logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć silnik 3-fazowy 3x220V Δ220V bez transformatora?

Szymon Abramczyk 26 Lip 2007 16:04 3471 5
REKLAMA
  • #1 4117007
    Szymon Abramczyk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam Mam zapytanie.
    Mam do podłączenie silnik 3-fazowy który kiedys pracował na nap 3x220V,maszyna jest duńska i pracowała z transformatorem w układzie
    γ/Δ.Ja chcę ja przerobic i na silniku na tablicce znamionowej pisze 11 W,
    Δ220V .Czy moze ktos się orientuje czy nie spale go lub mioze ktos zna jakies inne rozwiązanie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4117096
    dragon2004
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Nie wiem co znaczy te 11W, ale z pozostałego opisu sądzę że masz silnik który ma napięcie znamionowe 220V dla połączenia w trójkąt. Jezeli chcesz go zasilić z sieci 3x380V i silnik ma sześć wyprowadzeń na tabliczce, to musisz przełożyć mostki z połączenia w trójkąt na połączenie w gwiazdę ( zasilanie do trzech zacisków, a trzy zaciski z końcami uzwojeń zewrzeć)
  • REKLAMA
  • #3 4118786
    Szymon Abramczyk
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    DZiękuję za odpowiedz!
    nA TABLICZCE PISZE 11kW i Δ220V.Ja wiem jak się łączy silniki w γ i Δ.Tylko on kiedys w Dani miał zasilanie z transformatora 3x220V i miał rozruch na stycznikach γ/Δ.Ja teraz chce go zasilic omijając transformator i podłączyć go pod siec 3x400V.Przy połączeniu w γ on bedzie miał nam miedzyfazowe 3x230V ale jak go przełączy w Δ to on juz będzie miał nap miedzyfazowe 3x400V i nie wiem czy go nie spali.Jest to silnik do pompy oleju przy prasie i raczej musi chodzic w Δ do zwieszenie jego mocy
  • REKLAMA
  • #4 4118932
    dragon2004
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    Jeżeli skojarzysz go w gwiazdę i podasz 3x400V to uzyskasz jego moc znamionową, tylko problem z rozruchem będziesz miał, bo będzie startował na prądach znamionowych i z pełną mocą. Ciekawe czy twoja sieć to wytrzyma. Nie możesz przełączać go w trójkąt przy takim zasilaniu bo go spalisz.
  • REKLAMA
  • #5 4124279
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Jak napisał dragon2004 przy napięciu sieci 400V (międzyfazowego) ten silnik należy połączyć w gwiazdę, przy tym połączeniu silnik będzie rozwijał pełną moc - praca w trójkąt jest niedopuszczalna.
    Widzę tutaj trzy rozwiązania:
    1) Pozostać przy transformatorze i przełączniku Y/Δ,
    2) Jeżeli odbiorca posiada własny transformator, to przy odpowiednim doborze przewodów zasilających i zabezpieczeń - rozruch bezpośredni,
    3) Rozruch za pomocą rozrusznika np. SOFTSTART.

Pozdrawiam

Jan
  • #6 4124335
    atlantel
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 256
    Witam!
    Najlepiej sytuację wyjaśnił jdjan1 ja tylko dodam
    punkt:
    4) zasilanie silnika przez falownik (silnik skojarzony w gwiazdę).
    I nie jest prawdą, że silnik straci na mocy przecież pierwotnie napięcie międzyfazowe wynosiło 230V i był skojarzony w trójkąt.
    Pozdrawiam
REKLAMA