logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować sterowanie IR do radia Pionier DEH-3400R z kierownicy Opla?

Bastek79 26 Lip 2007 14:40 2297 2
REKLAMA
  • #1 4116743
    Bastek79
    Poziom 13  
    Witam serdecznie,

zastanawiam się nad zbudowaniem urządzenia w oparciu o procesor Atmela (ATMEGA8/16)

Chodzi przede wszystkim o możliwość sterowania radia innego niż fabryczne za pośrednictwem pilota fabrycznie wbudowanego w kierownicę. Dokładnie mam na myśli fabryczne sterowanie OPLA, radio jakie zamierzam sterować to Pionier DEH-3400R, ale również dobrze układ ten może z powodzeniem działać z innym radiem które ma możliwość sterowania z pilota IR.

Założenia są proste sczytanie sygnału z kierownicy i nadanie odpowiedniego kodu przez nadajnik IR (symulacja pilota oryginalnego) .

W związku z tym mam kilka pytań do szanownych kolegów, jako że dopiero od niedawna zacząłem swoją zabawę z atmelami (WinAVR), to nie mam tu zbyt dużego doświadczenia.

1. Zastanawia mnie w jaki sposób najprościej i najlepiej sczytywać sygnały (stany) z takiej klawiatury jak na schemacie.

2. Czy może ktoś orientuje się czy radyjko to gada w standardzie RC5 czy będzie z tym większa kombinacja ?
    Załączniki:
    • Jak zbudować sterowanie IR do radia Pionier DEH-3400R z kierownicy Opla? oppilot.gif (2.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4116828
    ndru_w
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hej :)
    Pomysł godny zastanowienia i porządnego (zaznaczam) wykonania :)
    Co do pierwszego pytania jeśli dobrze rozumiem schemat to wciśnięcie odpowiedniego przycisku powoduje powstanie innego napięcia na wyjściu? Bo do końca ten schemacik do mnie nie przemawia :)
    Jeśli tak to żaden problem po prostu zczytujesz wartość napięcia poprzez przetwornik AC i w zależności od wartości masz wciśnięty odpowiedni przycisk.
    A co do drugiego pytania to niestety ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie, ale raczej powinien to być ten standard kodowania
    Pozdrawiam
  • #3 4116944
    Bastek79
    Poziom 13  
    Co do pomiaru napięcia też właśnie tak myślałem.

Tak bynajmniej wygląda oryginalne sterowanie przy kierownicy w OPLACH

W innych samochodach najczęściej różni się to wartością rezystorów - więc projekt ten mógłby być bardzo uniwersalny.
REKLAMA