logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera FS-1800+ - jak naprawić tragiczne zabrudzenia wydruku?

Neostar 26 Lip 2007 08:12 1755 6
REKLAMA
  • #1 4115712
    Neostar
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam, jak przeglądałem wiekszość postów dotyczących zabrudzeń w kyocerach zabrudzenia bywały delikatne, w moim przypadku zabrudzenia są tragiczne, drukarce zrobiłem konserwację przed którą drukowała znacznie lepiej, osobiście wydaje mi się że problem leży w dv-62 bo głównie po wyjęciu i włożeniu jego spowrotem wszystkie te cyrki z wydrukiem zaczeły występować. Czy jest jakaś możliwość przywrócenia do życia tego dv? bo 680zł netto piechotą nie chodzi. Załączam wydruk.
    Załączniki:
    • Kyocera FS-1800+ - jak naprawić tragiczne zabrudzenia wydruku? skan.jpg (204.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4116992
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam,

a moim zdaniem problem leży głównie po stronie bębna i jego elektroda...sprawdź czy wszystko dobrze w nim złożyłeś....i sprawdź czy sama elektroda nie ma przebicia.

Jeśłi masz takie same wzorki (wypalone) na powierzchni bębna....to przykro mi ale bęben do wymiany.

Gdyby to był moduł DV-62 to na jego powierzchni miałbyś takie same wzorki jak na wydrukach.
  • REKLAMA
  • #3 4117366
    elserwisant
    Poziom 19  
    Najpierw spróbuj wyczyścić DV ze starego tonera i zadozować toner z pojemnika tk.
    Przy tej konserwacji czyściłeś czymś Rolkę magnetyczną lub bęben?
    Jeżeli tak to czym?
  • #4 4118178
    Neostar
    Poziom 17  
    doszedłem z jakiej przyczyny jest aż tak bardzo zabrudzony, przyczyna błacha ale widać że kyocera jest na to bardzo uczulona, otóż przyczyną tego była wilgotna rolka transferowa po czyszczeniu, po wyschnięciu i wydrukowaniu 30 stron wyczyściła się, ale wydruk dalej nie jest idealny gdyż są na nim jakby posypane przypadkowo tonerem kropki i regularne paski, bęben jest tak czy siak do wymiany, ciekawe tylko czy klient się na niego zdecyduje bo 800netto kosztuje mnie ten bęben. Jutro dorzucę wydruk aktualny.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4120609
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam,

użyłeś funkcji czyszczenia bębna?

Czy na bębnie są widoczne te kropki i regularne paski? jeśli są na bębnie to powinno być je bardzo dobrze widać, bo są wypalone.

Czy te kropki są regularne?
  • REKLAMA
  • #6 4121073
    elserwisant
    Poziom 19  
    Czyli możliwe że zniszczyłeś klientowi bęben.
    A czym czyściłeś rolkę transferową?
    wydrukuj jeszcze kilkadziesiąt stron i zobacz czy się nie rozdrukuje.
  • #7 4121761
    Neostar
    Poziom 17  
    rolkę transferową czyściłem pianką czyszczącą, rozdrukowała się ale dalej są zabrudzenia i już na tyle regularne że bębęn jest do wymiany. Jak oglądałem ostatnio ten bęben to nie było widocznych wypaleń ale obejrze jeszcze raz, ale to jak będę w pracy, także do poniedziałku sprawa odroczona.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej problemu tragicznych zabrudzeń wydruku w drukarce Kyocera FS-1800+ wskazano, że przyczyną może być uszkodzony bęben światłoczuły, zwłaszcza jego elektroda, która może mieć przebicie lub być wypalona, co powoduje charakterystyczne wzory na wydrukach. Moduł DV-62 raczej nie powoduje takich samych wzorów na wydruku, choć jego czyszczenie ze starego tonera i ponowne dozowanie tonera jest zalecane. Wilgotna rolka transferowa po czyszczeniu pianką czyszczącą mogła spowodować początkowe zabrudzenia, które częściowo ustąpiły po wyschnięciu i wydrukowaniu kilkudziesięciu stron. Mimo to na wydrukach pozostają regularne paski i kropki, co wskazuje na konieczność wymiany bębna, którego koszt to około 800 zł netto. Użytkownik planuje ponowne sprawdzenie bębna pod kątem wypaleń i uszkodzeń po powrocie do pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA