki pikus!
    tam jest kontrola czasowa! termiczna! i jeszce napieciowa!.. wiec jak widzisz...nie jest w cale łatwy temat- poprostu elektronika:)
    Jesli chodzi o kabel przyłaczeniowy to sieci telekomunikacyjnej to bywa znim roznie jesli tel. jest przywieziony z Niemiec faktycznie sygnał przychodzi na RJ11 na piny 2i5.
    W samej słuchawce zazwyczaj uszkadzaja sie aku a dalej to juz jest problem po trzeba miec sprzet i spsob .. pprocki i wyswietlacze.
    Jesli chodzi o baze to sprawdz tranyzystory BSp czy jakos tak zazwyczaj padaja..

Pozdrawiam
    infinity
  • #6 63004
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    W 2030 mam też problem-jest martwy i b.przydał by się schemat lub drugi taki :D ,zasilanie tam jest inne niż we wszystkich siemensach bo nie posiada on bazy dla słuchawki bezprzewodowej(dołączona osobno w zestawie). U mnie w zasilaczu wychodzi 12v bez obciążenia i to jest ok.
    Układ zasilania też jest tam jakiś inny niż w standardzie(brak tranzystorów BCP).
    Dla przypomnienia gigaset 2030 to aparat z sekretarką elekt.,klawiaturą na bazie,wyświetlaczem,słuchawką stacjonarną i bezprzewodową z dodatkową ładowarką.
    Jeśli ma ktoś jakies pomysły to proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #7 98334
    bocian
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    U mnie parę dni temu też padła ta baza i to dziwne że po chwilowym zaniku napięcia sieci.Teraz nawet wyświetlacz nic nie pokazuje i brak jest napięcia +5V.Czy ktoś wie jak tam jest wytwarzane napięcie do zasilania procesora bo schematu nigdzie nie mogłem znaleźć.
  • REKLAMA
  • #8 103783
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    U mnie było tak że po odłączeniu zasilania i podłaczeniu go po chwili, stacja nie reagowała była martwa. Pomagała dłuższa przerwa miedzy odłączeniem a ponownym podłaczeniem zasilania. Czasami trzeba odłaczyc linie telefoniczną i dopiero podłączyć zasilanie lub na odwrót.
  • #9 105196
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Już mam powodyra usterki,u mnie to układ pomiędzy kondkami na 5V a kwarcem czyli symbol TH 2003 1C DXCW 013Y14 itd.,tam układ zasilania 5V jest skutecznie blokowany ,jesli coś przywiera do"masy"a ten układ to tranzystorki które zasilają tylko 5 układów z całego telefonu,to jasna sprawa że brak będzie 5V.pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Gigaset 2030 jest całkowicie nieaktywny mimo sprawnego zasilacza, który dostarcza 12V bez obciążenia. Model ten różni się układem zasilania od innych Siemensów, nie posiada bazy dla słuchawki bezprzewodowej, a zasilanie 5V do procesora jest generowane przez układ TH 2003 1C DXCW 013Y14, który może być uszkodzony lub blokowany przez zwarcie do masy. Problemy z ładowaniem i brakiem reakcji mogą wynikać zarówno z uszkodzeń słuchawki, jak i bazy. Zaleca się sprawdzenie napięć na zasilaczu (zwykle dwa napięcia: zasilanie RF i ładowanie akumulatorów), stanu kabla liniowego (w Gigasetach sygnał może być na pinach zewnętrznych RJ11), oraz przelutowanie i oczyszczenie styków ładowania w słuchawce. Czasami pomaga odłączenie i ponowne podłączenie zasilania z dłuższą przerwą oraz odłączenie linii telefonicznej. Brak dokumentacji serwisowej utrudnia diagnozę, a schematy są trudno dostępne. Model Gigaset 2015 ma podobne problemy z układem ładowania w bazie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA